Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Είδαμε, ακούσαμε, σας τα λέμε

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

Καλή Αρχή!

Να ξεκινήσουμε ευχόμενες “καλή αρχή” στην Υποψήφια Δήμαρχο Φαίνη Χατζηαθανασιάδου και τον Συνδυασμό ΠΡΑΞΗ του οποίου είναι επικεφαλής. Η παρουσίαση του Συνδυασμού έγινε με κάθε επισημότητα σε κεντρικό Ξενοδοχείο, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες αίθουσες στον Δήμο μας ή τουλάχιστον τόσο μεγάλες ώστε να χωρούν τα περίπου 600 άτομα που μαζεύτηκαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Εκτός από δημότες και φίλους της Παράταξης, στην παρουσίαση έδωσαν το “παρών” και όλοι σχεδόν οι πολιτικοί του Βόρειου Τομέα που λόγω και της προεκλογικής περιόδου, εμφανίζονται πλέον σε κάθε εκδήλωση που αφορά τον Δήμο μας.

 

Ειλικρινά, έχουμε κουραστεί

Και βέβαια, είναι πολύ ευχάριστο και τιμητικό το ότι οι πολιτικοί ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις, αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Κάπου όμως χάνεται το μέτρο όταν ορισμένοι, ασχέτως αφορμής ή περίστασης, συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας και κηρύττουν από μικροφώνου το Ευαγγέλιο της αυτοδυναμίας με τέτοια υπερβολή πλέον που, ακόμα και εάν συμφωνείς μαζί τους και συμμερίζεσαι τις απόψεις τους, σου έρχεται μέχρι και να τους σιχτιρίσεις.

 

Τυπική διαδικασία

Εξ όσων γνωρίζουμε μένει μόνο η τυπική ανακοίνωση της απόφασης του πρώην Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη να μην είναι υποψήφιος στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου. Όλοι το γνωρίζουν, όλοι το συζητούν και η Συμμαχία Πολιτών έχει αρχίσει να φυλλορροεί είτε προς την Πράξη είτε προς το Προάστιο Πρότυπο. Ο ίδιος ο Παντελής Ξυριδάκης βέβαια τηρεί ακόμα σιγήν ιχθύος, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 

Αποχαιρετισμός στα όπλα

Αντίθετα, ο έτερος Παντελής της Συμμαχίας Πολιτών αποχαιρέτησε την Αυτοδιοικητική του καριέρα. Μιλάμε βέβαια για τον πρώην Δήμαρχο Νέου Ψυχικού Παντελή Χαροκόπο, που από το 2019 υπήρξε στυλοβάτης της Συμμαχίας Πολιτών στο Νέο Ψυχικό, τον τόπο που έχει υπηρετήσει πιστά και άοκνα για σαράντα και πλέον χρόνια. Η αποχώρησή του ανακοινώθηκε στην κοπή της Πίτας του Δήμου από τον ίδιο, επ’ ευκαιρία της βράβευσής του από τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη. Και βέβαια οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι είναι από τους λίγους που φεύγουν όσο ακόμα είναι ακμαίοι και δραστήριοι και δεν περιμένουν το προκεχωρημένο της ηλικίας να τους οδηγήσει αναπόφευκτα στην πόρτα της εξόδου. Πιστεύουμε βέβαια ότι δεν θα τον αφήσουν να αγιάσει, που λέει ο λόγος. Είναι τέτοια η εμπειρία και τόσες οι γνώσεις του, που δύσκολα οι αυτοδιοικητικοί θα στερηθούν τη συμβολή και τη συμβουλή του.

 

Αποχωρεί, αναβαθμίζεται και προκαλεί σύγχυση!

Ο λόγος για τον Νίκο Κανελλάκη, που μετά από 24 χρόνια παρουσίας στον Δήμο, ανοίγει τα φτερά του για τον 2ο βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την Περιφέρεια. Επίσημη ανακοίνωση ψηφοδελτίων εκεί, δεν έχουμε ακόμα. Ο ίδιος όμως το ανακοίνωσε από μικροφώνου στο Ίδρυμα Καραμανλή, στην γιορτή για την κοπή της Πίτας του Δήμου μας, παραλαμβάνοντας Βραβείο για λογαριασμό του πρώην Δημάρχου Ψυχικού Δημήτρη Μαναού, που απουσίαζε. Λίγες ώρες αργότερα ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook την αντίστοιχη φωτογραφία, όπου εικονίζεται να κρατά την πλακέτα, ανάμεσα στον Δήμαρχο και δύο Αντιπεριφερειάρχες, με την εξής λεζάντα: “Υστερα από 24 χρόνια κλείνει για μένα ένας κύκλος προσφοράς. 24 χρόνια γεμάτα εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις”. Ξέχασε όμως να διευκρινίσει ότι το Βραβείο με το οποίο εικονίζεται δεν αφορά τον ίδιο. Και δώσ’ του από κάτω τα συγχαρητήρια και τα like, καθώς όλοι κατάλαβαν ότι για κάποιον λόγο αυτός ήταν που βραβεύθηκε. Εμείς από την πλευρά μας να του ευχηθούμε εκ βάθους καρδίας κάθε επιτυχία στην νέα του προσπάθεια.

 

Ο χρόνος κυλάει αργά

Θυμάστε μια παλιά διαφήμιση του ουίσκι Jack Daniels; Εκείνη, που στο αποστακτήριο οι εργάτες έπαιζαν τεμπέλικα πετώντας τους φελλούς στα βαρέλια, καθώς περίμεναν τον χρόνο να περάσει για να ωριμάσει το ουίσκι. Ε, κάπως έτσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται στον Δήμο μας την κατάσταση σχετικά με την άδεια ανέγερσης της υπεραγοράς στο πρώην κτήριο της MIELE στη λεωφόρο Μεσογείων στο Νέο Ψυχικό. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ότι έχουν περάσει ήδη 40 και πλέον ημέρες από το Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου, που ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το φλέγον και κατεπείγον αυτό ζήτημα και ακόμα δεν έχουμε δει την γνωμοδότηση από τον εξειδικευμένο δικηγόρο του Δήμου; Το θέμα έθεσε εκτός ημερησίας διατάξεως στο Συμβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου ο ανεξάρτητος Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Συμμετέχω” Μπάμπης Μπονάτσος, που θύμισε ότι είχαν ήδη περάσει 35 μέρες και ακόμα ήταν σε εκκρεμότητα ένα θέμα που όλοι συμφωνούσαν ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Ο Δήμαρχος τον διαβεβαίωσε ότι ο δικηγόρος είχε ήδη προετοιμάσει την γνωμοδότηση, αλλά περίμενε και τυπικά την έγκριση της αμοιβής του για να την παραδώσει. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα Καθαρά Δευτέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματισθεί για την 1η Μαρτίου, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την γνωμοδότηση, 42 ολόκληρες ημέρες μετά την πρώτη σχετική εισήγηση. Καλά σαράντα δηλαδή και ελπίζουμε να μην φτάσουμε και στα τρίμηνα.

 

Ακούσαμε τα πράγματα με το όνομά τους

Και όσο εμείς περιμένουμε το ουίσκι να ωριμάσει, η LIDL κάνει την δουλειά της και στέλνει εξωδίκους στον Δήμο και στο αρμόδιο Υπουργείο, διαμαρτυρόμενη για την αναίτια διακοπή των εργασιών. Το γεγονός αποκαλύφθηκε δια στόματος της Αντιδημάρχου Ελένης Ζέππου και ήταν και η πρώτη φορά που χείλη της Δημοτικής Αρχής ξεστόμισαν την επωνυμία της LIDL, στην οποία μέχρι τότε είχε αναφερθεί μόνον η αντιπολίτευση.

 

Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει

Και μένουμε στην Ελένη Ζέππου, που από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία είναι εξαιρετικά δραστήρια και λαλίστατη, ανέβηκε πλέον πίστα. Έτσι, στις 21 Φεβρουαρίου βρέθηκε στα studio του τηλεοπτικού καναλιού Blue Sky, στην εκπομπή της δημοσιογράφου Φωτεινής Βρύνα “Διάλογος με την Αυτοδιοίκηση”. Εκεί λοιπόν η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού, μιλώντας για το ακανθώδες θέμα των αδειών οικοδομής και τους αυξημένους συντελεστές, μας διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι “ο έλεγχος των κατασκευών είναι στα χέρια μας” και ότι από τις 10 Νοεμβρίου, με Εγκύκλιο του Δημάρχου, η Πολεοδομία του Δήμου πλέον “δεν εκδίδει άδειες οι οποίες παίρνουν προσαύξηση συντελεστή ή ύψους”, χαρακτηρίζοντας το γεγονός “μεγάλη επιτυχία”. Έλα όμως που ο Μπάμπης Μπονάτσος εμφάνισε ενδεικτικά ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δέκα άδειες που έχουν εκδοθεί από τις 17 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2023 και απευθυνόμενος στην Αντιδήμαρχο της είπε: “Καλή είναι η επικοινωνία, κυρία Ζέππου, η πραγματικότητα όμως σας διαψεύδει”.

 

Μεταξύ τυρού και αχλαδιού

Ο Δήμαρχος, αντί συγκεκριμένης απαντήσεως πέταξε την μπάλα στην κερκίδα και υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι ο μόνος που όταν συναντάται με Κυβερνητικούς πολιτικούς και παράγοντες στις διάφορες συγκεντρώσεις -προεκλογική περίοδος γαρ- δεν χάνει την ευκαιρία να τους θέσει ευθέως το θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Αναρωτήθηκε κιόλας εάν οποιοσδήποτε άλλος από όσους διαμαρτύρονται κάνει το ίδιο, για να λάβει την απάντηση από τον Γιάννη Δελακουρίδη, Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος Αντιπολίτευσης, ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με “σούξου μούξου” σε παρέες και συγκεντρώσεις μεταξύ τυρού και αχλαδιού, αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί θεσμικά και επίσημα από την Δημοτική Αρχή και απόρησε για τον λόγο που ο Δήμαρχος ακόμα δεν έχει καλέσει όλους τους Κυβερνητικούς -καθ’ ύλην αρμοδίους αλλά και εκλεγόμενους στον Βόρειο Τομέα- για να τους θέσει το ζήτημα και να απαιτήσει την άμεση επίλυσή του. Το ίδιο επανέλαβε στον Δημήτρη Γαλάνη και η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Πετρίτση λίγες μέρες αργότερα στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης, προτείνοντας μάλιστα για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί το θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.

 

Νέος κίνδυνος επί θύραις;

Μένουμε στον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης, που έστειλε επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώνοντας πως υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με επικείμενη ένταξη σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος μιας ρύθμισης που θα προβλέπει αλλαγές στις χρήσεις γης κατά μήκος των κεντρικών οδικών αξόνων της Φιλοθέης και του Ψυχικού (Καποδιστρίου, Κηφισίας και Μαραθωνοδρόμου). Με την επιστολή του ο Σύλλογος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και θύμισε ότι κάτι παρόμοιο είχε επιχειρηθεί και το 2014, αλλά η διάταξη είχε τότε αποσυρθεί μετά από την κινητοποίηση και τις άμεσες ενέργειες του Δήμου. Η επιστολή διαβάστηκε εκτός ημερησίας διατάξεως από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος πρότεινε την σύσταση τετραμελούς επιτροπής για την εξέταση του θέματος, με την Κατερίνα Πετρίτση να εξανίσταται λέγοντας ότι δεν χρειάζεται επιτροπή, αλλά απλά οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να διερευνήσουν το θέμα. Με ή χωρίς επιτροπή, το μυστήριο παραμένει, καθώς σε κανένα νομοσχέδιο επισήμως τουλάχιστον δεν έχει ενταχθεί τέτοια ρύθμιση, πλην όμως οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται να περαστεί τελευταία στιγμή εν είδει τροπολογίας και μάλιστα σε Νόμο σχετικό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι ο Δημήτρης Γαλάνης δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Όπως μάθαμε, ήδη έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό για να συζητήσουν όλα τα σχετικά θέματα.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις