Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Λίγες εβδομάδες έμειναν μέχρι τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023. Οι φετινές εκλογές θα γίνουν με κάποιες διαφοροποιήσεις, βάσει του Νόμου 4804/2021, που φέρνει νέα δεδομένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα Τοπικά Νέα συγκέντρωσαν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, για προετοιμαστούμε εγκαίρως και να ψηφίσουμε ενημερωμένοι.

Πότε ψηφίζουμε;

Οι εκλογές για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών οργάνων διοίκησης της χώρας θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 (α’ γύρος) από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα και οι επαναληπτικές (β’ γύρος), όπου απαιτηθεί, την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. Οι Δημοτικές Αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες, θα αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2024. Η θητεία τους είναι πενταετής και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Ποιοι ψηφίζουμε;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου και έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31-12-2006.

Για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών. Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουν ΜΟΝΟ στον Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και ΟΧΙ στον τόπο κατοικίας τους.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους όπως διαμορφώθηκαν κατά τη Γ’ Αναθεώρηση, δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου 2023.

Πού ψηφίζουμε;

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023» – https://mpp.ypes.gov.gr/#/

Συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) μπορούν να δουν σε ποια περιοχή και τμήμα ψηφίζουν στις εκλογές. Η μηχανή αναζήτησης λειτουργεί ακόμη και χωρίς να συμπληρωθεί ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός.

Ποιους ψηφίζουμε;

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη μέρα των εκλογών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 8/10/2002 και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη μέρα των εκλογών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 8/10/2005 και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν και για πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι έχει αλλάξει φέτος;

Ο Νόμος 4804/2021 (Α. 90) επιφέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές, που θα εφαρμοσθούν από τις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου:

– Σε Δήμους και Περιφέρειες

Θα εφαρμοστεί το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Για την πρώτη Κυριακή, επιτυχών Συνδυασμός θεωρείται όποιος λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% συν μια ψήφο, επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Εάν το ποσοστό αυτό δεν επιτευχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, την επόμενη Κυριακή πραγματοποιούνται επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν μόνον οι δύο Συνδυασμοί που έχουν έρθει πρώτοι. Επιτυχών θεωρείται αυτός που συγκέντρωσε, την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων (50% συν μία ψήφο).

Στην δεύτερη Κυριακή, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης, εάν όμως αυτός σημειωθεί, το ψηφοδέλτιο παραμένει έγκυρο.

Υποχρεωτική είναι και η ποσόστωση υποψηφίων από το κάθε φύλο, γεγονός που σημαίνει ότι ο κάθε συνδυασμός οφείλει να περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του άντρες και γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του.

– Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Στον Δήμο μας, κάθε Συνδυασμός πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον 25 υποψηφίους με ανώτατο αριθμό τους 64.

Σε κάθε Συνδυασμό ανά Δημοτική Ενότητα, για το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό οι υποψήφιοι είναι από 9 μέχρι 23, ενώ για την Φιλοθέη οι υποψήφιοι είναι από 7 μέχρι 18.

Για κάθε Συνδυασμό Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλες τις επιμέρους Δημοτικές Ενότητες (αυτές που αποκαλούμε Κοινότητες). Δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων, αναγράφεται εντός παρενθέσεως η Δημοτική Ενότητα για την οποία θέτουν υποψηφιότητα.

Καταργείται η διασταυρούμενη ψήφος. Μέχρι και το 2019 οι πολίτες των τριών Κοινοτήτων του Δήμου μας είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν τρεις υποψηφίους από την Κοινότητά τους και έναν από τις δύο άλλες. Στις προσεχείς εκλογές οι ψηφοφόροι μπορούν να δώσουν μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, ασχέτως Δημοτικής Ενότητας.

Ο επικεφαλής του επιτυχόντος Συνδυασμού είναι ο νέος Δήμαρχος.

Για τους Συνδυασμούς που ακολουθούν, οι επικεφαλής θα δηλώσουν εκ των υστέρων σε ποια Δημοτική Ενότητα θα αντιστοιχεί η έδρα τους στο Συμβούλιο.

Αλλάζει ο αριθμός των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον Δήμο μας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από 1η Ιανουαρίου 2024 θα είναι 25, αντί των 27 που είναι μέχρι σήμερα.

Ο Συνδυασμός που θα έρθει πρώτος, θα λάβει 15 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι υπόλοιποι τέσσερεις Συνδυασμοί, εφ’ όσον έχουν λάβει ποσοστό άνω του 3% (εκλογικό μέτρο) την πρώτη Κυριακή, θα μοιραστούν τις υπόλοιπες 10 έδρες κατ’ αναλογία των ποσοστών τους.

Από τις Δημοτικές Ενότητες του Ψυχικού και του Νέου Ψυχικού θα εκλεγούν για κάθε μία 9 υποψήφιοι και από τη Δημοτική Ενότητα της Φιλοθέης θα εκλεγούν 7.

Τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων καταργούνται στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ως εκ τούτου και στον Δήμο μας, δεν θα υπάρχουν πλέον Συμβούλια σε κάθε Κοινότητα.

Η θητεία των νέων Αρχών θα είναι πενταετής. Οι νέες αρχές θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, για πρώτη φορά στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές, η δήλωση των Συνδυασμών και των Υποψηφίων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ηλεκτρονικής Πύλης Δήλωσης Υποψηφιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

– Περιφέρεια Αττικής, Βόρειος Τομέας

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις Περιφερειακές Εκλογές 2023, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που θα εκλεγούν στον Βόρειο Τομέα, όπου και ανήκει ο Δήμος μας, είναι 13. Στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Περιφερειάρχη που θα επιλέξουν, οι ψηφοφόροι μπορούν να δώσουν μέχρι 4 σταυρούς. Η θητεία των νέων Περιφερειακών Αρχών θα είναι πενταετής, από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Καλή ψήφο!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις