Ένα βιβλίο για τα 100 χρόνια του Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Της Δρα Πολυξένης Παπαγγελοπούλου

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μπενετάτου» στο Ψυχικό (Δρόση και Δροσίνη 1), η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού από τη δημιουργία της ως κηπούπολη στο πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με όμορο Δήμο. Κοινωνική διαστρωμάτωση και μορφολογία από το 1923 & έπειτα» της Δρα Πολυξένης Παπαγγελοπούλου.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης στον πρόλογο του βιβλίου, οι οικισμοί της Νέας Ιωνίας και του Ψυχικού ιδρύθηκαν το 1923, με το Ψυχικό να έχει σχεδιαστεί «με αυστηρό οικοδομικό κανονισμό, ως κατοικία της αστικής τάξης, σε σχέδιο κηπούπολης σύμφωνα με τις αγγλοσαξονικές συνοικίες. H συγγραφέας μελετά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και την πολεοδομική διάρθρωση του αστικού χώρου όπου οι δύο οικισμοί είναι δομημένοι. Πρόκειται για μία μελέτη εμπεριστατωμένη και άκρως επιστημονική, η οποία θα αποτελέσει δείκτη πορείας της κοινωνικής ιστορίας των κατοίκων των όμορων δήμων».

Η συγγραφέας Πολυξένη Ι. Παπαγγελοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στο Νέο Ψυχικό από το 1961. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών και αριστούχος διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.  Το 1999 η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσίασε την διατριβή της, στο ένθετο «Ζω στα Βόρεια Προάστια». Δίδαξε Κοινωνιολογία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από το 1988 συνεργάστηκε ως Πολιτικός Επιστήμων με τον Δήμο Ψυχικού. Εργάστηκε επίσης ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείον «Αττικόν», με γνωστικό αντικείμενο την κοινωνιολογική ιατρική έρευνα με ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και ως υπότροφος της Ιατρικής Σχολής σε κοινωνιολογική ιατρική έρευνα με μετεγχειρητικούς ασθενείς.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις