Δημοτικά σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

σχόλια

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

Ο Αύγουστος είναι κακός μήνας

Αυτόν τον τίτλο θυμηθήκαμε -και μάλιστα δύο φορές- παρακολουθώντας το πρόσφατο συμβούλιο και συγκεκριμένα την συζήτηση γύρω από το φλέγον θέμα των αυξημένων συντελεστών οικοδόμησης στα προάστιά μας:

Απαντώντας στην Αλίκη Γκιζελή που -από την Αντιπολίτευση πλέον- αναρωτιόταν γιατί δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα ενστάσεις στον Νόμο 4759/2020, η Αντιδήμαρχος Ελένη Ζέππου ανέφερε ότι ο Νόμος ανέβηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 4 Αυγούστου 2020 και τέθηκε σε διαβούλευση για έναν μήνα, «δηλαδή όσο ήμασταν διακοπές», γι’ αυτό και ουδείς αντέδρασε. Κλειστόν λόγω διακοπών λοιπόν το κατάστημα και κάπως έτσι βρεθήκαμε προ τετελεσμένων να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.

Οι ζέστες του Αυγούστου όμως, μάλλον είχαν επηρεάσει και τον Δήμαρχο, που επέμενε να τοποθετεί την έναρξη της λειτουργίας της Πολεοδομίας του Δήμου τον Σεπτέμβριο του 2022. Πλην όμως η Υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί στις 22 Ιουλίου 2022. Και όχι μόνον ξεκίνησε, αλλά στις 11 του (μοιραίου πλέον) μήνα Αυγούστου, λίγες μόλις μέρες αργότερα δηλαδή, είχε δώσει και την προέγκρισή της για την περίφημη άδεια ανέγερσης του κτηρίου της τάξεως των 4.000 τ.μ. στην θέση που μέχρι πρότινος βρισκόταν αυτό της Miele.

 

Το ουίσκι ακόμα να ωριμάσει

Και μια που θυμηθήκαμε το πρώην κτήριο της Miele στο Ο.Τ. 173 του Νέου Ψυχικού, στο Φύλλο μας της 28ης Φεβρουαρίου και στο Σχόλιο με τίτλο «Ο χρόνος κυλάει αργά» είχαμε -καυστικά ομολογουμένως- αναφερθεί στο ότι είχαν ήδη μεσολαβήσει 40 μέρες και ακόμα δεν είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η σχετική κατεπείγουσα γνωμοδότηση που είχε ανατεθεί στον εξειδικευμένο δικηγόρο στις 18 Ιανουαρίου 2023. Και καταλήγαμε: «Καλά σαράντα δηλαδή και ελπίζουμε να μην φτάσουμε και στα τρίμηνα». Οι ελπίδες μας όμως μάλλον διαψεύστηκαν, καθώς σήμερα βρισκόμαστε ήδη στους δυόμιση μήνες και η γνωμοδότηση ακόμα να φανεί. Τι κι αν από εκείνα τα «καλά σαράντα» που λέγαμε, έχουν εν τω μεταξύ γίνει άλλα δύο Συμβούλια, με το πιο πρόσφατο στις 3 Απριλίου; Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, αλλά ούτε και η παραμικρή σχετική αναφορά ή ερώτηση από οποιονδήποτε σύμβουλο.

 

Περί όνου σκιάς

Διότι τους Συμβούλους τους απασχόλησαν σοβαρότερα θέματα. Τον Άρη Νάκα για παράδειγμα, τον προβλημάτιζε το κατά πόσον η παραίτηση του Μπάμπη Μπονάτσου από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου έπρεπε να γίνει δεκτή από το Συμβούλιο, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει δεκτή από την ίδια την Αναπτυξιακή, συζήτηση που διήρκεσε ούτε 5, ούτε 10 αλλά 40 λεπτά μετρημένα. Επιπλέον έθεσε ένα ακόμα ζήτημα κρίσιμης σημασίας, το εάν συνιστούσαν τυπικά δωρεές και εάν είχαν γίνει αποδεκτές ως τέτοιες η μία βιβλιοθήκη και οι 5 πίνακες που κοσμούν πλέον τους γκρίζους τοίχους του Σπυροπουλείου, συζήτηση που διήρκεσε άλλα 18 λεπτά. Τι κι αν ο Δημήτρης Γαλάνης μάταια προσπαθούσε να εξηγήσει ότι τα θέματα αυτά στερούντο ουσίας, οι εκκλήσεις του έπεσαν στο κενό και για μία ώρα το Συμβούλιο ασχολήθηκε με ζητήματα που δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στον οποιονδήποτε. Έτσι λοιπόν, ο φίλτατος Άρης Νάκας, συζητώντας περί όνου σκιάς, παρέλειψε να θίξει άλλα θέματα, που μάλλον ήταν σημαντικότερα.

 

Βρήκε επιτέλους τον άνθρωπό της

 Ανακοινώθηκε από τον Δημήτρη Γαλάνη η υποψηφιότητα της Έλσας Βεντούρα με το Προάστιο Πρότυπο στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές κι έμειναν κάποιοι να κοιτάζονται και να αναρωτιούνται. Γιατί; Μα διότι η συγκεκριμένη υποψήφια είχε περάσει και από την ΠΡΑΞΗ της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου, αλλά και από το ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ του Μπάμπη Μπονάτσου έχοντας, όπως μαθαίνουμε, με την μεν Φαίνη «δώσει τα χέρια» και με τον δε Μπάμπη, λάβει μέρος ακόμα και σε διαδικτυακή συνεδρίαση της ομάδας των υποστηρικτών του. Αφού λοιπόν έκανε μια βόλτα και από τους δύο υποψηφίους Δημάρχους, «κόβοντας κίνηση» κατά το κοινώς λεγόμενο, φαίνεται ότι κατέληξε στον συνδυασμό της διοικούσας παράταξης, αν κρίνουμε τουλάχιστον από την επίσημη ανακοίνωση.

 

Για όλα φταίει το… ΠΑΣΟΚ

 Λέγεται όμως ότι πίσω από την τελική απόφαση της αγαπητής Έλσας, βρίσκονται οι συνοδοιπόροι της στο ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα κάποιες παλιές καραβάνες που, όντας βασιλικότεροι του Βασιλέως -ή μάλλον του Δημάρχου- πλέον, φρόντισαν να της δοθούν οδηγίες «άνωθεν» και την επανέφεραν στον σωστό δρόμο. Ή τουλάχιστον, έτσι έχουν αφήσει οι ίδιοι να διαρρεύσει.

 

Smoking or Νο smoking, ιδού η απορία

 Καπνίζουμε ή δεν καπνίζουμε στις παιδικές χαρές και δίπλα στα παιδιά; Όχι, δεν καπνίζουμε. Η ερώτηση έχει απαντηθεί από το 2019 με Νόμο, που έθεσε τους θεριακλήδες εκτός παιδικών χαρών και παιδότοπων, ακόμα και εάν οι χώροι είναι υπαίθριοι. Στον Δήμο μας το πρόβλημα το επισήμανε εγγράφως ένας πατέρας, που με επιστολή του κατήγγειλε την φύλακα συγκεκριμένης παιδικής χαράς. Η καταγγελία πρωτοκολλήθηκε, καθώς όμως ουδείς συγκινήθηκε, ο άνθρωπος αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, που μετά από την σχετική αυτοψία διεπίστωσε την παράβαση και επέβαλε πρόστιμο στην φύλακα.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιος ήταν ο αρμόδιος στον Δήμο μας να ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα και γιατί δεν το έκανε; Γιατί κανείς δεν έσπευσε να διαπιστώσει το τι συνέβαινε; Γιατί δεν έγιναν συστάσεις στην φύλακα; Γιατί έπρεπε ο πατέρας να απευθυνθεί στην Περιφέρεια για να εισακουσθεί; Μήπως ο πατέρας αντί να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα έπρεπε να αρχίσει να ωρύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Διότι φαίνεται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κινητοποιηθούν κάποιοι και να κάνουν την δουλειά τους, το να τους κρεμάνε στα μανταλάκια οι πολίτες.

 

Τα σπασμένα του Λυκείου Νέου Ψυχικού

 Δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε τι απέγινε με εκείνη την έρευνα για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κατάληψη του 1ου Λυκείου Νέου Ψυχικού. Σε προηγούμενο Φύλλο μας είχαμε εκτενώς ασχοληθεί με το θέμα και αναμέναμε εναγωνίως τα αποτελέσματα της έρευνας. Δόθηκαν τα ονόματα; Βρέθηκαν οι δράστες; Αποδόθηκαν ευθύνες; Υπέστησαν οι υπαίτιοι τις συνέπειες των πράξεών τους; Περιμένουμε απαντήσεις και μαζί μας περιμένουν και όλοι όσοι έχουν βαρεθεί να πληρώνουν τα σπασμένα και τα καμμένα.

 

Όταν το ένα τρίτο θεωρείται επιτυχία

Μένουμε στο 1ο Λύκειο του Νέου Ψυχικού και συγκεκριμένα στην συγκέντρωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της κατάληψης, των εμπρησμών, των βανδαλισμών και των καταστροφών και στην οποία συγκεντρώθηκε περίπου το ένα τρίτο των γονιών. Την έκπληξή μας όταν πληροφορηθήκαμε τον χαμηλό αυτό αριθμό, διαδέχθηκε το σοκ, γιατί όπως μας είπαν, η συμμετοχή θεωρήθηκε μεγάλη για τα δεδομένα του Συλλόγου. Αυτά, «για να μην υπάρχουν κενά»…

 

Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, αχρείαστο να είναι

Εντύπωση μας προξένησε η πρόσφατη απόφαση του Δημήτρη Γαλάνη, για την δημιουργία Γραφείου Πολιτικής Άμυνας στον Δήμο μας. Όπως διαβάζουμε, πρόκειται για Γραφείο που θα ασχολείται με «την οργάνωση, καθοδήγηση και κινητοποίηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την προστασία της από κάθε είδους εχθρικές προσβολές και την αντιμετώπιση κάθε είδους καταστροφών ιδίως στον πολιτικό τομέα». Η απόφαση αυτή του Δημάρχου ελήφθη εν συνεχεία σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Απρίλιο του 2022, με θέμα «Σύσταση Γραφείου Πολιτικής Άμυνας στους ΟΤΑ α’ βαθμού της Χώρας». Σημειωτέον ότι η Πολιτική Άμυνα είναι ήδη οργανωμένη σε επίπεδο Περιφέρειας βάσει σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος του 1974 που αφορούσε τις τότε Νομαρχίες, αλλά με Απόφαση του ΚΥΣΕΑ το 2021, επιχειρείται η υλοποίηση της και στους Δήμους. Το Γραφείο λοιπόν δημιουργήθηκε, ο Υπεύθυνος ορίστηκε και μένει τώρα να μάθουμε τι θα συμπεριλαμβάνει πρακτικά το αντικείμενο εργασιών του. Και φυσικά, ευχόμαστε να μας είναι αχρείαστος.

 

Ευχές

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, φτάσαμε αισίως στην καρδιά της άνοιξης και στην Μεγάλη Εβδομάδα. Καλή Ανάσταση λοιπόν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτήν για τον καθέναν μας και Καλό Πάσχα, με υγεία, αγάπη και χαρά!

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις