Δουλειές με φούντες για την Πολεοδομία του Δήμου μας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ποιοι είναι, τι κάνουν, πού θα τους βρείτε

Ξεκίνησε την λειτουργία της η Πολεοδομία του Δήμου μας την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022. Η ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης) του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού στεγάστηκε στο Νέο Ψυχικό, στον 1ο όροφο του Δημοτικού Κτηρίου της οδού Τερτσέτη 44.

Επισκεφθήκαμε τα γραφεία δεκαπέντε μέρες από την επίσημη έναρξη των εργασιών και συναντήσαμε τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη και τον Διευθυντή της ΥΔΟΜ Παναγιώτη Αργυρόπουλο, με τους οποίους συνομιλήσαμε και ενημερωθήκαμε για την λειτουργία και την πορεία της νεοσύστατης Υπηρεσίας.

«Η Υπηρεσία είναι πλήρως στελεχωμένη» μας ανακοινώνει περήφανος ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, αναφέροντάς μας και τα ονόματα των τεσσάρων υπαλλήλων της ΥΔΟΜ:  Μαρία Ξενιάδη, Αρχιτέκτων – Μηχανικός, Βάσω Τζουμάκα, Τοπογράφος, Θοδωρής Τζουτζάκης, Πολιτικός Μηχανικός και Ντάσιος Δημήτρης Μηχανολόγος – Μηχανικός, που προσελήφθησαν μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου. Γραμματέας της Υπηρεσίας είναι η Σοφία Τσακαλίδου. Όπως μας είπε ο Δημήτρης Γαλάνης, στο επιστημονικό δυναμικό της Υπηρεσίας προσετέθη και η Μαρία Σολωμού, Αρχιτέκτονας του Δήμου μας, η οποία θα αναλάβει θέματα σχετικά με το Ρυμοτομικό Σχέδιο και τις Χρήσεις Γης. Διευθυντής της ΥΔΟΜ ανέλαβε ο Μηχανικός Παναγιώτης Αργυρόπουλος, που μετράει χρόνια υπηρεσίας στον Δήμο μας και γνωρίζει σε βάθος τα πολεοδομικά θέματα. «Συνολικά επτά άτομα μόνο για τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, όταν στην Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής που μέχρι σήμερα χειριζόταν τα θέματα του προαστίου μας, δέκα υπάλληλοι εξυπηρετούσαν έντεκα Δήμους! Λύνουμε χρόνια προβλήματα, βάζουμε θεμέλια για το Προάστιο που όλοι ονειρευόμαστε! Μόλις τρία χρόνια στην Διοίκηση και έχουμε στην φαρέτρα μας ήδη ένα όπλο δυνατό, σημαντικό για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες μας και να βάλουμε άμεσα φρένο σε αυτούς που θέλουν να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητά τους παράνομα και ενάντια στο Προάστιό μας».

Τι παραλάβαμε από την Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής     

Η Υπηρεσία Δόμησης παρέλαβε μόνο το ηλεκτρονικό αρχείο, με χίλιους επτακόσια εξήντα επτά (1.767) φακέλους  που περιέχονταν στο Σύστημα e-adeies και αφορούσαν άδειες και μεταβολές των τελευταίων δύο χρόνων. Ανάμεσα στους φακέλους αυτούς, υπάρχουν ενενήντα δύο (92) εκκρεμείς υποθέσεις σε διαφορετικά στάδια διεκπεραίωσης: κάποιες χρειάζονται έλεγχο, άλλες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο υποβολής, ενώ πολλές σε στάδιο μεταβολής, δηλαδή με παρατηρήσεις που προέκυψαν μετά τον έλεγχο από την ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί.

«Ανάσα για τους πολίτες» χαρακτηρίζει την λειτουργία της ΥΔΟΜ ο Διευθυντής Παναγιώτης Αργυρόπουλος τονίζοντας ότι θα ξεμπλοκάρει αυτή η τρομερή γραφειοκρατία που ταλανίζει όλη την κοινωνία. Στις αρχές Αυγούστου και μετά από δεκαπέντε μόλις ημέρες λειτουργίας, ο κύριος Αργυρόπουλος μας δήλωσε ότι ήδη εξυπηρετούνται οι νέες άδειες, ελέγχθηκαν 9 άδειες, προχωρούν οι εκκρεμότητες με σειρά προτεραιότητας και ήδη έχουν ελέγξει φάκελο με ένσταση, για την οποία καταγράφηκαν οι απόψεις τις Υπηρεσίας και εστάλησαν στο Διοικητικό Εφετείο.

Το υπόλοιπο αρχείο που αφορά παλαιότερες άδειες, που είχαν εκδοθεί πριν την ψηφιοποίηση της υπηρεσίας, βρίσκεται στις αποθήκες της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής, στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ένα τεράστιο αρχείο, μη ξεκαθαρισμένο, που στοιβάχτηκε κυριολεκτικά μαζί με αρχεία άλλων Δήμων. Η Πολεοδομία, λόγω έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας, δεν μπόρεσε να το παραδώσει αλλά ούτε και να το αρχειοθετήσει. Η εργασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και προς το παρόν η μόνη ρεαλιστική λύση φαίνεται να είναι το να μαζέψουμε το δικό μας αρχείο σιγά-σιγά, ανάλογα με τις αιτήσεις των ιδιοκτητών. Μία φορά την εβδομάδα υπάλληλος επισκέπτεται τις αποθήκες και βρίσκει τα αρχεία για τα οποία υπάρχουν αιτήσεις, ανασύρει τον φάκελο του ακινήτου και τον αρχειοθετεί πλέον στην δική μας ΥΔΟΜ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τα σχετικά ΦΕΚ, αναλυτικά οι υπηρεσίες ανά τμήμα έχουν ως εξής:

 1. Πολεοδομικού Σχεδιασμού με τηλέφωνο επικοινωνίας 213 2014635
  • Συμμετέχει στη μελέτη και στις διαδικασίες τυχόν αναθεωρήσεων του Γ.Π.Σ.
  • Προωθεί προτάσεις του Δήμου στους αρμόδιους φορείς για θέματα αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου και του Γ.Π.Σ.
  • Προωθεί έρευνες για πολεοδομικά θέματα σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς και την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με την πόλη.
  • Συντάσσει, παρακολουθεί και επιβλέπει μελέτες πράξεων εφαρμογής και τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την κύρωσή τους.
  • Παραλαμβάνει δηλώσεις ιδιοκτησίας και να εκδίδει πιστοποιητικά υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας.
  • Συντάσσει βεβαιώσεις σχετικά με υποχρεώσεις εισφοράς σε γη και χρήμα.
  • Διαχειρίζεται κυρωμένες πράξεις εφαρμογής ως προς τις υποχρεώσεις και δικαιώματα ιδιοκτητών και Δήμου, σε συνεργασία με λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Επιβλέπει την ορθή υλοποίηση των πράξεων εφαρμογής.
  • Ελέγχει και εγκρίνει τις υψομετρικές μελέτες (υψομετρική οριζοντιογραφία – μηκοτομή – διατομές).
  • Συντάσσει τοπογραφικά και ρυμοτομικά διαγράμματα κοινοχρήστων χώρων.
  • Γνωμοδοτεί επί των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων έργων και δραστηριοτήτων (Προκαταρκτικός Προσδιορισμός Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, Ν. 3010/2002 και Ν. 4014/2011).
  • Παρέχει πληροφορίες σε Δημότες, καθώς και στις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Δήμου.
  • Προωθεί απαλλοτριώσεις προς εφαρμογή εγκεκριμένου σχεδίου, βάσει του οποίου προωθούνται οι πράξεις αναλογισμού.
  • Συντάσσει πράξεις αναλογισμού και αποζημίωσης ιδιοκτητών για την δημιουργία κοινοχρήστων χώρων, πράξεων τακτοποίησης κ.λπ., χορήγηση βεβαιώσεων τελεσιδικίας, αδυνάτου τακτοποίησης, τυφλών οικοπέδων.
  • Κοινοποιεί τις πράξεις στους εμπλεκόμενους, παραλαμβάνει τις ενστάσεις προς υποβολή στην Περιφέρεια μαζί με την πράξη αναλογισμού, προς έκδοση απόφασης γενικού γραμματέα Περιφέρειας.
  • Συντάσσει τοπογραφικά, κτηματογραφικά διαγράμματα για σύνταξη πράξεων αναλογισμού, αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας, προσκυρώσεις, τακτοποιήσεις, τροποποιήσεις, συντάσσει πίνακες επικειμένων πράξεων αναλογισμού.
  • Διαχειρίζεται κυρωμένες πράξεις εφαρμογής και διορθωτικές πράξεις και νέα καταγραφή επικειμένων.
  • Συντάσσει πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα των διορθωτικών πράξεων.

 

 1. Έκδοση Οικοδομικών Αδειών με τηλέφωνα επικοινωνίας 213 2014663 & 2132014664
  • Παραλαμβάνει, ελέγχει την πληρότητα των υποβαλλομένων φακέλων για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ελέγχει τις υποβαλλόμενες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογικές, θερμομόνωση, παθητική πυροπροστασία, μελέτη ενεργειακής απόδοσης) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και μετά τον έλεγχο των φορολογικών εκδίδει τις οικοδομικές άδειες.
  • Ελέγχει τις αρχιτεκτονικές, στατικές, υδραυλικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, τη μελέτη θερμομόνωσης, τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και τα σχετικά φορολογικά στοιχεία για την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών βιομηχανικών κτιρίων, κατά τις ρυθμίσεις της σχετικής νομοθεσίας.
  • Αναθεωρεί και ενημερώνει τις οικοδομικές άδειες, εγκρίνει εργασίες μικρής κλίμακας και τηρεί όλα τα απαιτούμενα σχετικά στατιστικά στοιχεία και αρχεία των οικοδομικών αδειών.
  • Ελέγχει το σύννομο εκδοθεισών οικοδομικών αδειών και προβαίνει σε διακοπή εργασιών ή ανάκληση αδειών, αν απαιτείται.
  • Εκδίδει απόφαση για τον καθορισμό μεμονωμένων κτιρίων ή των περιοχών, εντός των οποίων οι όψεις των κτιρίων πρέπει να αποπερατώνονται μέσα σε έξι έτη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή της ανωτέρω απόφασης.
  • Χορηγεί την άδεια εγκατάστασης δομικής ή μηχανικής κατασκευής προς εγκατάσταση κεραίας σταθμού στην ξηρά, σύμφωνα με το άρθρο 24α του Ν. 2075/1992 (ΦΕΚ 129Α’) όπως ισχύει, και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
  • Παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και τα Τμήματα της (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματα προσωπικού κλπ.).
  • Εκδίδει βεβαιώσεις επιτρεπόμενων χρήσεων για γήπεδα εκτός σχεδίου, εντός ορίων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) ως και εντός σχεδίου πόλεως περιοχές.
  • Εκδίδει βεβαιώσεις οικοδομησιμότητας σε νεοεισαχθείσες περιοχές, για τις οποίες δεν έχουν κυρωθεί οι οριστικές πράξεις εφαρμογής.
  • Εκδίδει βεβαιώσεις αρτιότητας και οικοδομησιμότητας οικοπέδων σε εντός σχεδίου πόλεως περιοχές, ως και σε εκτός σχεδίου περιοχές.
  • Προβαίνει σε έλεγχο τοπογραφικών διαγραμμάτων για έκδοση οικοδομικών αδειών όσον αφορά την ορθότητα τους ως προς το εγκεκριμένο σχέδιο, την εφαρμογή του, τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τις προδιαγραφές συντάξεώς του.
  • Χορηγεί βεβαιώσεις χρήσεων γης και βεβαιώσεις περί ρυμοτόμησης ή μη ακινήτων.
  • Προβαίνει σε καθορισμό οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών (ΟΓ. ΡΓ) και όρων δόμησης σε τοπογραφικά διαγράμματα ιδιωτών, καθώς και σε διαγράμματα της Υπηρεσίας.
  • Προβαίνει σε έλεγχο και θεώρηση ΟΓ. ΡΓ και ΟΔ (όρων δόμησης) σε τοπογραφικά διαγράμματα ιδιωτών.
  • Προβαίνει στην τήρηση Αρχείου: ρυμοτομικών πινακίδων – τεχνικών εκθέσεων – διαγραμμάτων εφαρμογής – τροποποιητικών ρυμοτομικών διαταγμάτων – διαταγμάτων όρων δόμησης – Αποφάσεων περί αναγνώρισης οδού ως προϋφιστάμενης του 1923.
  • Χορηγεί στους ενδιαφερόμενους για την ανέγερση οικοδομών στοιχεία του υψομετρικού σχεδίου πόλης (βεβαίωση υψομέτρου).
  • Χορηγεί βεβαιώσεις όρων δόμησης, διατηρητέων κτιρίων, πλάτους στοάς, πλάτους πρασιάς.

 

 1. Αυθαιρέτων Κατασκευών με τηλέφωνο επικοινωνίας 213 2014660
  • Προβαίνει σε έλεγχο των κατασκευών ώστε να διαπιστώνεται η εφαρμογή των εγκεκριμένων σχεδίων των αντίστοιχων οικοδομικών αδειών.
  • Προβαίνει σε έλεγχο της κατασκευής αυθαίρετων κτισμάτων και στον χαρακτηρισμό αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία.
  • Σε περιπτώσεις διαπίστωσης κατά τους ανωτέρω ελέγχους παραβάσεων, προβαίνει σε επιβολή προστίμων ή άλλων προβλεπόμενων κυρώσεων κατά την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.
  • Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τον γενικό οικοδομικό κανονισμό και τις οικοδομές που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες, σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία.
  • Εισηγείται την αφαίρεση άδειας από οικοδομές για μη εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία.

Για οποιοδήποτε θέμα απαιτείται τοπογραφικό, άσχετα από την φύση της υπόθεσης για την οποία απαιτείται, τα ραντεβού κλείνονται κατ’ ευθείαν με την Τοπογράφο.

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την Υπηρεσία Τρίτη και Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Προτεραιότητα έχουν όσοι έχουν κλείσει ραντεβού.

Για ραντεβού μπορείτε να καλείτε καθημερινά στην Γραμματέα Σοφία Τσακαλίδου στο τηλέφωνο 2132014661. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Υπηρεσίας είναι η ydomphps@0177.syzefxis.gov.gr.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις