Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Τα …καιρικά φαινόμενα στον Δήμο μας

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 Μετά τα πρωτοβρόχια των παραιτήσεων – ανεξαρτητοποιήσεων των Προέδρων των Κοινοτήτων Ψυχικού και Φιλοθέης τον προηγούμενο μήνα, είχαμε προετοιμαστεί για βροχές, άντε και καταιγίδες και γενικώς για καιρικά φαινόμενα. Κυκλοφορούσαμε έκτοτε, όπως σας είχαμε πει, καλού κακού με την ομπρέλα πρόχειρη, δεν είχαμε όμως φανταστεί ότι τελικά θα χρειαζόμασταν κράνος! Διότι αυτό που επακολούθησε, ξεφεύγει πλέον από την αρμοδιότητα των μετεωρολόγων και εμπίπτει σε αυτήν των σεισμολόγων. Και πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την παραίτηση του Αντιδημάρχου Μπάμπη Μπονάτσου, αν όχι σεισμό και μάλιστα ισχυρό;

Πρωί-πρωί λοιπόν της 24ης Νοεμβρίου, να’ σου ο Αντιδήμαρχος στο Γραφείο του Δημάρχου, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Το τετ-α-τετ διήρκεσε πάνω από μία ώρα, με τα μέλη της Επιτροπής να απορούν για την αιτία της καθυστέρησης, καθώς ουδείς γνώριζε με ποιον ήταν κλεισμένος ο Δήμαρχος στο γραφείο του. Η συνάντηση έληξε και ο Μπάμπης Μπονάτσος αποχώρησε και πήγε γραμμή στην οδό Τερτσέτη για να πρωτοκολλήσει την επιστολή παραίτησής του. Μέσα στην επόμενη μισή ώρα τα νέα είχαν διαδοθεί αρχικά στο Νέο Ψυχικό και κατόπιν και σε ολόκληρο τον Δήμο, ενώ στα Τοπικά Νέα τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Επίσημη αιτία του διαζυγίου, ήταν η συνήθης ασυμφωνία χαρακτήρων, διανθισμένη με την εξ ίσου συνήθη επίκληση των προσωπικών αρχών και αξιών που πλέον δεν επιτρέπουν στον παραιτούμενο την συνέχιση της συνεργασίας. Μια από τα ίδια δηλαδή, διότι σε όλες σχεδόν τις επιστολές παραίτησης αυτά διαβάζουμε. Το ύφος είναι που διαφοροποιείται, άλλες φορές φιλικό και θλιμμένο κι άλλες οργισμένο και καταγγελτικό. Ποια επιστολή παραίτησης να πρωτοθυμηθούμε; Την πρόσφατη της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου; Ή μήπως να πάμε ακόμα παλιότερα, στην επιστολή παραίτησης του ίδιου του νυν Δημάρχου από τη Διοίκηση Ξυριδάκη; Αρχές, αξίες και διαψεύσεις προσδοκιών ήταν και παραμένουν οι λόγοι που επικαλούνται οι παραιτούμενοι.

Και επειδή δεν διαβάσαμε και κάτι ιδιαιτέρως πρωτότυπο, μας ξένισε η θυμωμένη αντίδραση του Δημήτρη Γαλάνη, που συνέταξε μία απαντητική επιστολή, κατηγορώντας τον πρώην συνεργάτη του ότι ουδέποτε είχε διαφοροποιηθεί ή διαφωνήσει μαζί του επί της ουσίας, ενώ απέδωσε την παραίτησή του σε προσωπικές φιλοδοξίες και ανταγωνισμούς. Συγκρίνοντας δε την αντίδραση αυτή με εκείνη του Παντελή Ξυριδάκη το 2017, που όταν ο τότε στενός του συνεργάτης Δημήτρης Γαλάνης παραιτήθηκε με λίγο πολύ το ίδιο σκεπτικό, είχε αρκεστεί με την ευγένεια και την ανωτερότητα που πάντοτε τον διέκριναν απλά να του ευχηθεί καλή τύχη στις επιδιώξεις του, η απάντηση του νυν Δημάρχου φαίνεται δυσανάλογα έντονη, για να μην πούμε υπερβολική. Αλλά έτσι είναι ο Δημήτρης Γαλάνης, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και δεν ανέχεται να τον αμφισβητούν.

Από την επιστολή Μπονάτσου, συμπεραίνουμε ότι δεν σκοπεύει να καθίσει στο σπίτι του ιδιωτεύοντας και ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μάλλον θα τον δούμε και πάλι να διεκδικεί την ψήφο των συνδημοτών μας. Μένει μόνο να φανεί εάν θα ηγηθεί δικού του συνδυασμού ή αν θα συνταχθεί με κάποιον άλλον υποψήφιο.

Το σήριαλ της παραίτησης όμως συνεχίστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου στο οποίο, προς μεγάλη έκπληξη των περισσοτέρων, όχι μόνον δεν διαβάστηκε η επιστολή παραίτησης του Μπάμπη Μπονάτσου εκτός της ημερησίας διατάξεως, αλλά ούτε καν ανακοινώθηκε συνοπτικά το γεγονός, παρότι αυτό προβλέπεται από τον Νόμο και τον Κανονισμό. Αφού λοιπόν είχαν ήδη συζητηθεί τα δύο πρώτα θέματα, παρενέβη ο ίδιος ο Μπάμπης Μπονάτσος και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει ανακοινωθεί η παραίτησή του, για να λάβει από την Κλαίρη Σινανιώτη, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την εξωφρενική απάντηση ότι το θέμα αυτό δεν αφορά το Συμβούλιο.

Ορίστε; Παραιτήθηκε ολόκληρος Αντιδήμαρχος και το θέμα αυτό δεν αφορά το Συμβούλιο; Και ποιον αφορά, κυρία Πρόεδρε; Τον ψιλικατζή ή τον περιπτερά; Όταν ο κύριος Μπονάτσος επικαλέσθηκε και τα τυπικώς προβλεπόμενα από τον Κανονισμό, η Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η επιστολή δεν απεστάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μόνον στον Δημήτρη Γαλάνη και άρα είναι προσωπική, με τον κύριο Μπονάτσο, σοκαρισμένο πια, να τους διαβάζει το διαβιβαστικό που απευθυνόταν και προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Η κυρία Σινανιώτη ανέκρουσε μεν πρύμναν, επέμεινε όμως να χαρακτηρίζει το θέμα άνευ ουσίας, λέγοντας στον κύριο Μπονάτσο τέλος πάντων να την διαβάσει, αφού το θέλει, αν και ούτως ή άλλως αφού ο ίδιος την είχε δημοσιεύσει στο facebook κάτι τέτοιο δεν ήταν αναγκαίο.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς, πραγματικά! Την προσπάθεια υποβάθμισης ενός τόσο σημαντικού γεγονότος όσο η παραίτηση – ανεξαρτητοποίηση ενός μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα Αντιδημάρχου; Το ότι η Πρόεδρος, δικηγόρος η ίδια, θεωρεί ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποκαθιστούν τα αρμόδια όργανα του Δήμου; Την προσβολή στο πρόσωπο του πρώην Αντιδημάρχου; Όταν δε ο κύριος Μπονάτσος επεσήμανε ότι την απάντηση του Δημάρχου την έμαθε από τις εφημερίδες, καθώς ο ίδιος δεν του την απέστειλε, ο κύριος Γαλάνης του απάντησε απλά ότι η επιστολή του είχε πρωτοκολληθεί από την Παρασκευή.  Διότι βεβαίως ο παραιτηθείς Αντιδήμαρχος, σεβόμενος την συνεργασία και την φιλία τους, είχε την ευγένεια να μεταβεί ο ίδιος στο γραφείο του Δημάρχου και να τον ενημερώσει, πριν περάσει τυπικά την παραίτησή του από το πρωτόκολλο. Μετά από όλα αυτά ο κύριος Μπονάτσος, που συμμετείχε εξ αποστάσεως, απεχώρησε από την συνεδρίαση, χωρίς να διαβάσει την επιστολή παραίτησής του.

Από την Αντιπολίτευση, τόσο η Κατερίνα Αλεξοπούλου, που έχει διατελέσει και η ίδια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ο κύριος Μαζαράκης μάταια κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να επικρατήσει η λογική λέγοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή από την πρώτη στιγμή έπρεπε να έχει ανακοινωθεί η παραίτηση, με τα πνεύματα να οξύνονται επικίνδυνα και κάποιους να επιμένουν ότι το θέμα αυτό έχει «κουράσει».

Και φυσικά, οι τριγμοί, οι φωνές και οι αλαλαγμοί άνοιξαν τις ντουλάπες, βγήκαν από μέσα οι σκελετοί και ξεκίνησε ένα μπαράζ αλληλοκατηγοριών για το εάν οι παραιτήσεις πρέπει ή δεν πρέπει να διαβάζονται ή για το εάν είχαν δεν είχαν διαβαστεί αντίστοιχα οι προ πενταετίας παραιτήσεις Γαλάνη και Παπαχρόνη, για το πόσες ώρες διαρκούσαν τότε τα συμβούλια και για το ποιος έχει κοντή ή μακριά μνήμη.

Αν από όλο αυτό πήραμε μια μικρή γεύση από το τοξικό κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, αλίμονό μας!

Αυτά λοιπόν σ ό,τι αφορά την παραίτηση Μπονάτσου και πάμε να περάσουμε και σε ένα ακόμα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο, αυτό των δημοτικών τελών, τα οποία ανακοινώθηκε ότι θα μειωθούν κατά 3%. Η πρόταση υπερψηφίστηκε ομόφωνα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Και να πούμε βέβαια ότι παρότι η μείωση αυτή δεν θα ανακουφίσει ιδιαιτέρως κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά, στο σύνολό της κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Η δυνατότητα αυτή έχει προκύψει από τα πλεονάσματα που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και τα οποία μέσω της μείωσης αυτής η Δημοτική Αρχή τα επιστρέφει τώρα στους κατοίκους. Μπράβο λοιπόν, στον Δημήτρη Γαλάνη.

Επί του θέματος από το Συμβούλιο έλειψε παντελώς η οπτική της αριστεράς, καθώς απουσίαζαν τόσο ο Γιάννης Καβαλάρης που εκπροσωπεί το ΚΚΕ, όσο και ο Δημήτρης Μαρούδας που κατά καιρούς ομιλεί ως εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών, εκφράζοντας τις απόψεις τους και μεταφέροντάς μας ενίοτε και τις διάφορες ευχές τους. Και πρέπει να πούμε ότι από τότε που αποχώρησε η Νάντια Σουμπασάκη από την ενεργό δράση, οι ψηφοφόροι του συγκεκριμένου χώρου πρακτικά πλέον δεν εκπροσωπούνται. Αποδεικνύεται ότι οι Ενεργοί Πολίτες ήταν μία παράταξη προσωποκεντρική, που ελλείψει πρωταγωνιστή, δεν έχει ξαναβρεί τον βηματισμό της.

Ο πρώην Δήμαρχος Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος έκανε μία πολύ εύστοχη παρατήρηση, επισημαίνοντας ότι τα δημοτικά τέλη των συνοικιακών καταστημάτων – μικροεπιχειρήσεων του Νέου Ψυχικού, που λειτουργούν σε επίπεδο γειτονιάς, κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά των προβεβλημένων μεγαλοκαταστημάτων του Φάρου και συγκεκριμένα, είναι χαμηλότερα μόλις κατά 50 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. «Εμείς έτσι τα βρήκαμε», του απάντησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μίνα Μελισσουργού και πραγματικά, το πότε έγινε αυτή η εξόφθαλμη εξομοίωση, κανείς δεν το πήρε χαμπάρι. Σε κάτι τέτοια λοιπόν λείπει η Νάντια Σουμπασάκη. Γιατί από το 1999, που τα Τοπικά Νέα παρακολουθούν τα Δημοτικά Συμβούλια, την θυμόμαστε να έχει ως πρώτο μέλημά της τα δημοτικά τέλη και να παρεμβαίνει έγκαιρα, προφυλάσσοντας τους μικροεπιχειρηματίες. Ακόμα και έτσι όμως, εκ των υστέρων, ο Δημήτρης Γαλάνης συμφώνησε με την επισήμανση του Παντελή Χαροκόπου και δεσμεύθηκε ότι θα διορθώσει την αδικία την επόμενη χρονιά. Αναρωτήθηκε βέβαια γιατί και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που έχουν υποστεί αυτήν την επιβάρυνση ουδέποτε πήγαν στο Γραφείο του για να το ζητήσουν. Και μαζί του αναρωτιόμαστε κι εμείς.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις