Δημοτικά τέλη 2023: μείωση 3% στις κατοικίες

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σταθερά και χωρίς αύξηση στις υπόλοιπες κατηγορίες

Ομόφωνη η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για περαιτέρω μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού και στις τρεις Κοινότητες για το 2023, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή πρότεινε μειώσεις ύψους 3% στα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας για όλες τις κατοικίες και στις τρεις Κοινότητες του Δήμου μας, ενώ για τις υπόλοιπές κατηγορίες, όλες δηλαδή τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο μας, τα ανταποδοτικά τέλη αλλά και τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, θα παραμείνουν τα ίδια.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, που έχουν εκτινάξει τις σχετικές δαπάνες τόσο για τον δημοτικό φωτισμό όσο και για την κίνηση των οχημάτων και την λειτουργία του εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η μείωση κατά 3% των ανταποδοτικών τελών για τις κατοικίες και η διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα στις άλλες κατηγορίες, αποτελούν κυριολεκτικά επίτευγμα και είναι ακόμα μία χειροπιαστή απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας με την οποία κινείται η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Ωφελούμενοι της μείωσης είναι οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι των κτηρίων, τα οποία καλύπτουν σε έκταση πάνω από το 82% των τετραγωνικών χιλιομέτρων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Τι είναι τα ανταποδοτικά τέλη

Τα ανταποδοτικά τέλη είναι τα ποσά που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, ως ανταπόδοση για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών από τους Δήμους στους οποίους βρίσκονται τα σπίτια και οι επιχειρήσεις μας. Οι δαπάνες για τις οποίες διατίθενται τα δημοτικά αυτά τέλη είναι οι εξής:

  1. Κάθε δαπάνη που καταβάλλεται για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού: μισθοδοσία προσωπικού, εργοδοτικές εισφορές, προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών των οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητος και φωτισμού, συντηρήσεις και επισκευές των οχημάτων, παροχές σε είδος, ασφάλιστρα οχημάτων και γενικά ό,τι αφορά το δημοτικό φωτισμό στους δρόμους και σε όλους τους δημόσιους χώρους όπως πλατείες, παιδικές χαρές κτλ.
  2. Η ετήσια εισφορά του Δήμου προς τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής. (ΕΔΣΝΑ)
  3. Τα δικαιώματα της ΔΕΗ από την είσπραξη του τέλους, που ανέρχονται σε 2% επί του ποσού που εισπράττεται και επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.
  4. Οι δαπάνες παρελθόντων ετών, δηλαδή ό,τι από τα παραπάνω δεν εξοφληθεί στο τρέχον έτος.
  5. Ποσοστό των υποχρεωτικών εισφορών που υπολογίζονται επί του συνόλου των τακτικών εσόδων.

Το ρεπορτάζ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μίνα Μελισσουργού στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής ενημέρωσε το Σώμα ότι από την προηγούμενη χρήση έχει προκύψει πλεόνασμα, που θα πρέπει να επιστραφεί στους κατοίκους.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης εξήγησε αναλυτικά το σκεπτικό της εισήγησης, τονίζοντας ότι η συνετή διαχείριση από την Δημοτική Αρχή είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία πλεονάσματος τα δύο προηγούμενα έτη, ενώ αναφέρθηκε και στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει επηρεάσει το σύνολο της κοινωνίας: «Η Δημοτική Αρχή παίρνει την γενναία αυτή απόφαση να στηρίξει τα σπίτια και τα νοικοκυριά, έστω και με αυτήν την μικρή μείωση.  Στόχος μας είναι να κάνουμε ακόμα καλύτερο νοικοκύρεμα οικονομικών, καλύτερη διαχείριση και έτσι ίσως θα καταφέρουμε να καλύψουμε πλήρως ή έστω να απορροφήσουμε μέρος των μελλοντικών αυξήσεων στα κόστη ενέργειας. Ως Δημοτική Αρχή, συναισθανόμαστε τις ανάγκες και τις δυσκολίες». Τέλος, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα προταθεί αν όχι η πλήρης απαλλαγή, τουλάχιστον η γενναία μείωση των τελών για τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε οικονομικά ευπαθείς κατηγορίες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παντελής Ξυριδάκης χαρακτήρισε το άμεσο κέρδος των πολιτών προφανώς μικρό, τόνισε όμως ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει με την πρόταση και αναγνώρισε ότι ενώ για κάθε κάτοικο ξεχωριστά, η διαφορά στον τελικό λογαριασμό είναι ίσως αμελητέα, η μείωση αυτή πολλαπλασιαζόμενη καταλήγει σε ένα σημαντικό κόστος για τον Δήμο. Ο πρώην Δήμαρχος όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ανταποδοτικών αυτών υπηρεσιών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τόσο η καθαριότητα όσο και ο φωτισμός δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Θύμισε δε ότι η τελευταία ενεργειακή αναβάθμιση στο Προάστιο έγινε προ Καλλικρατικού Δήμου, πριν δηλαδή από το 2010, με μόνο γνώμονα την βελτιστοποίηση της απόδοσης του δημοτικού φωτισμού, καθώς τότε το κόστος της ενέργειας δεν συνιστούσε πρόβλημα. Επέμεινε δε ότι ο υπάρχων φωτισμός σε ολόκληρη την πόλη δεν αποδίδει πλέον επαρκώς, ασχέτως με το κατά πόσο είναι ενεργοβόρος, με τον Δημήτρη Γαλάνη να του απαντά ότι ο φωτισμός ήπιας έντασης συνάδει με την φυσιογνωμία του προαστίου, καθώς ουδείς θα ήθελε δυνατούς προβολείς έξω από το σπίτι του. Εν όψει των Εορτών και καθώς ετέθη το θέμα της μείωσης των ωρών λειτουργίας του χριστουγεννιάτικων φώτων, υποστήριξε ότι πρόκειται για αμελητέο κόστος: «Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το φωτισμό των Χριστουγέννων θεωρώ ότι σαν κόστος είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν καίνε τίποτα οι led ψείρες. Ο δημοτικός φωτισμός είναι που κάνει την σημαντική διαφορά». Εν τέλει επανέλαβε ότι δεν διαφωνεί με την μείωση, πλην όμως στους κατοίκους πρέπει να προσφερθεί καλύτερη ποιότητα.

Η Κατερίνα Πετρίτση Μουράτ έθιξε σημαντικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως την ανάγκη αντικατάστασης των κάδων, που οι περισσότεροι πια είναι σπασμένοι. Μίλησε δε συγκεκριμένα για στην επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας του φωτισμού, εγείροντας και θέματα ασφάλειας των κατοίκων, ενώ φανερά ενοχλημένη αναφέρθηκε στην απάντηση του Δημάρχου στον κύριο Ξυριδάκη, περί της ανάγκης διατήρησης του χαμηλού φωτισμού για λόγους αισθητικής και προστασίας της φυσιογνωμίας του προαστίου και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα τη σήμερον, που υπάρχουν θέματα ασφάλειας;».  Τέλος ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Ζερβό να την ενημερώσει εάν πρόκειται να προσληφθούν υπάλληλοι, αλλά και για το τι θα γίνει με την ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζερβός, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, μιλώντας για την απόλυτη ένδεια των δημοτικών υπηρεσιών: «Έχουμε ζητήσει υπαλλήλους με οκτάμηνες συμβάσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όμως άργησε πολύ να απαντήσει. Προσπαθούμε να πάρουμε κι άλλους, πιθανώς μέσω ΟΑΕΔ. Όλο το θέμα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι αρμοδιότητα δήμου, διότι υπάρχει μια κεντρική απόφαση να μην γίνουν προσλήψεις. Περιμένουμε δύο οδηγούς μέσω ΑΣΕΠ και μέχρι να έρθουν φαίνεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν και άλλοι δύο». Τέλος, ενημέρωσε το σώμα για την εξέλιξη των δυο χρηματοδοτικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων ο Δήμος θα προμηθευτεί οχήματα και σάρωθρα, που θα αντικαταστήσουν τον παλιό στόλο.

Μετά την συζήτηση, η εισήγηση υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις