Μικρά και ενημερωτικά

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Όλγα Μενεμενόγλου

Δωρεά βιβλίων από το Ίδρυμα Γουλανδρή

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του ΟΚΑΠΑ έγινε αποδέκτης μίας σημαντικής δωρεάς βιβλίων από το Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Πρόκειται για 50 βιβλία, λεπτομερείς εκδόσεις αφιερωμένες σε ξένους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στον 19ο και τον 20ο αιώνα, όπως οι Matisse, Kandinsky, Balthus, Giacometti, Klee, Chagall, de Chirico, Rodin, Picasso, Braque, Miró, Toulouse-Lautrec, Moore και Delvaux καθώς και διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Μπουζιάνης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Μόραλης και Τέτσης. Όλες οι εκδόσεις προέρχονται από εκθέσεις που έχει διοργανώσει το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από το 1990 έως σήμερα.

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις θεωρούνται πληροφοριακό υλικό και δεν θα δανείζονται αλλά θα μπορούν να διατεθούν μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης τόσο για μελέτη όσο και για απόλαυση!

Η δωρεά του Ιδρύματος εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Μουσείο σε δράση! Δωρεά στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αττικής».

Το Σπυροπούλειο άλλαξε όψη!

Το Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται στην συμβολή Ολυμπιονικών και Αγίας Σοφίας, στο Νέο Ψυχικό διαμορφώθηκε και ανακαινίσθηκε με την προσωπική φροντίδα της αντιδημάρχου κυρίας Ελένης Ζέππου.

Η κυρία Ζέππου δώρισε μια μεγάλη καινούρια βιβλιοθήκη, φρόντισε να την γεμίσει με αξιόλογα βιβλία δωρεά της Αλεξίας και του Σπύρου Καπράλου και στην αίθουσα τοποθετήθηκαν πίνακες ζωγραφικής που επέλεξε η Ελίζα Γερολυμάτου, επιμελήτρια της Πινακοθήκης Λέφα.

Τοποθετήθηκε τραπέζι συνεδριάσεων, πιάτα, ποτήρια, φλιτζάνια και φούρνο μικροκυμάτων για τις ανάγκες των εκδηλώσεων.

 

Επαναφορά καλής εγγύησης για κοπές δέντρων

Το θέμα της κοπής ή μεταφύτευσης δέντρου που πολλές φορές αντιμετωπίζουν τα όργανα του Δήμου από αιτήματα τεχνικών εταιρειών ή εργολάβους προκειμένου να φτιάξουν πάρκινγκ ή να εξυπηρετηθούν ως προς την κατασκευή κτιρίων αντιμετωπίστηκε κάθετα και με αυστηρότητα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η κυρία Αλεξοπούλου Κατερίνα ζήτησε να επανέλθει ο ορισμός ποσού ως καλή εκτέλεση. Δηλαδή ορίστηκαν τα 2000€ για μικρά δέντρα και 3000€ για μεγαλύτερα δέντρα. Συμφώνησαν όλα τα μέλη ότι το ποσό αυτό αποτελεί εγγύηση ότι τα δέντρα θα ξαναφυτευτούν είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο και ότι θα υπάρξει και οικονομία υπαλλήλου ως προς τον έλεγχο.

Το μέτρο αυτό ίσχυε μέχρι πέρυσι και ορθά επανήλθε.

 

Αυστηρότερες ποινές για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα

Βαριές “καμπάνες” για την αυθαίρετη χρήση και κατάληψη κοινόχρηστων χώρων φέρνει ο Νόμος 2057/2023 (ΦΕΚ 48/Α/2.3.2023). Ειδικότερα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κατ’ εξακολούθηση παραβαίνουν τον Νόμο, τα πρόστιμα διπλασιάζονται ή το κατάστημα σφραγίζεται για διάστημα από μία έως πέντε η μέρες, ενώ η άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου αφαιρείται για έξι μήνες. Τα παραπάνω προβλέπονται στο Άρθρο 51, “Αποκατάσταση κοινόχρηστου χώρου από αυθαίρετη κατάληψη και προσωρινή αφαίρεση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, σε περίπτωση καθ’ υποτροπήν αυθαίρετης χρήσης από τον δικαιούχο”, που τροποποιεί το από 20/10/1958 Βασιλικό Διάταγμα (Άρθρο 13) ως προς τον προσδιορισμό του χρονικού διαστήματος αφαίρεσης της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Αρμόδιος για την διαπίστωση της αυθαίρετης χρήσης του κοινόχρηστου χώρου είναι ο Δήμος ή οι Αστυνομικές αρχές.

 

Στα Τρίκαλα το πρώτο παθητικό σχολείο

Το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων μάθαμε ότι θα είναι το πρώτο παθητικό σχολείο στην Ελλάδα. Ο όρος «παθητικό κτήριο» σημαίνει κάτι σαν τον παλιό όρο «βιοκλιματικό». Ουσιαστικά το διδακτήριο θα παίρνει ενέργεια από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά ισχύος 12,6 kWp, επομένως θα είναι ενεργειακά αυτόνομο. Επιπροσθέτως, θα διατηρεί θερμοκρασία ικανοποιητική για τη διδασκαλία, ανεξαρτήτως των εξωτερικών καιρικών συνθηκών.

Μια καινοτομία επίσης είναι το ότι τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι έγχρωμα αλουμινίου, με διπλούς θερμομονωτικούς – ηχομονωτικούς ανακλαστικούς υαλοπίνακες, με αντιβανδαλιστική προστασία και με σήτες αερισμού.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις