Γεύσεις και συνταγές από την Μικρά Ασία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Νέα στήλη συνταγών

Σμυρνη λογοτυπο 100 χρονων

Μέσα στο 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, την μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας, όπως έχει χαρακτηρισθεί. Τα Τοπικά Νέα, τιμώντας το έτος Μικρασιατικής Μνήμης και τις πολυάριθμες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες εντός ή πλησίον του Προαστίου μας, επιθυμούν να αναδείξουν τις επιρροές της Μικρασιατικής κουλτούρας και παράδοσης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της ζωής μας. Και τι πιο καθοριστικό και  χαρακτηριστικό από τις γεύσεις και τις συνταγές που μας έχουν έρθει από την Μικρά Ασία; Μαγειρέματα που μας έρχονται από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου, πιάτα που ετοιμάζονταν στην κουζίνα της Λωξάντρας, μυρωδιές μπαχαρικών και μεθυστικά αρώματα που μας ταξιδεύουν πριν ακόμα τα γευτούμε…

Καλούμε λοιπόν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας, που είτε κατάγονται από οικογένειες Μικρασιατών είτε απλά έχουν στην διάθεσή τους δοκιμασμένες και πετυχημένες παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, να τις αποστείλουν στα Τοπικά Νέα (topnea@otenet.gr) και εμείς θα τις δημοσιεύσουμε, μαζί με μια συνοπτική αναφορά στην οικογένεια του αποστολέα (τόπος καταγωγής, χρονολογία άφιξης στην Ελλάδα και τόπος εγκατάστασης). Θερμή παράκληση, οι συνταγές να έχουν ελεγχθεί ως προς την πληρότητα των υλικών και της περιγραφής της εκτέλεσης και να συνοδεύονται, αν γίνεται, από φωτογραφία υψηλής ανάλυσης.

Σας ευχαριστούμε και ανυπομονούμε!

Οι παρακάτω συνταγές προέρχονται από την οικογένεια Νικολέλη με καταγωγή από την Μενεμένη της Μικράς Ασίας. Η οικογένεια Νικολέλη το 1922 καταφέρνει να περάσει στην Μυτιλήνη και από εκεί αμέσως μετά στην Αθήνα και εγκαθίστανται στην Κηφισιά που γράφουν ιστορία με το ζαχαροπλαστείο «Ανθός Κηφισιάς Νικολέλη». Απόγονος η κυρία Ελένη Νικολέλη, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Χαρτόπολις», που εδρεύει στο Φάρο Νέου Ψυχικού.

Ατζέμ πιλάφι

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

1 κιλό αρνί μπούτι

Φρέσκο βούτυρο

Λάδι

Κρασί λευκό

Ρύζι Καρολίνα

Αλάτι – πιπέρι

2 κρεμμύδια

4 μπαχάρια

Εκτέλεση: Κόβουμε το αρνί σε μερίδες. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα  λάδι και  λίγο βούτυρο και βάζουμε τις μερίδες το αρνί να σοταριστούν καλά. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο όλα μαζί. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τα μπαχάρια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε βραστό νερό (από τον βραστήρα). Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και βούτυρο και ρίχνουμε 2 φλιτζάνια ρύζι. Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι στην κατσαρόλα με το αρνί, χωρίς να το ανακατέψουμε και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.

 

Σουτζουκάκια σμυρνέικα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

½ κιμάς μοσχαρίσιος

3 φέτες ψωμί

Κρεμμύδι

Σκόρδο

Κύμινο

Σάλτσα ντομάτα

Κρασί κόκκινο

Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση: βάζουμε τις 3 φέτες ψωμί σε κόκκινο κρασί μαζί με λίγο νερό να μουλιάσουν. Πλάθουμε τον κιμά με το ψωμί, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο. Λιώνουμε ή τρίβουμε μία σκελίδα σκόρδο και ζυμώνουμε. Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι, πλάθουμε τα σουτζουκάκια, αφού πρώτα έχουμε βρέξει τα χέρια μας στο κόκκινο κρασί και τα περνάμε από το τηγάνι (χωρίς να τα αλευρώσουμε), μέχρι αυτά να κάνουν μια κρούστα. Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε τη σάλτσα (είτε με φρέσκιες ντομάτες είτε με χυμό), ρίχνουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, 1 σκελίδα σκόρδο και 1 ολόκληρο κρεμμύδι και την αφήνουμε για μισή ωρίτσα περίπου να δέσει. Πετάμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια στη σάλτσα να βράσουν σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Η γεύση είναι ανεπανάληπτη.

Καλή μας όρεξη!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις