Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η  Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, φτάσαμε και στον τελευταίο μήνα όχι μόνο του χρόνου, αλλά και της Δημαρχίας Γαλάνη, η θητεία της οποίας εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Ένας κύκλος κλείνει λοιπόν και πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, που καλείται να εφαρμόσει το Πρόγραμμά του, έχοντας κληρονομήσει όμως και ουκ ολίγα προβλήματα από την απερχόμενη Διοίκηση.

Κλειστό το παρέλαβε, κλειστό το παραδίδει

Τελικά στη ζωή, όλα δανεικά είναι. Είχε να το λέει ο Δημήτρης Γαλάνης ότι παρέλαβε από τον προκάτοχό του το Αθλητικό Κέντρο κλειστό και χωρίς άδεια λειτουργίας και να που σήμερα, το Αθλητικό Κέντρο και συγκεκριμένα το Κολυμβητήριο, θα παραδοθεί από τον ίδιο στον επόμενο Δήμαρχο και πάλι κλειστό. Το λουκέτο αυτήν την φορά το έβαλε η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας, που ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του Κολυμβητηρίου καθώς έκρινε ότι οι αλλαγές που έγιναν στον χώρο λόγω των εργασιών ανακαίνισης, παραβιάζουν τις Υγειονομικές διατάξεις και τους κανονισμούς που διέπουν την λειτουργία των δεξαμενών κολύμβησης.

Όλα τα είχε προβλέψει

Διαβάσαμε το έγγραφο της Διεύθυνσης Υγειονομικού και τρίβαμε τα μάτια μας. Διότι εμείς είχαμε ακούσει με τα ίδια μας τα αυτιά, λίγες μέρες νωρίτερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΠΑ την Πρόεδρο Σοφία Βυθούλκα να απαντά με στόμφο και ειρωνεία στον νέο Δήμαρχο Μπάμπη Μπονάτσο ότι όλα τα είχε προβλέψει, ούτως ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία του Κολυμβητηρίου όσο διαρκούσε η ανακαίνιση, ενώ στην πράξη αποδεικνύεται ότι όλες οι «προβλέψεις» της αποτελούσαν παραβάσεις των βασικών κανονισμών λειτουργίας του. Και με την λειτουργία κυριολεκτικά στον αέρα, ο ΟΚΑΠΑ έκανε κανονικά εγγραφές, εισέπραξε συνδρομές και έστειλε τους αθλούμενους να βγάλουν και πιστοποιητικά γιατρών για να μπορούν να αθληθούν.

Κουτοπονηριές και τεχνάσματα

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα απέστειλε πρόσκληση για Διοικητικό Συμβούλιο για την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, όπου μεταξύ των θεμάτων βλέπουμε και την ανάθεση γνωμοδότησης σε δικηγόρο, αναφορικά με την μείωση του μισθώματος που έχει ζητήσει η επιχείρηση (το κυλικείο δηλαδή) που λειτουργεί στο Αθλητικό Κέντρο. Και αναρωτιόμαστε, για ποιον λόγο ακριβώς χρειάζεται να γνωμοδοτήσει δικηγόρος για κάτι τόσο προφανές και αυταπόδεικτο; Οι άνθρωποι μίσθωσαν τον χώρο, έχοντας υπολογίσει έναν τζίρο που βασίζεται στον μεγάλο αριθμό προγραμμάτων που πραγματοποιούνται εκεί. Πάνε οι γονείς τα παιδιά τους για μάθημα, πίνουν έναν καφέ όσο τα περιμένουν ή μαζεύονται παρέα για να τσιμπήσουν κι έναν μεζέ. Έρχονται τα παιδάκια, παίρνουν κι αυτά το κατιτίς τους και μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το κυλικείο είναι πάντα γεμάτο. Ο χώρος όμως πλέον υπολειτουργεί, χωρίς το Κυλικείο να έχει κάποια ευθύνη και ο επιχειρηματίας ζητά να του μειωθεί το ενοίκιο, γιατί πλέον η πελατεία του έχει περιοριστεί σημαντικά. Συνιστά μήπως υπαιτιότητα της επιχείρησης το ότι τα προγράμματα δεν πραγματοποιούνται πια εκεί και δεν πηγαίνει ο κόσμος; Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνει η Διοίκηση του ΟΚΑΠΑ λοιπόν και πρέπει να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού ο δικηγόρος; Κι επειδή για την αντίληψη της Προέδρου του ΟΚΑΠΑ δεν μπορούμε να ορκιστούμε, θα σας πούμε τι καταλαβαίνουμε εμείς: ότι για μία ακόμα φορά δεν θέλουν ούτε απόφαση να λάβουν, ούτε φυσικά και την παραμικρή ευθύνη να αναλάβουν, ενώ καθώς η γνωμοδότηση θα κάνει και κανέναν μήνα να εκδοθεί, αφ’ ενός μεν ο επιχειρηματίας θα πληρώσει το δυσανάλογα πλέον υψηλό ενοίκιο για μία ακόμη φορά και αφ’ ετέρου η απόφαση για την μείωση του ενοικίου και κατ’ επέκταση των εσόδων του Δήμου, θα βαρύνει την Διοίκηση Μπονάτσου, που θα έχει εν τω μεταξύ αναλάβει. Και φυσικά, να θυμίσουμε ότι από 1ης Ιανουαρίου τα Νομικά Πρόσωπα καταργούνται κιόλας, οπότε ο ΟΚΑΠΑ δεν θα υφίσταται καν.

 Και οι Παιδικοί Σταθμοί θύματα της ανικανότητας

Η ανικανότητα της Διοίκησης του ΟΚΑΠΑ δεν κάνει όμως διακρίσεις. Η μπάλα πήρε και τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου, που τελούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού. Έτσι λοιπόν, στις 4 Δεκεμβρίου ανέβηκαν στην Διαύγεια από την Πρόεδρο του ΟΚΑΠΑ δύο αποφάσεις που είχαν ληφθεί στις 24 και 30 Οκτωβρίου και αφορούσαν σε δύο υπαλλήλους του βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας στις οποίες, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, ανατέθηκαν καθήκοντα μαγειρισσών για χρονικό διάστημα 2 μηνών. Και μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση και είμαστε σίγουρες ότι οι κυρίες μαγειρεύουν καταπληκτικά και τα παιδάκια θα γλείφουν και τα δάχτυλά τους. Έλα όμως που οι αποφάσεις αυτές που είχαν ληφθεί από τον Οκτώβριο και δημοσιεύτηκαν πια τον Δεκέμβριο, αφορούσαν το διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου! Αναρτήθηκαν δηλαδή στην Διαύγεια έναν και πλέον μήνα μετά την ημερομηνία που θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί. Και αφού η Πρόεδρος Σοφία Βυθούλκα έκανε το καθήκον της και τις ανήρτησε στην Διαύγεια, τις φέρνει και σαν θέμα προς ψήφιση στο Διοικητικό Συμβούλιο της 8ης Δεκεμβρίου, όπως διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση.

 Άγνωστες λέξεις

 Όσο κι αν επιχειρούμε να σατιρίσουμε την όλη κατάσταση, κάποια στιγμή μας κόβεται το γέλιο. Το ρεσιτάλ ανικανότητας και άγνοιας της Διοίκησης του ΟΚΑΠΑ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ λέξεις όπως «ευθιξία», «ανάληψη ευθύνης», «επίγνωση», «παραίτηση» ή -και γιατί όχι;- «καθαίρεση», μάλλον παραμένουν άγνωστες. Αναρωτιόμαστε, ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης είναι ευχαριστημένος με τον τραγέλαφο, που εδώ και τόσους μήνες εκτυλίσσεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας; Γιατί δεν τους έχει στείλει όλους εδώ και καιρό στα σπίτια τους και τους επιτρέπει να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αλλά και να κουρελιάζουν την αξιοπιστία του Δήμου;

 Ο λόγος τους… συμβόλαιο

 Και μια που μιλήσαμε παραπάνω για την επικείμενη κατάργηση των Νομικών Προσώπων, που στον Δήμο μας είναι η ΔΗΚΕΦΙΨ και ο ΟΚΑΠΑ, ένα άλλο θέμα προκάλεσε το ενδιαφέρον μας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ και Σύμβουλος του Προαστίου Προτύπου συγκάλεσε Διοικητικό Συμβούλιο για να συζητηθεί η αίτηση εξαίρεσης του Νομικού Προσώπου και η συνέχιση της λειτουργίας της, «παραθυράκι» που προβλεπόταν από τον Νόμο, με προθεσμία όμως μέχρι την 15η Νοεμβρίου. Στο Δ.Σ. της ΔΗΚΕΦΙΨ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Σύμβουλοι του Προαστίου Προτύπου Ελένη Ζέππου και Νίκος Ζερβός, οι οποίοι και υπερψήφισαν την συγκεκριμένη πρόταση, που τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα. Όταν όμως το ίδιο θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί και μάλιστα δια περιφοράς επειδή πίεζε ο χρόνος, οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υπερψηφίσει, αλλά και η πλειοψηφία των Συμβούλων της διοικούσας παράταξης ούτε καν συμμετείχαν, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία. Από ό,τι ψιθυρίζεται, οι μόνοι που παρέμειναν συνεπείς με την στάση που είχαν κρατήσει εξ αρχής ήσαν ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Φωτιάδης και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ Παυλίνα Πανταζή. Εκτός ημερησίας διατάξεως, το θέμα έθεσε ο Σύμβουλος Άρης Νάκας, ο οποίος εξέφρασε την απορία του πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι, μέσα σε λίγες μέρες να κρατούν αντιφατική στάση για το ίδιο θέμα. Την απορία του συμμερίσθηκαν και άλλοι Σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Δελακουρίδης, ο οποίος είπε ότι τίθεται ζήτημα «ηθικής τάξης και συνέπειας», ενώ καταλόγισε στον Δήμαρχο ότι ενώ ο ίδιος (σ.σ. η παράταξή του) έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο της ΔΗΚΕΦΙΨ, τελικά με την στάση του Προαστίου Προτύπου στην δια περιφοράς ψηφοφορία, τελικά «άδειασε» όλους αυτούς που το υπερψήφισαν. Άδικο είχε;

 «Δια περιφοράς»

Και για να το εξηγήσουμε σε απλά ελληνικά, ψηφοφορία «δια περιφοράς» σημαίνει ότι δίνεται στους Δημοτικούς Συμβούλους ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο (π.χ. 9-11πμ), που μπορούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να ψηφίσουν το προς συζήτηση θέμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς σχεδόν όλοι οι Σύμβουλοι του Προαστίου Προτύπου δεν μπήκαν στην πλατφόρμα, δεν συμπληρώθηκε απαρτία. Έτσι και η ψήφος αυτών που ψήφισαν πήγε χαμένη. Παρά όμως το γεγονός ότι η προθεσμία για την αίτηση εξαίρεσης της ΔΗΚΕΦΙΨ έληγε στις 15 Νοεμβρίου, ουδείς αρμόδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ορίσει νέο διάστημα για να επαναληφθεί η δια περιφοράς διαδικασίας, ενώ κανείς δεν φρόντισε και να ενημερώσει σχετικά και αυτούς που είχαν μπει στην διαδικασία να ψηφίσουν. Σιώπησαν και άφησαν την προθεσμία να παρέλθει και η δια περιφοράς ψηφοφορία, έμελλε να είναι η περιφορά του Επιταφίου της ΔΗΚΕΦΙΨ, που από 1ης του έτους θα πάψει να υφίσταται.

 Ήταν πράγματι αχρείαστη η ΔΗΚΕΦΙΨ;

Το αν κατ’ εξαίρεση θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την ΔΗΚΕΦΙΨ δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς καν δεν το προσπαθήσαμε. Πανελλαδικά, μόνο 15 Νομικά Πρόσωπα εξειδικευμένου αντικειμένου εξαιρέθηκαν από τον Νόμο και θα συνεχίσουν να υφίστανται. Θα μας συνέφερε όμως να την κρατήσουμε;  Τα Νομικά Πρόσωπα, κυρίως αυτά του Ιδιωτικού Δικαίου αποτελούν εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης, καθώς μέσω αυτών μπορούν να γίνουν προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, όπως π.χ. υπαλλήλων καθαριότητας, με ταχύτητα και ευελιξία και με συνοπτικές διαδικασίες. Το κατά πόσον δηλαδή θα είναι χρήσιμα, εξαρτάται από το πώς τα χρησιμοποιούμε. Μέσω της ΔΗΚΕΦΙΨ πραγματοποιούνται αρκετά προγράμματα, ενώ επιπλέον πληρώνονται διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως π.χ. αυτοί που εργάζονται στα ΕΛΤΑ του Ψυχικού (που  παρεμπιπτόντως δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη του), αλλά και υπάλληλοι που παράγουν έργο σε Υπηρεσίες του Δήμου και καλύπτουν τα κενά που προκύπτουν λόγω κινητικότητας ή συνταξιοδοτήσεων, ενώ μέσω του Νομικού Προσώπου συνάπτονται και συμβάσεις Έργου και Υπηρεσιών που δεν μπορεί να υπογράψει ο Δήμος. Είναι δηλαδή ένα εργαλείο, που στα χέρια μιας ικανής Διοίκησης μπορεί να αξιοποιηθεί και να βελτιώσει αποτελεσματικά την λειτουργία του Δήμου. Κι αυτό το εργαλείο, η απερχόμενη Διοίκηση αποφάσισε να το στερήσει από την επερχόμενη.

 Το ταμείον είναι πράγματι μείον;

Και βέβαια, το βασικό επιχείρημα που ακούσαμε εναντίον της ΔΗΚΕΦΙΨ ήταν ότι η επιχείρηση είναι ζημιογόνα. Πλην όμως, τα χρήματα που κατέβαλαν οι κάτοικοι για τα προγράμματα της ΔΗΚΕΦΙΨ κάλυπταν τα έξοδά τους, ενώ η ζημία προέκυπτε επειδή μέσω της ΔΗΚΕΦΙΨ πληρώνονταν μισθοδοσίες και καλύπτονταν δαπάνες, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τον Δήμο. Καθώς δε η διατήρηση των Νομικών Προσώπων ήταν πάντοτε στην διακριτική ευχέρεια των Δήμων, εάν η ΔΗΚΕΦΙΨ ήταν λοιπόν τόσο ζημιογόνα, για ποιον λόγο δεν την κατήργησε ο Δήμαρχος τόσα χρόνια, όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει; Και όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Γιάννης Δελακουρίδης, αν πράγματι σε απασχολεί η ζημιά, δεν περιμένεις κανέναν Νόμο για να την κλείσεις.

 100 χρόνια Ψυχικό

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του έκλεισε το προάστιο του Ψυχικό και γιόρτασε τα γενέθλιά του με μία ποικιλόμορφη εκδήλωση στο θέατρο του Αρσακείου την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ, μουσικό μέρος και βραβεύσεις. Το πιο ενδιαφέρον και ίσως και το πιο σχετικό με το αντικείμενο της εκδήλωσης, ήταν το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Φραγκίσκος (Φράνκι) Φαντόπουλος, που πράγματι ήταν άρτιο και πολύ κατατοπιστικό. Το μουσικό μέρος, στο οποίο συμμετείχαν εξαιρετικοί μουσικοί και τραγουδιστές, θα μπορούσε να είναι από μόνο του ένα ρεσιτάλ, που καμία σχέση δεν είχε όμως με την ταυτότητα της εκδήλωσης.  Επειδή όμως τίποτα πια δεν οργανώνεται στον Δήμο μας εντελώς σωστά και πάντα κάνουμε και μια χοντρή γκάφα, στο πλαίσιο των βραβεύσεων οι διοργανωτές αποφάσισαν να αποτίσουν φόρο τιμής και σε έναν Κοινοτάρχη διορισμένο επί Χούντας. Όπως ήταν φυσικό, η εντελώς αψυχολόγητη αυτή επιλογή στιγμάτισε την όμορφη αυτή εκδήλωση, προκάλεσε γκρίνιες και αντιδράσεις από απλούς πολίτες, ο Σύλλογος Γονέων των Αρσακείων Σχολείων διαμαρτυρήθηκε, ενώ από όλους τους Δημοτικούς Συνδυασμούς δεν ήσαν λίγοι αυτοί που δεν προσήλθαν εις ένδειξην διαμαρτυρίας. Δεν το σκέφτηκαν οι διοργανωτές; Το σκέφτηκαν και αδιαφόρησαν; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Δεν γνωρίζουν άραγε ότι στα Δημοκρατικά πολιτεύματα δεν βραβεύουμε τους τυράννους; Από αρχαιοτάτων χρόνων στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, η Εκκλησία του Δήμου επέβαλε ποινές -δήμευση περιουσίας και θανατική καταδίκη- σε όσους κατέλυαν την Δημοκρατία ή αναλάμβαναν αξιώματα μετά την κατάλυσή της, όσοι ήσαν επικίνδυνοι για το πολίτευμα εξοστρακίζονταν, ενώ οι επιτύμβιες στήλες που έφεραν τα ονόματά τους καταστρέφονταν με τους ίδιους να καταδικάζονται στην αφάνεια. Κι ερχόμαστε εμείς, εν έτει 2023 και τους βραβεύουμε; Όποιοι και νά’ ναι, όποιο καλό και να έχουν κάνει, είναι πολέμιοι της Δημοκρατίας κι αυτό είναι το πρώτο που τους χαρακτηρίζει. Σωστά λοιπόν αντέδρασαν αυτοί που αντέδρασαν, σωστά αντέδρασε κι ο σύλλογος γονέων και ας μην προσπαθούν οι διοργανωτές να υποβαθμίσουν το λάθος τους.

 Μας τέλειωσαν οι αίθουσες;

Ο γάμος του νέου Δημάρχου, πραγματοποιήθηκε προ δύο περίπου εβδομάδων στο Δημαρχείο Φιλοθέης – Ψυχικού και συγκεκριμένα στην πιλοτή του κτηρίου (ναι, σωστά διαβάσατε). Όπως μας είπαν οι αρμόδιοι, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου που κανονικά χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό, θεωρήθηκε ακατάλληλη, γιατί είχε λέει καλώδια και μικρόφωνα. Εμείς πάλι, μια χαρά την είδαμε λίγες μέρες αργότερα και σίγουρα καλύτερη από την τσιμεντένια πιλοτή, που όσο κι αν την είχαν στολίσει με όμορφα καλάθια λουλουδιών, δεν είχε και πολλά περιθώρια βελτίωσης. Κάποια πουλάκια μας κελάηδησαν ότι ασκήθηκε βέτο για την τέλεση του γάμου στο εσωτερικό του κτηρίου εκτός ωραρίου εργασίας του Δήμου (ο γάμος έγινε στις 7μμ), οπότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε.

Αναρωτιόμαστε όμως, μια που από έλλειψη χώρων ή όμορφων κτηρίων ο Δήμος μας δεν πάσχει, δεν θα μπορούσε να υπάρχει μία αίθουσα που τα ζευγάρια θα μπορούσαν ίσως και να μισθώνουν εάν το επιθυμούσαν και να παντρεύονται εκεί; Μπορεί οι πολιτικοί γάμοι να έχουν μικρή διάρκεια και γενικώς να μην θυμίζουν σε τίποτα την ατμόσφαιρα των θρησκευτικών (ούτως ή άλλως δεν είναι αυτό το ζητούμενο), δεν παύουν όμως να είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή δύο ανθρώπων, που θα μπορούσε να στεγάζεται σε ένα πιο όμορφο περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν τα ζευγάρια μπαίνουν στην διαδικασία να στολίσουν τον χώρο και να έχουν και έναν κάποιο αριθμό προσκεκλημένων.

Άντε και στα δικά σας οι ελεύθεροι!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top–nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις