Η Μικρασιατική Καταστροφή στο πρόσωπο της Γυναίκας της Σμύρνης

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αποκαλυπτήρια του γλυπτού του Γιάννη Πετρίδη στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Στις 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Η καταστροφή» του διάσημου γλύπτη Γιώργου Πετρίδη.

Πρόκειται για μια προτομή που απεικονίζει την Γυναίκα της Σμύρνης, στο πρόσωπο της οποίας αποτυπώνονται ο πόνος, η οδύνη και η αγωνία μπροστά στην θέα της φλεγόμενης πόλης. Το έργο έχει ύψος 80 εκατοστά και μέχρι πρότινος βρισκόταν εκτεθειμένο στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, μαζί με άλλα γλυπτά της ενότητας έργων με τίτλο «Ελληνικές Προτομές – Προσωπική Εξερεύνηση της Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού των τελευταίων 2.500 χρόνων».

Το γλυπτό συνάδει με την ιστορική και αισθητική ταυτότητα της Πλατείας, στην οποία ήδη υπάρχουν στοιχεία με αναφορές στην Μικρά Ασία, όπως οι πλάκες γύρω από το συντριβάνι όπου έχουν χαραχθεί ονόματα χωριών, από όπου ήρθαν οι κάτοικοι του Νέου Ψυχικού. Άλλωστε όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε από τους πρόσφυγες και ήταν το κέντρο του Μικρασιατικού συνοικισμού του Νέου Ψυχικού, που αναπτύχθηκε πέριξ αυτής.

Ο γλύπτης Γεώργιος Πετρίδης μοιράζει την ζωή του ανάμεσα στην Φιλοθέη και τη Νέα Υόρκη, όπου και εργάζεται τον περισσότερο χρόνο. Είχαμε την τύχη να βρίσκεται κοντά μας τον Μάιο, οπότε και κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και τον μεγάλο ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ο κύριος Πετρίδης παρακολουθώντας τα τοπικά δρώμενα, εξέφρασε την επιθυμία να δωρίσει στον Δήμο μας το συγκεκριμένο έργο του, για να τοποθετηθεί στο Κέντρο της Πλατείας. Ενημέρωσε με σχετική επιστολή τον Δήμαρχο στις 23 Μαΐου και εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία η τελετή των αποκαλυπτηρίων να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, για να τιμηθεί η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η δωρεά του καλλιτέχνη έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα Συμβούλια και τις Επιτροπές του Δήμου μας.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις