“Λουκέτο” στο Κολυμβητήριο από το Υγειονομικό

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού: “Λουκέτο” στο Κολυμβητήριο από το Υγειονομικό

Της Λυδίας Λέκκα

 Την χαριστική βολή στην λειτουργία του Κολυμβητηρίου του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού έδωσε η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, που εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του, καθώς έκρινε ότι πλέον παραβιάζονται “ουσιώδεις κανόνες – όροι υγιεινής και ασφάλειας”.

Πιο συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου 2023, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αθλητικών – Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Εκδηλώσεων του ΟΚΑΠΑ απέστειλε στην Διεύθυνση Καταστημάτων του Δήμου έγγραφο με το οποίο, αφού περιέγραφε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο λειτουργίας του Κολυμβητηρίου λόγω των εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης, ζητούσε γνωμοδότηση για το κατά πόσον αυτές συνάδουν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.  Στις 10 Νοεμβρίου, το έγγραφο διαβιβάστηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Παπαχρόνη στην Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής.

Στα έγγραφα αυτά ήρθε να προστεθεί και μία ανώνυμη καταγγελία πολίτη στις 6 Νοεμβρίου.

Τα ευρήματα της αυτοψίας

 Κατόπιν όλων αυτών, στις 30 Νοεμβρίου οι αρμόδιοι Υγειονομικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο και διαπίστωσαν ότι:

α) τα αποδυτήρια, οι τουαλέτες, τα ντους και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις των δύο πισίνων ήταν εκτός λειτουργίας λόγω των εργασιών ανακαίνισης

β) στον εξωτερικό χώρο έχουν εγκατασταθεί 4 στήλες ντους και 3 πρόχειρες κατασκευές που χρησιμοποιούνταν ως αποδυτήρια

γ) οι λουόμενοι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες γειτονικού κτηρίου.

Την επομένη κιόλας ημέρα, την 1η Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου με έγγραφό της ενημέρωσε τον Δήμο ότι κάθε πισίνα θα πρέπει να διαθέτει δικές της βοηθητικές εγκαταστάσεις αποκλειστικά για τους χρήστες της, ότι τα ντους δεν νοείται να είναι υπαίθρια, ότι ως βοηθητικές εγκαταστάσεις (π.χ. τουαλέτες) δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται αυτές γειτνιαζουσών δραστηριοτήτων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα η γενική διάταξη των χώρων, σε αποδυτήρια, ντους, τουαλέτες και πισίνες.

Καθώς δε κρίθηκε ότι όλα τα παραπάνω παραβιάζουν ουσιώδεις κανόνες και όρους υγιεινής και ασφάλειας, ζήτησαν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή τους προς τους όρους των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων.

Το χρονοδιάγραμμα της ανακαίνισης

 Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ανακαίνισης που είχε υποβάλει η εργολήπτρια εταιρεία τον Ιούνιο 2023, η ολοκλήρωση των έργων έχει προγραμματισθεί για την 1η Μαρτίου 2024, κάτι που σημαίνει ότι για τρεις ακόμα μήνες, το κολυμβητήριο δεν θα λειτουργεί. Δεδομένης όμως και της ανάκλησης της αδείας λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, εύλογα αναρωτιέται κανείς εάν η επαναλειτουργία του είναι απλά μία τυπική διαδικασία ή εάν χρειάζεται για τον σκοπό αυτόν εκ νέου αδειοδότηση και τι θα απαιτούσε αυτή.

 Έργα βιτρίνας ή υποδομής;

Και βέβαια τα έργα της ανακαίνισης, συνεπεία των οποίων το Κολυμβητήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις  και τον περιβάλλοντα χώρο και θεωρητικώς τουλάχιστον, θα επιλυθούν με την ολοκλήρωση του Έργου, που είχε προϋπολογισμό κοντά στο 1.200.000 ευρώ.

Όπως όμως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο Φύλλο μας στην στήλη των Σχολίων (β’ δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου 2023), εδώ και μήνες οι Υπεύθυνοι για την συντήρηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού έχουν ενημερώσει την Διοίκηση του ΟΚΑΠΑ εγγράφως για οκτώ κατηγορίες τεχνικών προβλημάτων, τα οποία χαρακτήριζαν “σοβαρά και χρονίζοντα” και που απαιτούν αρκετές διαφορετικές παρεμβάσεις η κάθε μία. Από τις οκτώ αυτές κατηγορίες επισκευών, μόνον οι μισές ήταν κοστολογημένες, συνολικά στις 45.000 ευρώ περίπου, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερεις δεν είχε δοθεί κοστολόγιο. Ήδη στις 20 Νοεμβρίου, η πισίνα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, που οφειλόταν σε ένα από τα παραπάνω προβλήματα που είχαν επισημανθεί. Πλην όμως πέραν της προσπάθειας να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας συντονισμός ενεργειών ή πρόβλεψη για όλα τα υπόλοιπα.

Επιπλέον, προβλήματα έχουν εδώ και καιρό εμφανιστεί πολύ γρήγορα και σε έργα που έχουν πρόσφατα παραληφθεί, όπως κάποιες δια γυμνού οφθαλμού ορατές κακοτεχνίες στην πισίνα όπου τα πλακάκια ξεκόλλησαν λίγους μόλις μήνες μετά την αντικατάστασή τους το καλοκαίρι του 2020.

Επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα

 Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του Κολυμβητηρίου στη μέση της σεζόν είναι σημαντικές και πολυδιάστατες και επηρεάζουν ιδιώτες, αλλά και φορείς: μικροί και μεγάλοι που είχαν κάνει το προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους μένουν ξεκρέμαστοι και καλούνται να βρουν εναλλακτικές λύσεις Δεκέμβρη μήνα, προπονητές και δάσκαλοι που είχαν προσληφθεί για τα συγκεκριμένα προγράμματα μένουν χωρίς αντικείμενο και δεν γνωρίζουμε αν θα μείνουν ξάφνου άνεργοι ή θα πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, τα δύο αθλητικά σωματεία (ΠΟΨ και Ποσειδώνας) που είχαν κλείσει διαδρομές στην πισίνα για μαθήματα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα μέλη τους και χάνουν έσοδα, αδυνατώντας να πληρώσουν και τους προπονητές που είχαν προσλάβει για τον σκοπό αυτό, ακόμα και το κυλικείο του Αθλητικού Κέντρου που πληρώνει υψηλό ενοίκιο και έχει κάνει τον προϋπολογισμό του βάσει και του κόσμου που προσελκύουν οι αθλητικές δραστηριότητες ζημιώνεται σημαντικά. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα απαντούσε ότι έχει προβλέψει τα πάντα και ότι η λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου κατά την διάρκεια της ανακαίνισης θα συνέχιζε αδιατάρακτη.

Έκθετη η Διοίκηση του ΟΚΑΠΑ

 Η Διοίκηση του ΟΚΑΠΑ, του φορέα που είναι αρμόδιος για την λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, εμφανίζεται για μία ακόμη φορά ανίκανη αλλά και με πλήρη άγνοια του αντικειμένου της, καθώς οι “λύσεις” που είχε επιλέξει για το διάστημα που θα διαρκούσαν οι εργασίες ανακαίνισης στον χώρο του Κολυμβητηρίου, ήταν αντίθετες με τους βασικούς κανονισμούς για την λειτουργία του. Αντί δε να φροντίσει έστω και κατά την εκπνοή της θητείας της να ενημερωθεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, αναλώνεται σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε δίνοντας φρούδες υποσχέσεις, είτε λογομαχώντας με τους πολίτες και ενίοτε προσβάλλοντάς τους. Και ενώ -όπως πλέον και εμείς γνωρίζουμε- από τις 7 Νοεμβρίου ο ίδιος ο Προϊστάμενος του φορέα είχε θέσει τα ερωτήματά του για το κατά πόσον η λειτουργία του χώρου θα ήταν δυνατή, σύμφωνα με τις σχετικές Υγειονομικές διατάξεις, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, ακούσαμε ενεοί την Πρόεδρο του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα να μας διαβεβαιώνει ότι το Κολυμβητήριο θα επαναλειτουργούσε “την Τετάρτη”.

Κλειστόν” και με τη βούλα του Δήμου

Η από 1η Δεκεμβρίου εισήγηση της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Κολυμβητηρίου επικυρώθηκε και τυπικά στις 5 Δεκεμβρίου από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, με σχετικό έγγραφο του αρμοδίου Αντιδημάρχου Γιώργου Παπαχρόνη. Έτσι, τα κάστανα από την φωτιά θα κληθεί να βγάλει η νέα Διοίκηση του Μπάμπη Μπονάτσου, που από 1η Ιανουαρίου θα παραλάβει τις -και επισήμως πλέον- κλειστές εγκαταστάσεις, με τους πραγματικούς υπεύθυνους να νίπτουν τας χείρας τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top–nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις