Μαγειρεύουμε όσπρια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

γράφει η Μαριλένα Μανιατοπούλου

Τα όσπρια εκτός από την μορφή της σούπας που όλοι γνωρίζουμε μπορούν να γίνουν πουρές, να μπουν σε σαλάτες με λαχανικά, να γίνουν ντιπ αλλά και να μαγειρευτούν σε ριζότο.

Οσπριάδα

Υλικά 

1 φλ. φασόλια γίγαντες

1 φλ. ρεβίθια μέτρια

1 φλ. φακές χοντρές

1 φλ. φακές ψιλές

5 κουτ. σούπας πλιγούρι

1 φλ. φάβα

1 φλ. φασόλια μαυρομάτικα

1 φλ. φακές κόκκινες

1 φλ. φασόλια μπαρμπούνια

φύλλα δάφνης

2 κουτ. σούπας λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Λάδι

Εκτέλεση 

Μουσκεύετε τα όσπρια για 7 ώρες. Βράζετε σε κατσαρόλα τα όσπρια με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 40’- 50’ ελέγχοντας το νερό ανάλογα με το αν θέλουμε το μείγμα οσπρίων να ετοιμαστεί για σαλάτα ή για σούπα. Αν θέλετε να τα ετοιμάσετε για σούπα προσθέστε νερό όταν η στάθμη του κατεβαίνει. Προσθέστε αλάτι και σερβίρετε με λίγο λάδι.

Νηστίσιμη μελαχρινή

Υλικά

5 ποτήρια νερού αλεύρι

1 ποτήρι νερού καρύδια –χοντροκομμένα-

½ ποτήρι νερού ζάχαρη άχνη

½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γλ. σόδα

½ ποτήρι κρασιού κονιάκ

2 ½ ποτήρια νερού χυμός πορτοκαλιού

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

½ πρέζα σκόνη γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Ανακατεύετε τα στερεά μεταξύ τους σε ένα μπολ και τα υγρά σε ένα άλλο μεγαλύτερο. Ενώνετε τα δύο μείγματα. Σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα τοποθετείτε το μείγμα. Ψήνετε στο φούρνο για 50’- 60’. Στη μέση του ψησίματος χαμηλώνετε το φούρνο στους 170C. Το νηστίσιμο αυτό κέικ σερβίρετε συνήθως σιροπιασμένο (2 ποτήρια του νερού ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια μέλι) και το σιρόπιασμα γίνεται με κρύο το γλυκό και χλιαρό το σιρόπι.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις