Έμφυλη βία και διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις σύγχρονες διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου από τους Ενεργούς Πολίτες. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά αναβλήθηκε λόγω του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη.

Εισηγήτριες της εκδήλωσης ήταν η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες” και υποψήφια Δήμαρχος Μαρία Αποστολάκη, μαχόμενη δικηγόρος με εμπειρία σε θέματα έμφυλης ισότητας και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και η Αννέτα Καββαδία, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, υπεύθυνη Φεμινιστικής Πολιτικής και υποψήφια Βουλευτής. Την εκδήλωση συντόνισε η Κυβέλη Ζαχαρίου, Εικαστικός και μέλος των Ενεργών Πολιτών.

Όσα αναφέρθηκαν ήταν άκρως ενδιαφέροντα. Οι ομιλήτριες, με λόγο άμεσο και περιεκτικό, ήσαν ιδιαίτερα κατατοπιστικές και έδωσαν στο κοινό χρήσιμες πληροφορίες. Γρήγορα αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος επάνω στα πάντα επίκαιρα θέματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.

Παρατηρήσαμε με ικανοποίηση ότι το κοινό ήταν μοιρασμένο σε άνδρες και γυναίκες, κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς συνήθως παρόμοια θέματα προσελκύουν περιορισμένο αριθμό ανδρών. Οι τοποθετήσεις τους στα θέματα βίας και οι επισημάνσεις τους για το πώς διαμορφώνεται η σχετική νοοτροπία ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στην εξέλιξη της συζήτησης, καθώς ανέλυσαν και εμβάθυναν στα θέματα, δίνοντας την δική τους οπτική.

Τις συγκλονιστικές βιωματικές του εμπειρίες κατέθεσε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νέου Ψυχικού Μιχάλης Κατσιμπάρδης, η ηθοποιός Χάρις Σιμεωνίδου επεσήμανε ότι τα θέματα αυτά συζητούνται εδώ και 40 χρόνια και είναι ανεπίτρεπτο να δικάζονται στην ίδια αίθουσα εγκληματίες με θύματα οικογενειακής βίας και πολλές φορές μάλιστα να είναι και έφηβοι.

Οι μαρτυρίες και τα όσα μοιράστηκαν ομιλητές και παριστάμενοι προκάλεσαν αίσθηση, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι απαιτούνται δράσεις και πολιτικές πρόληψης, τις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να χαράξει, γιατί το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς βία είναι ζήτημα δημοκρατίας και είναι αδιαπραγμάτευτο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις