ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που οφείλεται στην αδυναμία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, να ιδρύσει και να λειτουργήσει Πολεοδομία στο Δήμο μας και τις πολλές αναβολές, επιτέλους η Δημοτική Αρχή Γαλάνη, κατάφερε να πάρει έγκριση λειτουργίας Υπηρεσίας Δόμησης (πρώην Πολεοδομία), η οποία στεγάσθηκε στο κτίριο του Δημαρχείου Νέου Ψυχικού, επί της οδού Τερτσέτη 44 και λειτουργεί από τον Ιούλιο.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για όλο τον Δήμο και για τις τρεις (3) Κοινότητες μας και τα πλεονεκτήματα αυτού αφορούν όλους τους συνδημότες μας αλλά και τους κατοίκους.

Πρέπει να επικοινωνήσουμε την  ίδρυση της Υπηρεσίας Δόμησης, κατά την γνώμη μου.  Να πούμε τους λόγους για τους οποίους διευκολύνεται η ζωή μας σαν ανθρώπινη κοινότητα, στην καθημερινή μας λειτουργία μέσα στο δομημένο και αδόμητο περιβάλλον που μας περιβάλει.

Προσωπικά, ως Πολιτικός Μηχανικός και εκπρόσωπος των δημοτών 36 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος Νέου Ψυχικού, σήμερα και του ενιαίου Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και 36 χρόνια ως μηχανικός στο Δημόσιο σε υπηρεσίες πολεοδομικού ενδιαφέροντος, ήμουν πάντα υπέρμαχος της λειτουργίας δημοτικής  πολεοδομικής υπηρεσίας, παρ΄ ότι πολλοί δήμαρχοι, μη εξαιρουμένου και του σημαντικού Θάνου Βεζυργιάννη, δεν ήθελαν τη λειτουργία της υπηρεσίας υπό την ευθύνη του Δήμου, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος των αποφάσεων της.

Επειδή και σήμερα από ανθρώπους της αντιπολίτευσης εκφράζεται η άποψη ότι δεν χρειαζότανε η λειτουργία Πολεοδομίας, γιατί η έκδοση των οικοδομικών αδειών, γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, καθώς και η διαδικασία ελέγχου γίνεται από μηχανικούς εξωτερικούς ελεγκτές δόμησης και όχι από υπαλλήλους και θα υπάρχει κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας, αυτή δεν μας χρειάζεται.  Εμείς τους απαντάμε ότι είναι «βαθειά νυχτωμένοι» για να μην μιλήσουμε για …. Συμφέροντα.

Η ύπαρξη μιας πολεοδομικής υπηρεσίας είναι εργαλείο για το δήμο, διότι εκτός της έκδοσης των οικοδομικών αδειών, το σπουδαιότερο για εμάς τμήμα, είναι αυτό του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, καθώς και αυτό του Ελέγχου των Κατασκευών.

Το τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού παρακολουθεί την πολεοδομική εξέλιξη των τοπικών κοινοτήτων και ελέγχει τόσο το δομημένο όσο και τον αδόμητο χώρο.  Παρακολουθεί την εφαρμογή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων κάθε κοινότητας και τα υπάρχοντα Προεδρικά ή Βασιλικά Διατάγματα.  Δίνει ερμηνείες, καταθέτει προτάσεις για το σημαντικότατο αυτό θέμα που έχει να κάνει με όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας στην πόλη. Την ύπαρξη κατοικιών, αγορών, συγκοινωνιών, πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων, πλατειών, σχολικών χώρων, αθλητικών χώρων κλπ.

Η λειτουργία αυτού του τμήματος είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, της κάθε γειτονιάς, για το πού μπορεί να υπάρξει οικιστική ανάπτυξη ή όχι.

Οι χρήσεις γης, το σημαντικό αυτό εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού, που μας ορίζει το «τί μπορούμε να κάνουμε πού» μέσα στα όρια κάθε δημοτικής κοινότητας, μας διευκολύνει τη ζωή, ελέγχοντας με τις ειδικές βεβαιώσεις χρήσεις γης, την ανεξέλεγκτη λειτουργία, εμπορικών χρήσεων, καταστημάτων και κάθε είδους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, σε χρόνο μηδέν.

Το τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, ελέγχει την κάθε πολεοδομική αυθαιρεσία, τις υπερβάσεις δόμησης, υπερβάσεις χρήσεων γης, επικίνδυνων οικοδομών κλπ. σε άμεσο χρόνο.

Με την αναφορά π.χ. ενός συνδημότη μας, για μια πολεοδομική αυθαιρεσία, στην παλαιά υπηρεσία δόμησης, ο χρόνος αναμονής για αυτοψία και εξέταση ξεπερνούσε τον ένα χρόνο και χωρίς άμεση ενέργεια.

Σήμερα με την τοπική πολεοδομική υπηρεσία η κάθε αυθαιρεσία θα μπορεί να εξετάζεται άμεσα και σε σημαντικές καταγγελίες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα μπορεί να υποδείξει ακόμα και στη διεύθυνση της πολεοδομίας να προστρέξει, στην κάθε ανάλογη επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκύψει αμέσως.

Τα οφέλη από τη λειτουργία της Πολεοδομίας – Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο μας θα είναι πολλά διότι φέρνει στα χέρια του Δήμου την άμεση εξέλιξη και το σχεδιασμό για το δομημένο ή αδόμητο περιβάλλον στα όρια του. Την τήρηση της νομιμότητας της υπάρχουσας πολεοδομικής νομοθεσίας και υπό το πρίσμα αυτό μεγιστοποιεί το δημοτικό κοινωνικό όφελος.

Επειδή κάθε αρχή και δύσκολη, ας δώσουμε λίγο χρόνο στην νέα αυτή υπηρεσία ώστε να μπει σε τροχιά λειτουργία και παράξει έργο.

Φωτιάδης Δημήτριος

Πολιτικός Μηχανικός

Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Θεμάτων Περιβάλλοντος

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις