Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Νέα χρονιά, νέος Δήμαρχος, νέο Δημοτικό Συμβούλιο… με γεια και να τους χαιρόμαστε! Για την σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Δημοτική Επιτροπή, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε εκ βάθους των καρδιών μας καλή επιτυχία στη νέα Δημοτική Αρχή και καλή θητεία σε όλους.

Με το δεξί

Με το καλημέρα σας, η νέα Διοίκηση κλήθηκε να δείξει τα αντανακλαστικά της. Αργά το βράδυ του Σαββάτου των Θεοφανίων, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δυνατής καταιγίδας, το Ψυχικό και η Φιλοθέη χτυπήθηκαν από ανεμοστρόβιλο, που με ανέμους ταχύτητας πλέον των 90χλμ/ώρα (σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Κολλεγίου) ξερίζωσε μέσα σε 10 λεπτά πάνω από 50 δέντρα, ενώ στην δύναμή του δεν άντεξε ούτε και το πανύψηλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου που ήταν στημένο στην πλατεία Σιαδήμα στην Φιλοθέη και πετάχτηκε αρκετά μέτρα μακρύτερα. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, καθώς τα δέντρα έπεσαν σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά και σε καλώδια ρεύματος, με αποτέλεσμα αρκετές γειτονιές να βυθιστούν στο σκοτάδι. Και σα να μην έφταναν αυτά, κεραυνός χτύπησε και έναν μετασχηματιστή της ΔΕΗ στον Φάρο, κάνοντας τους κατοίκους να πεταχτούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

Το βάπτισμα του πυρός

Από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιοι, με πρώτο και καλύτερο τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Μπονάτσο, έσπευσαν στα σημεία των καταστροφών, τα συνεργεία βγήκαν στον δρόμο, εργολάβοι, εργαζόμενοι του Δήμου και εθελοντές δούλεψαν όλη την νύχτα, ενώ τόσο η Πυροσβεστική όσο και το ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκαν άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη το πρωί της Κυριακής είχαν απομακρυνθεί οι πεσμένοι κορμοί, είχαν εν πολλοίς καθαριστεί οι δρόμοι και τίποτα δεν θύμιζε το σκηνικό καταστροφής που είχε δημιουργηθεί λίγες ώρες νωρίτερα. Να πούμε μπράβο λοιπόν στη νέα Δημοτική Αρχή που πέρασε τις εξετάσεις με άριστα, αλλά και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην τεράστια αυτήν προσπάθεια.

Άγιο είχαμε

Κι αφού πήγε η ψυχή μας στην κούλουρη, να πούμε “και μη χειρότερα”, καθώς ήμασταν τυχεροί που όλα αυτά συνέβησαν αργά το βράδυ που οι κάτοικοι ήσαν στα σπίτια τους και όχι σε ώρες εργάσιμες και με τα σχολεία εν λειτουργία.

Εγκαίνια και για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Πρεμιέρα και για το Δημοτικό Συμβούλιο, η πρώτη Ειδική Συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου. Η συνεδρίαση αυτή θεωρητικώς θα έπρεπε να έχει και ολίγον τι εορταστικό χαρακτήρα, πλην όμως δεν έλειψαν και πάλι οι εντάσεις καθώς έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ των δύο πρώην Δημάρχων, με τον Παντελή Χαροκόπο να λέει “φτου σου ρε” στον Δημήτρη Γαλάνη, προκαλώντας την δικαιολογημένα οργισμένη αντίδραση του τελευταίου, αλλά και την παρέμβαση του νυν Δημάρχου. Απαράδεκτα πράγματα, που σίγουρα τίποτα το εποικοδομητικό δεν έχουν να κομίσουν ούτε στα Δημοτικά Συμβούλια ούτε στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης εν γένει.

Η αρχή του κακού

Πώς ξεκίνησε όμως ο καβγάς; Στην ψηφοφορία για την Δημοτική Επιτροπή στήθηκαν δύο κάλπες πάνω σε ένα τραπέζι στο πλάι της αίθουσας, γύρω από το οποίο είχαν καθίσει ως είθισται πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση ως θεατές. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Παντελής Χαροκόπος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκτελούσαν χρέη ψηφοσυλλεκτών, Σπύρος Βλάχος και Ελένη Ζέππου, άνοιγαν στο τραπέζι τα ψηφοδέλτια και διάβαζαν την σταυροδοσία. Ο Παντελής Χαροκόπος, που πλέον δεν είναι μέλος του Συμβουλίου, κατέγραφε τα αποτελέσματα που άκουγε και έκανε προσθέσεις, χωρίς να του το έχει ζητήσει κάποιος μεν, αλλά και χωρίς να ενοχλεί ο άνθρωπος κανέναν. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον Δημήτρη Γαλάνη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα, φωνάζοντας ότι δεν επιτρέπεται οι πολίτες να μαθαίνουν τα αποτελέσματα νωρίτερα από το Σώμα. Για να καταλάβετε τώρα: μιλάμε για 23 όλα κι όλα ψηφοδέλτια και για τα αποτελέσματα που ακριβώς την ίδια στιγμή που τα σημείωνε ο κος Χαροκόπος, τα άκουγε και το Σώμα δια στόματος των καταμετρητών. Πόσα κλάσματα του δευτερολέπτου νωρίτερα θα έβγαζε το άθροισμα ο κος Χαροκόπος από την τελική ανακοίνωση προς το Σώμα; Και γιατί αυτό θα ήταν απαράδεκτο; Θα άλλαζε κάτι; Με λίγα λόγια, αγαπητοί μας αναγνώστες, για ένα θέμα όχι απλά ήσσονος, αλλά άνευ σημασίας, εντελώς αναίτια επί της ουσίας δηλαδή, ο κος Γαλάνης επέλεξε να δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, τορπιλίζοντας την ατμόσφαιρα και βγάζοντας τελικά τον κο Χαροκόπο εκτός εαυτού.

2023: φινάλε για γερά νεύρα

Το κλίμα βέβαια δεν χάλασε αίφνης στις 2 Ιανουαρίου. Οι τελευταίες συνεδριάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου δοκίμασαν τα νεύρα και των πλέον ψύχραιμων. Ειδικότερα στη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος στις 27 Δεκεμβρίου, λίγο έλειψε κι εμείς να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο ακούγοντας τον Δημήτρη Γαλάνη να μιλάει για το “μεγάλο” Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο όμως ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης χρονιάς, που ήταν επίσης πανομοιότυπο με της προ-προηγούμενης και που οι ίδιοι οι Σύμβουλοι του Προαστίου Προτύπου Νίκος Ζερβός, Κατερίνα Πετρίτση και Δημήτρης Φωτιάδης το χαρακτήριζαν “φτωχό”.

Από την συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαχρόνης και αναγκαστικά το Τεχνικό Πρόγραμμα το παρουσίασε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, διαβάζοντας απλά τους κωδικούς και τις περιγραφές τους.

Θέμα συνείδησης

Επιπλέον ο Χαράλαμπος Μπονάτσος, που θα αναλάμβανε καθήκοντα σε λίγες μόλις μέρες κατήγγειλε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα της απερχόμενης Διοίκησης, το οποίο είναι αυτό με το οποίο ο ίδιος θα πρέπει να πορευθεί, του είχε παραδοθεί μόλις δυο μέρες νωρίτερα, με τον Δημήτρη Γαλάνη να του θέτει “θέμα συνείδησης” για την υπερψήφισή του. Παρουσίασε δηλαδή ένα Πρόγραμμα που ακόμα και οι δικοί του το έθαψαν και μετά έθεσε και θέμα συνείδησης. Καταλάβαμε.

Ανούσιοι ανταγωνισμοί και μάχες εντυπώσεων

Δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά που ο τ. Δήμαρχος αναλώθηκε σε παρόμοιους τακτικισμούς και αντί να εστιάζει στην ουσία του θέματος, προσπάθησε απλά να κερδίσει τους αντιπάλους του σε επίπεδο εντυπώσεων και να τους φέρει τάχα μου προ τετελεσμένων και με την πλάτη στον τοίχο, κάνοντας το άσπρο-μαύρο. Ειδικά μετά και την παραίτηση Μπονάτσου πέρσι τον Νοέμβριο, η κατάσταση αυτή πραγματικά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γίνονταν ολοένα πιο κουραστικές και ψυχοφθόρες. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αλήθεια τι είναι αυτό (ή μήπως ποιος είναι αυτός;) που έχει θολώσει τόσο την κρίση του Δημήτρη Γαλάνη. Γιατί αυτή η συνεχής υποτίμηση της νοημοσύνης των συνομιλητών του, που καταλήγει ενίοτε να τους βγάζει από τα ρούχα τους, όλες αυτές οι ατελείωτες κόντρες και η πρόκληση αχρείαστων εντάσεων, που καιρό τώρα είχαμε επισημάνει από αυτήν εδώ την στήλη, σίγουρα δεν του βγήκαν σε καλό. Μετά δε και την έκρυθμη κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω με τα γεγονότα κατά την Ειδική Συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου, δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι έχει αποφασίσει να ασκήσει αντιπολίτευση αυτού του επιπέδου. Γιατί πέρα από οτιδήποτε άλλο, αδικεί πρώτον από όλους τον εαυτό του.

Οι οπτικές ίνες και το Γιοφύρι της Άρτας

Σε Γιοφύρι της Άρτας έχει εξελιχθεί το έργο της εγκατάστασης των οπτικών ινών στο Νέο Ψυχικό. Θυμίζουμε ότι το έργο είχε διακοπεί το φθινόπωρο του 2022, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, διαλυμένους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, λακκούβες, σπασμένους κυβόλιθους που είχαν μάλιστα προκαλέσει και ατυχήματα πεζών και οδηγών. Μετά τον σάλο τότε και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, το έργο σταμάτησε και οι ζημιές είχαν τσάτρα-πάτρα κουκουλωθεί. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της προηγούμενης Διοίκησης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος φρόντισε να ενεργοποιήσει εκ νέου την Σύμβαση και έτσι οι ίδιοι εργολάβοι κλήθηκαν τον Δεκέμβριο να ολοκληρώσουν το έργο τους. Τους μάζεψε λοιπόν στο Γραφείο του ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Άρης Νάκας, που όπως πληροφορηθήκαμε, άστραψε και βρόντηξε, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους για τα χάλια στα οποία κατάντησαν τους δρόμους του Νέου Ψυχικού προ διετίας. Διότι η αδιαφορία τους είναι τόση, που ακόμα και όταν προ ολίγων εβδομάδων σκάβοντας προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο του ρεύματος, έκλεισαν τις τρύπες χωρίς καν να ενημερώσουν για το πού υπήρχε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να πρέπει οι δρόμοι να σκαφτούν εξ αρχής για να εντοπισθούν τα σημεία στα οποία είχαν κοπεί τα καλώδια. Μια που λοιπόν με αυτούς πρέπει να πορευτούμε αναγκαστικά, το θέμα είναι τώρα αφ’ ενός πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί το έργο για να τελειώνουμε κάποτε και αφ’ ετέρου πώς θα εξασφαλισθεί ότι δεν θα διαλύσουν και ό,τι μέχρι σήμερα έχει γλιτώσει από τα χέρια τους.

Κανένα τέλος δεν έρχεται με άδεια χέρια

Η σοφή αυτή φράση της ποιήτριας Κικής Δημουλά μας ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας την είδηση ότι ο  Δημήτρης Γαλάνης ανέλαβε από 1ης Ιανουαρίου Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Κύπρου. Ο τ. Δήμαρχος είναι γνωρίζει άριστα το Εμπορικό Δίκαιο, ενώ έχει υπάρξει πολλά χρόνια νομικός σύμβουλος σε βιομηχανίες-κολοσσούς στην Ελλάδα. Να του ευχηθούμε με όλη μας την καρδιά καλή επιτυχία στο απαιτητικό αυτό εγχείρημα και στη νέα σελίδα της επαγγελματικής του ζωής.

Ουδείς αναξιοποίητος

Είναι πράγματι εκπληκτικό! Το Ελληνικό Κράτος, που διαχρονικά επιβάλλει πάσης φύσεως και πολλές φορές παράλογους περιορισμούς για την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, ακόμα και στις κατώτατες βαθμίδες της δημόσιας ιεραρχίας (όπως για παράδειγμα οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου ή οι τεχνικοί που όλοι οι Δήμοι έχουν ανάγκη), την ίδια στιγμή επιτρέπει την πρόσληψη διαφόρων μετακλητών σε υψηλές θέσεις, χωρίς προδιαγραφές και πολλές φορές χωρίς προσόντα. Κι ενώ ο Δημήτρης Γαλάνης επιστρέφει στον δύσκολο στίβο του ιδιωτικού τομέα, η Σοφία Βυθούλκα, μετά την λαμπρή θητεία της ως Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, θα συνεχίσει να πληρώνεται από τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς διορίστηκε μετακλητή υπάλληλος στο Γραφείο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Ελπίζουμε να μην το κλείσει και αυτό, όπως το Κολυμβητήριο του Αθλητικού Κέντρου και την Δημοτική Βιβλιοθήκη του Νέου Ψυχικού. Κι επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, της ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Καλή χρονιά σε όλους!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις