Η ντομάτα σε πρώτο ρόλο!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η ντομάτα σε πρώτο ρόλο!

Γράφει η Μαριαλένα Μανιατοπούλου

 Την μαγειρεύουμε με κρέας, με γαρίδες, με χόρτα και δανειζόμαστε μία συνταγή από τη Γαλλία για να την κάνουμε τάρτα. Δένει τις γεύσεις και ανακατεύει κουζινικά αρώματα με δεκάδες παραλλαγές. Η πιο διάσημη εκδοχή της ντομάτας είναι η Greek salad που τον καιρό μας είναι και λίγο πειραγμένη με τα παξιμάδια, τα μυριστικά, τα λαχανικά, τα τουρσιά και το άσπρο τυρί ως φέτα ή γιαουρτότυρο με υπόξινες γεύσεις.

Μία θάλασσα γεύσεων μας περιμένει για να ζωντανέψει με ένα τέτοιο πιάτο συνοδεία με ζεστό ζυμωτό ψωμί, μετά από ένα δροσιστικό μπάνιο μία καυτή μέρα του καλοκαιριού!

Σήμερα θα σας δώσω μία συνταγή όπου η ντομάτα μαγειρεύεται και τρώγεται ζέστη σε τάρτα χωρίς να έχει γίνει σάλτσα, μία παραλλαγή της που, παρόλα αυτά, μας δίνει μία δροσιστική και ζωηρή γεύση.

Ανάποδη τάρτα ντομάτας

Συστατικά

Για τη ζύμη

250 gr αλεύρι μαλακό

Μισό κ.γ. αλάτι

125g κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους

3 – 4 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση

2 κιλά ντομάτες ξεφλουδισμένες

Μισό φλιτζάνι τσαγιού βασιλικό ή δυόσμο

1 κρόκο αυγού ( για το άλμα της τάρτας)

150gr ζάχαρη

220 ml ξύδι βαλσάμικο

150gr κατίκι

50 ml νερό

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και το κρύο βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.Ρίχνουμε σταδιακά τις κουταλιές της σούπας με το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία τέλεια ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο μία ώρα να ξεκουραστεί.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια.  τις κόβουμε σε χοντρές φέτες,  τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 40 λεπτά.  τις στρώνουμε στο ταψί μας,  που είναι ρηχό στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών,  έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο.  αλατοπιπερώνουμε σκορπίζουμε το βασιλικό ή το δυόσμο και καλύπτουμε τις ντομάτες με τη ζύμη.

Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο του αυγού, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, και τέλος την ψήνουμε περίπου για 40 – 45 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε το βαλσάμικο με τη ζάχαρη και το νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 λεπτά μέχρι να γίνουν σαν σιρόπι και αποσύρουμε.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, ακουμπάμε πάνω στο ταψί μία μεγαλύτερη πιατέλα και γυρνάμε ανάποδα το ταψί ώστε η τάρτα να κάτσει στην πιατέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε κάθε κομμάτι με μία κουταλιά της σούπας κατίκι και με όση καραμέλα βαλσαμικού μας αρέσει.

Τρώμε την τάρτα ζέστη και θα δείτε και εσείς ότι εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δροσιστικό φαγητό!

Καλή απόλαυση και Καλό Καλοκαίρι!

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: