Εγκαινιάστηκε το Πρώτο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στον Δήμο μας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι και Εργοθεραπευτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν

Η νέα δομή ψυχολογικής υποστήριξης ενηλίκων εγκαινιάστηκε στο Νέο Ψυχικό

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Μία νέα μονάδα παροχής υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης στους πολίτες εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Νέο Ψυχικό από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη. Πρόκειται για το Κέντρο Ημέρας «Therapy Express», που συγκαταλέγεται στις δομές που δημιουργούνται από το Υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0.

Η νέα αυτή δομή βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αγίου Γεωργίου 63 και 25ης Μαρτίου στο Νέο Ψυχικό, στον πρώτο όροφο ενός μεγάλου ανακαινισμένο χώρου και αποτελείται από πέντε γραφεία και μία αίθουσα ομαδικών θεραπειών.

Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε πολίτες άνω των 18 ετών και παρέχονται δωρεάν κατόπιν ραντεβού που κλείνεται είτε τηλεφωνικά, είτε με email ή μέσω της ιστοσελίδας. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Εργοθεραπευτή, Νοσηλεύτρια, Επισκέπτρια Υγείας, αλλά και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, στο Κέντρο παρέχεται η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων από Ψυχίατρο, καλύπτοντας το κενό της αντίστοιχης δομής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΕΔΥ) που δεν έχει την συγκεκριμένη ειδικότητα. Όλο το προσωπικό έχει επιλεγεί με κριτήρια επιστημονικής επάρκειας και εμπειρίας. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Διευθυντής του Κέντρου ψυχίατρος, με εξειδίκευση σε γηριατρική.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι: ψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχοθεραπεία, ενημέρωση και υποστήριξη οικογένειας, ειδικά ψυχοθεραπευτικά προγράμματα, προγράμματα κοινωνικών δεξιοτήτων, προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης και νοητικής ενδυνάμωσης, προγράμματα καλλιτεχνικής έκφρασης, συμβουλευτική σε κοινωνικοπρονοιακά και εργασιακά θέματα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εξάσκηση σε τομείς πρακτικής ζωής. Επιπλέον, η δομή προσφέρει και εξειδικευμένα προγράμματα για προβλήματα όπως οι εθισμοί σε ναρκωτικά και τυχερά παίγνια, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (βουλιμία, ανορεξία), θέματα γάμου και ζευγαριών, ανώδυνος τοκετός και διαχείριση στρες κατά την διάρκεια του τοκετού, αλλά και εργοθεραπείες για ασθενείς με άνοια.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8 π.μ. έως 4 μ.μ. κατόπιν ραντεβού και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Η ιστοσελίδα του Κέντρου θα είναι έτοιμη σε μία εβδομάδα και επιπλέον των παρεχομένων υπηρεσιών, θα συμπεριλαμβάνει και τα βιογραφικά του επιστημονικού προσωπικού, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν το ποιος θα τους παρακολουθήσει. Μέχρι τότε να ενημερώσουμε ότι το Κέντρο θα λειτουργεί κανονικά και μπορείτε να κλείσετε τα ραντεβού σας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο:info@therapyexpress.gr. Στο επόμενο φύλλο θα δημοσιεύσουμε το τηλέφωνο καθώς αναμένεται η σύνδεση σε λίγες μέρες.

Για θέματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προαναφερθείσες υπηρεσίες, οι πολίτες μπορούν και πάλι να συμβουλεύονται το Κέντρο, ούτως ώστε να λάβουν την σωστή καθοδήγηση για το πού πρέπει να απευθυνθούν. Παράλληλα, η δομή αναπτύσσει συνεργασίες και διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κοινοτικές αλλά και κοινωνικές δομές.

Πρόκειται για το πρώτο πανελλαδικά Κέντρο Ψυχικής Υγείας που εγκαινιάζεται, ενώ προ ολίγων ημερών άνοιξε και στον Πειραιά τις πόρτες του το πρώτο Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων.

Τα εγκαίνια του Κέντρου έγιναν από την  Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία επεσήμανε τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης του χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, διαπιστώθηκε η μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα παιδιά, τους εφήβους, τον γενικό πληθυσμό, αλλά και την τρίτη ηλικία. Η Ψυχική Υγεία αφορά στην ευημερία  ολόκληρης της κοινωνίας και σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργούμε 106 νέες δομές στην κοινότητα, με γνώμονα τον άνθρωπο. Το συγκεκριμένο Κέντρο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0 κι ακολούθως, θα περάσει στον Τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Εντάσσεται σε διακριτό άξονα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία που έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Υγείας με ορίζοντα δεκαετίας και έχει εγκριθεί από την Βουλή.

Η λειτουργία του Κέντρου ήταν για μένα ένα στοίχημα, καθώς γνωρίζω ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν το κόστος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η νέα δομή προσφέρει συνεδρίες ψυχοθεραπείας, αλλά και όλες τις υπηρεσίες δωρεάν, ανταποκρινόμενο σε αυτή την μεγάλη κοινωνική ανάγκη.

Επιπλέον, σε αγαστή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία μας κι αφού νομοθετήσαμε σχετικά, δώσαμε τη δυνατότητα και σε άλλους φορείς, όπως είναι τα εμπορικά επιμελητήρια, να συμμετέχουν στη δημιουργία νέων Δομών ψυχικής υγείας, προσβλέποντας στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για όλους τους συμπολίτες μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης υλοποιούνται κι άλλες Δομές στην επικράτεια, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία στο προσεχές διάστημα».

Τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων τελέστηκαν παρουσία του Πρωτοπρεσβύτερου Βασιλείου Χαβάτζα, Εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Αρχιμανδρίτη π. Μιχαήλ Σταθάκη από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, βουλευτών, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας  Ιωάννη Κεχρή, του Δημάρχου Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη, Αντιδημάρχων, π. Δημάρχων, Δημοτικών συμβούλων, εργαζομένων και πλήθους κόσμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις