Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Πολλά και διάφορα συνέβησαν στα δημοτικά δρώμενα το προηγούμενο διάστημα, και αν κάτι δεν έλειψε, ήταν οι εντάσεις. Αψιμαχίες, διαξιφισμοί, και γιατί όχι, τσακωμοί, έκαναν τις συνεδριάσεις να θυμίζουν περισσότερο αρένα παρά αίθουσα διαλόγου. Μέρες που έρχονται, όμως, ίσως είναι η ευκαιρία να καταλαγιάσουν τα πάθη, να σβήσουν οι φλόγες των αντιπαραθέσεων και να φυσήξει άνεμος καταλλαγής και κατανόησης. Άλλωστε, όπως έλεγαν και οι παλιοί, «αγάπη μεταξύ υμών και ημών», γιατί χωρίς λίγη καλοσύνη, ούτε στην καθαρεύουσα δεν βρίσκεις άκρη!

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και ο Νίκος Γκαρόζης

Αχρείαστη ένταση…

Ξεκινάμε την επισκόπηση της δημοτικής επικαιρότητας με ένα επεισόδιο που έδωσε «άρωμα» αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο λόγος για την έντονη κόντρα μεταξύ της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίας Κατερίνας Αλεξοπούλου, και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, κυριών Ελένης Ζέππου-Χαρλαύτη και Φαίνης Χατζηαθανασιάδου. Αφορμή; Η διαβόητη υπόθεση του Ο.Τ. 29, γνωστή και ως πλατεία Αγίας Λαύρας, ένα θέμα που μοιάζει να έχει τις ρίζες του στο παρελθόν, αλλά παραμένει πιο εκρηκτικό από ποτέ.

Η συζήτηση αφορούσε την ανάθεση σε δικηγορικό γραφείο για τη σύνταξη επικαιροποιημένης εισήγησης-γνωμοδότησης σχετικά με τις επόμενες νομικές κινήσεις του Δήμου για την εν λόγω εκκρεμότητα. Ενώ η Δημοτική Αρχή δήλωσε πρόθυμη να αντιμετωπίσει ασάφειες και παραλείψεις προηγούμενων ελλιπών εισηγήσεων (αναγνώριση που προκάλεσε αίσθηση), η κυρία Χατζηαθανασιάδου, σε ρόλο «νομικού θρίλερ», μίλησε για «περίπτωση τέλεσης απιστίας». Και εκεί ξεκίνησε το χάος.

Η ασαφής αναφορά της για «ποιους άραγε;» και «τι άραγε;» προκάλεσε εύλογα ερωτήματα, αλλά και την «έκρηξη» της προέδρου. Ειδικά όταν εμφανίστηκε ως πληρεξούσια της κυρίας Ζέππου, καταθέτοντας έγγραφο που μάλλον μπέρδεψε αντί να διαλευκάνει την υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η πρόεδρος ανέφερε τη φράση-γρίφο για «πρόθεση απεγγραφής» του ακινήτου από τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Τι σημαίνει αυτό και ποιοι είχαν αυτή την πρόθεση; Ερωτήματα που άφησαν την αίθουσα σε αναβρασμό.

Η υπόθεση του Ο.Τ. 29 μοιάζει να είναι ένα από αυτά τα θέματα που, αντί να κλείσουν, απλώς ανακυκλώνονται με νέες αιχμές και υπονοούμενα. Ελπίζουμε ότι η επικαιροποιημένη γνωμοδότηση θα φέρει επιτέλους διαύγεια – αν και, κρίνοντας από τη θερμοκρασία στη συνεδρίαση, η διαύγεια μοιάζει τόσο μακρινή όσο και η λύση του θέματος.

«Υπεξαγωγή» που «ανακλήθηκε» άρον-άρον…

Η κυρία Ζέππου, στην ορμή του λόγου της –και με εμφανή διάθεση να υπερασπιστεί τη γνωμοδότηση της προηγούμενης δημοτικής διοίκησης για το Ο.Τ. 29–, έκανε λόγο για πιθανή υπεξαγωγή εγγράφων από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ισχυρίστηκε ότι η προηγούμενη γνωμοδότηση ήταν πλήρης και επαρκής και πως η παρούσα διοίκηση κακώς αμφισβητεί το περιεχόμενό της, προχωρώντας σε ανάθεση σύνταξης νέας.

Όμως, όπως λέει και ο σοφός λαός, τα λόγια πετούν γρήγορα, αλλά οι συνέπειες μένουν. Έτσι, όταν ο αντιδήμαρχος κύριος Άρης Νάκας ζήτησε επί προσωπικού τον λόγο, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Άρον-άρον, η κυρία Ζέππου ανακάλεσε τους υπαινιγμούς της, που μάλλον ήταν περισσότερο πυροτεχνήματα παρά σοβαροί ισχυρισμοί. Εξάλλου, ας είμαστε ειλικρινείς: όταν μιλάμε για νομικά θέματα και μάλιστα τόσο περίπλοκα, δεν χωρούν αόριστες αιχμές – πόσο μάλλον για «υπεξαγωγές».

Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσαμε επιχειρήματα που να ευσταθούν, ισχυρισμούς που να τεκμηριώνονται, και το απαραίτητο μέγεθος ευθύνης που απαιτεί ο δημόσιος λόγος. Ειδικά όταν αυτός εκφέρεται από πρόσωπα με μακρά πορεία στα δημοτικά δρώμενα, όπως η κυρία Ζέππου-Χαρλαύτη. Άλλωστε, δεν αμφιβάλλουμε για την αγνή της πρόθεση και το πάθος με το οποίο υπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου.

Ελένη μας, λογικά δεν τα λέμε; Δίκιο δεν έχουμε;

«Πρότυπο» που έγινε «Πράξη»

Η πολιτική, ως γνωστόν, είναι γεμάτη ανατροπές και απρόβλεπτες συμμαχίες. Ποιος θα το φανταζόταν ότι οι κυρίες Φαίνη Χατζηαθανασιάδου και Ελένη Ζέππου-Χαρλαύτη, που προεκλογικά είχαν σπάσει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, θα έβρισκαν τώρα κοινό έδαφος; Και όμως, η αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο φαίνεται να λειτουργεί ως ο ιδανικός «συγκολλητικός παράγοντας», μετατρέποντας τις μέχρι πρότινος αντίπαλες παρατάξεις «ΠΡΑΞΗ» και «Προάστιο Πρότυπο» σε μία ενωμένη… αντιπολιτευτική δύναμη.

Ο αντιδήμαρχος κύριος Νάκας, πάντως, δεν άφησε την ευκαιρία για ένα αιχμηρό σχόλιο να πάει χαμένη. Όταν η κυρία Ζέππου ανέφερε ότι το αποδεικτικό χαρτί θα μοιραστεί από την κυρία Χατζηαθανασιάδου, πέταξε την ατάκα: «Ήταν Πρότυπο και έγινε Πράξη». Σύντομο, περιεκτικό και –για να είμαστε ειλικρινείς– απολαυστικά καυστικό.

Αν μη τι άλλο, η πολιτική σκηνή του Δήμου μας αποδεικνύει πως, όταν πρόκειται για την κατάκτηση της εξουσίας, οι προηγούμενες ρήξεις ξεχνιούνται εύκολα. Το μέλλον θα δείξει αν η νέα αυτή «ένωση δυνάμεων» έχει βάθος ή αν πρόκειται απλώς για μία… προεκλογική στρατηγική με ημερομηνία λήξης.

Καιρός να «ελευθερωθούν» τα πεζοδρόμια και οι διαβάσεις των ΑΜΕΑ

Ας αφήσουμε για λίγο τα πολιτικά «πυροτεχνήματα», που συνήθως φωτίζουν μόνο πρόσκαιρα και κάνουν περισσότερο θόρυβο παρά δουλειά, και ας περάσουμε σε θέματα πρακτικής φύσης και πραγματικής ουσίας. Στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα είχαμε την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους των τριών προαστίων μας.

Με σταθερό ρυθμό, και βάσει της προβλεπόμενης νομοθεσίας, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην απομάκρυνση αυτών των «άχρηστων μεταλλικών κουφαριών», απελευθερώνοντας πολύτιμες θέσεις στάθμευσης. Ειδικά στο Νέο Ψυχικό, όπου το κυκλοφοριακό έχει φτάσει στα όριά του, κάθε θέση που επιστρέφει στους κατοίκους μοιάζει με μικρή νίκη. Το σωστό να λέγεται και να αναγνωρίζεται.

Και αφού μιλάμε για ορθή διαχείριση του δημόσιου χώρου, να σημειώσουμε και το επαινετό μέτρο της Δημοτικής Αστυνομίας να κόβει κλήσεις στους «καβαλλάρηδες» των πεζοδρομίων. Αυτούς που θεωρούν τις διαβάσεις ΑΜΕΑ, τις γωνίες των δρόμων και τα πεζοδρόμια ως προέκταση του ιδιωτικού τους χώρου.

Είναι καιρός να καταλάβουν οι καθ’ έξιν «παραβατικοί» ότι οι δρόμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν σε όλους. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, και οι συνέπειες πρέπει να είναι ξεκάθαρες, για να καταλάβουν –έστω και αργά– ότι η αντικοινωνική τους συμπεριφορά έχει τίμημα. Γιατί, κακά τα ψέματα, σε κάποιους συμπολίτες μας, ο νόμος φαίνεται να είναι αποτελεσματικός μόνο όταν συνοδεύεται από… πρόστιμο.

Ας ελπίσουμε ότι η «εκπαίδευση» με αυτόν τον τρόπο θα αποδώσει, και ότι οι δημόσιοι χώροι θα επιστρέψουν, επιτέλους, σε αυτούς που πραγματικά τους ανήκουν: στους πεζούς, στους ευνομούμενους πολίτες και, φυσικά, στα άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Και μιας που αναφερθήκαμε στα πρόστιμα… θυμηθήκαμε και τον Κανονισμό Καθαριότητας!

Κανονισμό ακούμε και κανονισμό δεν βλέπουμε. Θα μας πείτε, πρώτη φορά είναι; Οι πολίτες αυτού του Δήμου είναι 14 χρόνια θεατές στο ίδιο έργο. Όμως, η νέα Διοίκηση ήρθε με νέες ελπίδες για αλλαγή, και η αλήθεια είναι πως τους πρώτους μήνες έδωσε την αίσθηση ότι κάτι μπορεί να γίνει. Ένα από τα θέματα που είχε υποσχεθεί να επιλύσει ήταν και η επικαιροποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας. Και όχι μόνο αυτό: μάθαμε πρόσφατα διά στόματος Δημάρχου ότι δεν υπήρχε ούτε καν μηχανισμός είσπραξης προστίμων στην προηγούμενη θητεία.

Η υπομονή των πολιτών εξαντλείται

Η καθυστέρηση, όμως, δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη – είναι εξοργιστική. Εδώ και 11 μήνες, οι κάτοικοι περιμένουν έναν κανονισμό που θα φέρει επιτέλους τάξη: να θέσει σαφείς κανόνες για την καθαριότητα, να οριοθετήσει τις υποχρεώσεις όλων και να προβλέψει κυρώσεις για τις παραβάσεις. Αντί γι’ αυτό, πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούσαμε για τα πρόστιμα που πρέπει να επιβληθούν για την αυθαίρετη απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και την ανάγκη να ρυθμιστεί η διαδικασία είσπραξής τους.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι αυτή η εκκρεμότητα θα λυθεί. Όμως, μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσει πιέζοντας λίγο παραπάνω τον αρμόδιο αντιδήμαρχό του;

Χωρίς κανόνες, δεν υπάρχει καθαριότητα

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η καθαριότητα δεν είναι θέμα καλών προθέσεων ούτε θέμα «θα δούμε». Χρειάζονται κανόνες, πρόστιμα και, κυρίως, συνέπεια. Χωρίς αυτά, πώς θα αντιμετωπιστούν οι παραβάτες που πετούν σκουπίδια, έπιπλα ή μπάζα στους δρόμους; Πώς θα σταματήσουν τα καταστήματα που παραβλέπουν τη γειτονιά και αδιαφορούν για τους κατοίκους;

Οι πολίτες έχουν ξεπεράσει προ πολλού το σημείο της υπομονής. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι κάτοικοι, ιδιαίτερα του Νέου Ψυχικού, δεν διστάζουν να εκφράσουν την οργή τους. Η κατάσταση, λοιπόν, δεν σηκώνει άλλες καθυστερήσεις.

Η σιωπή του αντιδημάρχου και η “βροντερή” απουσία κανονισμού

Ο νέος αντιδήμαρχος είναι φρέσκο πρόσωπο στην αυτοδιοίκηση. Έχει όλη την καλή διάθεση να αφήσει το στίγμα του, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει «σηκώσει τα μανίκια» όσο θα έπρεπε. Ακούει τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο να αναγγέλλουν τον κανονισμό –όχι μία, αλλά δύο φορές!– και ακόμα δεν βλέπει να υλοποιείται τίποτα.

Αγαπητέ αντιδήμαρχε, η διάθεση είναι καλή αρχή, αλλά χωρίς δράση, δεν έρχεται το αποτέλεσμα. Μην αφήνεις τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Το να μην ακούς τους ανωτέρους σου και να μην προχωράς τις απαραίτητες ενέργειες μόνο εκθέτει εσένα και, κατ’ επέκταση, τη διοίκηση.

Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Το ζήτημα αυτό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Δημοτική Αρχή να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένας Κανονισμός Καθαριότητας είναι κάτι περισσότερο από ένα γραφειοκρατικό εργαλείο. Είναι βασικό εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διοίκηση .Με τις σωστές κινήσεις, το πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί από αγκάθι σε νίκη. Αρκεί, φυσικά, να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

ΚΕΔΕ και Χρόνια Πολλά με… εκλογικές εξισώσεις!

Άνω κάτω έκανε το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, με τις ανακοινώσεις του για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης. Και επειδή μια Κυριακή δεν είναι αρκετή για να μπλεχτεί το εκλογικό τοπίο, σκέφτηκαν να μπλέξουν και τις… προθέσεις μας!

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι πολίτες θα ψηφίζουν την πρώτη Κυριακή για να δείξουν τι θα ψήφιζαν τη δεύτερη – χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τα αποτελέσματα της πρώτης. Δηλαδή, ένα είδος πολιτικού… mind reading, που μάλλον απαιτεί από τους πολίτες να επιστρατεύσουν μαντικές ικανότητες και από τους υποψηφίους να ξεκινήσουν καμπάνιες τύπου «ψηφίστε με προληπτικά»!

Προθέσεις ή προβλήματα;

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αλλαγή αυτή θα λύσει υπαρκτά ζητήματα, όπως η χαμηλή συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ή το υψηλό κόστος επαναληπτικών εκλογών. Ωστόσο, όπως συνηθίζεται στην πολιτική μας κουλτούρα, η λύση σε ένα πρόβλημα σπάνια έρχεται χωρίς να ανοίξει καινούργια μέτωπα. Η πολυπλοκότητα αυξάνει κατακόρυφα, και το ίδιο συμβαίνει και με τον κίνδυνο να μπερδευτεί όχι μόνο ο κόσμος, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς.

Δημοκρατία με… υποσημειώσεις

Πίσω από το σχέδιο αυτό, φαίνεται να κρύβεται η ιδέα της περισσότερης επιλογής και εκπροσώπησης. Όμως, με τη διαδικασία να γίνεται πιο μπερδεμένη και τους πολίτες να μην έχουν πλήρη εικόνα του πώς λειτουργεί το νέο σύστημα, ενισχύεται ο κίνδυνος αποξένωσης από την εκλογική διαδικασία. Και η δημοκρατία, αν μας επιτρέπεται, δεν αγαπά τα μπερδέματα. Θέλει απλότητα και διαφάνεια.

Όταν ο νόμος μιλά, ποιος ακούει;

Το κολυμβητήριο του Δήμου συνεχίζει να αναμένει την πολυπόθητη άδεια, όχι γιατί ο νόμος δεν είναι σαφής, αλλά γιατί οι δημοτικές υπηρεσίες φαίνεται να χρειάζονται… μεταφραστή! Όσο οι πολίτες χάνουν την υπομονή τους, γεννιέται το ερώτημα: μήπως ήρθε η ώρα ο Δήμαρχος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του; Ίσως τότε η “κολυμβητική γραφειοκρατία” να αποκτήσει ρυθμό – κι ας μην είναι σε ελεύθερο στυλ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις