Για πρώτη φορά Δίκτυο Εθελοντών στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Στην δημιουργία οργανωμένου Δικτύου Εθελοντών και Εθελοντριών προχωρά ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού από 1η Φεβρουαρίου του 2024.

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα πάνω στο οποίο εργάζεται από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Γιάννης Δελακουρίδης, Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Νεολαίας και Διαχερίσης Αδέσποτων Ζώων και Ζώων Συντροφιάς, μαζί με την Υπηρεσία του, υλοποιώντας την 24η προτεραιότητα των  προεκλογικών δεσμεύσεων του Συνδυασμού «συμμετέχω» του Μπάμπη Μπονάτσου, που αφορά την θεσμοθέτηση και λειτουργία επιτροπών εθελοντικής συμμετοχής πολιτών.

Οι τομείς στους οποίους δημιουργούνται οι Ομάδες Εθελοντών του Δήμου είναι έξι (6) και αγγίζουν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο. Αναλυτικά:

  1. Αθλητισμός
  2. Πολιτισμός
  3. Περιβάλλον
  4. Κοινωνική Πρόνοια (Αιμοδοσία, Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Βοήθεια στο σπίτι)
  5. Πολιτική Προστασία
  6. Ζώα Συντροφιάς

Οι εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών θα γίνεται ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού philothei-psychiko.gov.gr , ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν και δια ζώσης, στο Γραφείο της Υπηρεσίας στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 13, Ψυχικό, στον 1ο όροφο. Για την εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, καθώς όποιος και όποτε το επιθυμεί θα μπορεί να δηλώσει τα στοιχεία του.

Για την εγγραφή τους οι εθελοντές θα πρέπει να καταγράψουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας), τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνο και email), την ομάδα του αίματός τους και το κατά πόσον είναι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Η επεξεργασία των στοιχείων γίνεται σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς (GDPR) για την ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς του Δικτύου Εθελοντών του Δήμου. Και φυσικά, οι εθελοντές μπορούν να επιλέξουν την κατηγορία ή τις κατηγορίες δράσεων που τους ενδιαφέρουν. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν την διάθεση να προσφέρουν, ενώ δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την συμμετοχή.

«Προσεγγίζουμε τον εθελοντισμό ολιστικά και συμμετοχικά. Ο εθελοντής για εμάς δεν καλύπτει απλώς ανάγκες, εξυπηρετώντας ευκαιριακά κενά, αλλά έχει ενεργό ρόλο στην καθημερινή ζωή της πόλης μας», μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Δελακουρίδης, ο οποίος και συμπλήρωσε ότι όλοι οι εθελοντές, ανεξάρτητα από την κατηγορία δράσεων που θα επιλέξουν, θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσουν  δύο σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση απινιδωτή, τα οποία θα αναλάβει να οργανώσει ο Δήμος με πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής αυτής εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τον προσωπικό τους αριθμό εθελοντή.

Από τους εγγεγραμμένους του πρώτου μήνα (Φεβρουάριος 2024) θα προκύψουν οι οι ομάδες με τους επικεφαλής τους, που μαζί με τον εκάστοτε αρμόδιο Αντιδήμαρχο θα απαρτίζουν την Επιτροπή Εθελοντισμού.

Η Επιτροπή Εθελοντισμού θα συνεδριάσει άμεσα και θα καταρτίσει ένα εξάμηνο πλάνο δράσεων. Ο επικεφαλής θα είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση των τακτικών συνεδριάσεων, ενώ το πρώτο πλάνο εξαμήνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Για την δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών μίλησε στα Τοπικά Νέα ο Δήμαρχος Μπάμπης Μπονάτσος, που απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους του Δήμου μας: «Είναι η πρώτη φορά που στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού θεσμοθετείται και οργανώνεται ο εθελοντισμός και δημιουργείται Μητρώο Εθελοντών. Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού να κάνουν την εγγραφή τους. Ο Δήμος μας χρειάζεται όλους και δεν περισσεύει κανείς. Για να γίνει κάποιος εθελοντής, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Το μόνο απαραίτητο προσόν είναι η αγάπη για τον τόπο και τη γειτονιά μας και η διάθεση προσφοράς. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες θα αποκτηθούν με τον καιρό, μέσα από την συμμετοχή σε δράσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε όλα τα Προγράμματα και τα πεδία δράσεων, ώστε να βελτιώσουμε όλοι μαζί τις υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας. Οι Επιτροπές Εθελοντισμού, αλλά και οι Επιτροπές που θα ορισθούν σύντομα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελούν για εμένα τον θεμέλιο λίθο της πολιτικής ζωής του Δήμου μας, αλλά και της φιλοσοφίας της διοικούσας παράταξης: μαζί μπορούμε περισσότερα, μαζί μπορούμε καλύτερα.  Η δημιουργία και η πρόοδος επιτυγχάνονται μόνο με το «εμείς». Ο Δήμος μας ανοίγει τις πόρτες του διάπλατα στους πολίτες, για να δημιουργήσουμε μαζί τον Δήμο που θέλουμε, τον Δήμο που μας αξίζει».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις