Γλυκές και αλμυρές συνταγές

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Από το Μελί της Σμύρνης

Στο τεύχος αυτό φιλοξενούμε τρεις συνταγές από την οικογένεια Μητσού, η οποία ήρθε από το Μελί το 1925 και εγκαταστάθηκε στο Νέο Ψυχικό.

Σήμερα, από τη δεύτερη γενιά προσφύγων ζουν στο προάστιό μας ο Σταμάτης και η Κυριακή Μητσού,  89 και 87 χρονών αντίστοιχα, ενώ από την τρίτη και τέταρτη γενιά, περίπου εξήντα (60) άτομα κατοικούν γύρω από την προσφυγική γειτονιά της περιοχής του Αγίου Γεωργίου.

Τις συνταγές μοιράζεται μαζί μας η Κική Παππά, κόρη της Κυριακής.

Κουλουράκια νηστήσιμα, τα ονομαζόμενα «φοινίκια»

Υλικά:

3 ποτήρια νερού λάδι

1 ποτήρι φρέσκο χυμό από πορτοκάλι

1 ποτήρι αλισίβα

1 κιλό ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας κανέλλα

1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο

1 κουταλιά σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλιά bakin powder

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υγρά μαζί, δηλαδή το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, την αλισίβα και τα ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε ένα-ένα τα στερεά υλικά, με τελευταίο το αλεύρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στο χέρι.

Παραδοσιακά πλάθονται σε ωοειδές σχήμα (κάπως σαν τα μελομακάρονα).

Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα φοινίκια για 20 περίπου λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Θα δείτε ότι θα ροδοκοκκινίσουν, θα είναι σκούρα και θα σκουρύνουν ακόμα περισσότερο.

Κουλουράκια Σμυρναίικα

Υλικά:

½ οκά = 640γρ.  φυτίνη

1 ποτήρι κρασιού κονιάκ

1 ποτήρι κρασιού χυμό από πορτοκάλι και λεμόνι

1 κουταλάκι του καφέ σόδα διαλυμένη στο χυμό

½ κιλό ζάχαρη

3 αυγά

1 βανίλια

Ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

Αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τη φυτίνη και τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, το κονιάκ, τη βανίλια, το ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι και το χυμό από πορτοκάλι και λεμόνι (στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα). Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυράτη. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει. Τα πλάθουμε σε σχήμα βαρκούλας, ή κοτσίδας, ή στρογγυλά και αν θέλουμε τα αλείφουμε με έναν κρόκο αυγού που τον έχουμε διαλύσει με νερό.

Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Εναλλακτικά, στον αέρα στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τουρλού – για  4 άτομα

Υλικά:

2 μελιτζάνες αργίτικες

2 κολοκύθια μέτρια

4-5 πατάτες μέτριες

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουτάλα λάδι

1 κουτί ντομάτα (το καλοκαίρι τρίβουμε 3 ντομάτες φρέσκιες)

1/3 μαϊντανό

Εκτέλεση:

Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες, βάζοντάς τις σε αλατόνερο (περίπου ½ με 1 ώρα). Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις πατάτες σε κυβάκια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε κόψει σε κυβάκια και ανακατεύουμε 2-3 φορές να αναμιχθούν όλα μαζί. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό και λίγο νερό (όχι πολύ γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους) για να μπορέσουν να βράσουν τα λαχανικά μας.

Θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα να γίνει το φαγητό μας. Με φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμί, το αποτέλεσμα θα είναι νοστιμότατο.

Το Μελί ήταν ελληνική κωμόπολη στη χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο και τις Οινούσσες. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 όλοι οι Μελιώτες κατέφυγαν στην Ελλάδα. Κάποιοι εγκαταστάθηκαν στις Οινούσσες, κάποιοι στη Θήβα και άλλοι στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, στο Χαλάνδρι και στο Νέο Ψυχικό. Το πιο μεγάλο μέρος τους εγκαταστάθηκε στα Μέγαρα, όπου και δημιούργησαν τον οικισμό Μελί Μεγάρων, δίνοντας το όνομα της παλιάς τους πατρίδας, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμά τους. Κάποιοι, λιγότεροι, εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ερυθραία.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις