Νέο προεδρείο στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δημοτική Επιτροπή: ποια είναι τα νέα μέλη

Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, με μοναδικά θέματα την εκλογή των μελών του Προεδρείου και των μελών της νεοσύστατης Δημοτικής Επιτροπής.

Τη συγκεκριμένη συνεδρίαση συγκάλεσε ο Γιάννης Δελακουρίδης, πρώτος σύμβουλος σε σταυρούς, στις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, από τον συνδυασμό του εκλεγέντος Δημάρχου  «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» του Μπάμπη Μπονάτσου, ο οποίος και προήδρευσε αυτής.

Η ειδική αυτή συνεδρίαση, ως ο νόμος ορίζει, είχε δύο θέματα: την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Προεδρείου η οποία έγινε με φανερή ψηφοφορία και  την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής η οποία και έγινε με μυστική ψηφοφορία.

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας Κατερίνα Αλεξοπούλου, έπειτα από πρόταση του Δημάρχου, με 20/23 ψήφους. Η κυρία Αλεξοπούλου, δικηγόρος, έχει διατελέσει Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 έως το 2019, ενώ έχει αποκτήσει βαθιά γνώση των θεμάτων που αφορούν τον Καλλικρατικό Δήμο, τόσο από την θέση αυτή, όσο και ως μέλος της ΚΕΔΕ.

 

Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη η Σοφία Βυθούλκα, μετά από πρόταση του επικεφαλής της δεύτερης σε εκλογική δύναμη παράταξης Δημήτρη Γαλάνη, με 14/23 ψήφους. Η κυρία Βυθούλκα έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ από το 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο/Η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ο νόμος ορίζει, προτείνεται από την παράταξη που ήρθε τρίτη σε εκλογική δύναμη, οπότε εξελέγη η επικεφαλής της «ΠΡΑΞΗ» Φαίνη Χατζηαθανασιάδου με 13/23 ψήφους.

Η θητεία του Προεδρείου διαρκεί τριάντα (30) μήνες, το ήμισυ του συνολικού χρόνου της θητείας της Δημοτικής Αρχής και λήγει στις 30 Ιουνίου του 2026.

Να θυμίσουμε ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από 1/1/2024 είναι εικοσιπέντε (25), δύο λιγότερα από την προηγούμενη θητεία. Από την συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

Δημοτική Επιτροπή

Αμέσως μετά, το νέο Προεδρείο, αφού πήρε τις θέσεις του, διεξήγαγε την διαδικασία εκλογής μελών της Δημοτικής Επιτροπής.

Για όσους παρακολουθούν τα δημοτικά δρώμενα, να επισημάνουμε ότι η Δημοτική Επιτροπή είναι η προ Καλλικρατικής εποχής Δημαρχιακή Επιτροπή. Σήμερα θεωρείται νέος θεσμός και αντικαθιστά τρεις Επιτροπές: την Οικονομική, την Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική και εφ’ εξής ασκεί τις αρμοδιότητές τους. Η θητεία της ακολουθεί τη θητεία του Προεδρείου, διαρκεί δηλαδή τριάντα (30) μήνες.

Η Δημοτική Επιτροπή είναι επταμελής και αποτελείται από τον Δήμαρχο, Χαράλαμπο Μπονάτσο και από έξι (6) μέλη, από τα οποία τα τέσσερα (4) προέρχονται και ψηφίζονται από την παράταξη της πλειοψηφίας και τα δύο (2) μέλη προέρχονται και ψηφίζονται από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας.

Από την πλειοψηφία εξελέγησαν με μυστική ψηφοφορία ως τακτικά μέλη ο Άρης Νάκας (11 ψήφοι), η Αλίκη Γκιζελή (9 ψήφοι), ο Γιάννης Δελακουρίδης και η Μάρω Τρέζου, που ισοψήφισαν με 8 ψήφους. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν η Εβελίνα Παλτζόγλου (6 ψήφοι), ο Βύρωνας Σαμαρόπουλος (5 ψήφοι), ο Άλκης Γάτος (4 ψήφοι) και ο Γιώργος Μπρέλλας (3 ψήφοι).

Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ως τακτικά μέλη εξελέγησαν ο Δημήτρης Γαλάνης (5 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπαχρόνης (4 ψήφοι), με αναπληρωματικά μέλη την Ελένη Ζέππου και την Μαρία Αποστολάκη.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, εξελέγη με φανερή ψηφοφορία ο Αντιπρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από την μειοψηφία και είναι ο κ. Δημήτρης Γαλάνης.

    

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις