Μελιώτικες συνταγές

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το αφιέρωμα στην μικρασιάτικη κουζίνα συνεχίζεται με δύο παραδοσιακές συνταγές από το Μελί της Μικράς Ασίας

Έτος 1925, στο κέντρο η προγιαγιά Άννα Μανδάλου με τα δυο της παιδιά την Ειρήνη και τον Γιώργο (πατέρας του Διονυσίου Μητροπολίτη Κορίνθου)

Τις συνταγές μοιράζεται μαζί μας η οικογένεια Μπούσουλα, το γένος Μαντάλου και τις κληρονόμησε από την γιαγιά Ειρήνη η εγγονή της, Ειρήνη Καραμπλάκα. Η οικογένεια Μάνταλου εγκαταστάθηκε στο Νέο Ψυχικό το 1925. Για τρία χρόνια,  από το ‘22 έως το ΄25 περιπλανιόντουσαν, με πρώτο σταθμό την Σάμο. Στη  συνέχεια πέρασαν στην σημερινή Φώκαια, την περιοχή δίπλα στην Ανάβυσσο. Εκεί, έζησαν λίγο καιρό μαζί με τους Φωκαείς κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον και έτσι τους  μετέφεραν στον συνοικισμό του Χαλανδρίου, πίσω από την εκκλησία της Αγίας Άννης.  Έμειναν στο Χαλάνδρι αρκετό καιρό έως ότου ο Νίκος Μάνταλος, ο οποίος διατέλεσε Πρόεδρος και στο Μελί της Μικράς Ασίας, κινεί τις διαδικασίες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Έτσι, η οικογένεια Μάνταλου μαζί με άλλους Μελιώτες εγκαθίστανται στο Νέο Ψυχικό.

Κατημέρια

Η Ειρήνη θυμάται: «Η γιαγιά Ειρήνη έπαιρνε την οκλαή (πλάστης) και πάνω στο τραπέζι, το μεγάλο, όχι της κουζίνας αλλά της τραπεζαρίας άνοιγε φύλλα τέτοια που θύμιζαν τραπεζομάντηλα και τα φύλαγε το ένα πάνω στο άλλο ανάμεσα σε λευκά σεντόνια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους».

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

Τουλουμοτύρι ή τρίμμα φέτα

Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το χλιαρό νερό ώστε να γίνει μια συμπαγής ζύμη. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό δηλαδή τόσο όσο όταν βάζεις το δάχτυλο στο μπρίκι να μπορείς να αντέξεις την θερμοκρασία μετρώντας ως το 10. Σε ένα πιατάκι έχεις ελαιόλαδο ώστε να βουτάς μέσα λίγο τα δάχτυλα και να την πλάσεις. Έπειτα με τον ίδιο τρόπο (λάδι) χωρίζουμε και πλάθουμε την ζύμη σε ισομερή  μπαλάκια. Παίρνουμε την οκλαή και ανοίγουμε το φύλλο σιγά σιγά και με υπομονή ώστε να γίνει λεπτό και μεγάλο, όσο μεγαλύτερο μπορείτε. Το φύλλο κόβεται στα τέσσερα. Το κάθε τεταρτημόριο το διπλώνουμε σαν φάκελο αφού βάλουμε μέσα την γέμιση. Η γέμιση τότε αποτελούταν μόνο από τουλουμοτύρι. Αν δεν βρείτε τουλουμοτύρι βάλτε φέτα τρίμμα. Το διπλώνουμε  λοιπόν και  το υπογραμμίζουμε με το πηρούνι γύρω γύρω. Το βάζουμε στο τηγάνι σε καυτό λάδι και το τηγανίζουμε γυρίζοντάς το δυο φορές από την κάθε πλευρά. Το τοποθετούμε σε πιάτο αφού πριν έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια και το σερβίρουμε βάζοντας από πάνω φρεσκοτριμμένο κεφαλοτύρι.

 

Μπακαλιάρος λεμονάτος

Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρος παστός

4-5 κρεμμύδια

1 κιλό πατάτες

4-5 σκελίδες σκόρδο

Πιπέρι (άκοπο)

5 φύλλα δάφνης

3 λεμόνια

1,5 κουτάλα ελαιόλαδο

Ζητάμε να μας κόψουν τον μπακαλιάρο σε μερίδες,  αν δεν μπορούμε μόνοι μας. Τον βάζουμε δύο μέρες σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό για να ξαλμυρίσει και αλλάζουμε το νερό 4 φορές την ημέρα.

Παίρνουμε το τσουκάλι (κατσαρόλα πλασερή) και ρίχνουμε ένα δάχτυλο λάδι, όσο δηλαδή να σκεπάσουμε τον πάτο της κατσαρόλας και λίγο παραπάνω. Βάζουμε 4 -5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες και τα ροδίζουμε. Προσθέτουμε πατάτες κομμένες κυδωνάτες καθώς και  το σκόρδο επίσης κομμένο σε ροδέλες. Στη συνέχεια ρίχνουμε πιπέρι άκοπο, λίγο αλάτι και τα φύλλα δάφνης και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5-10 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα και οι πατάτες. Προσθέτουμε το χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια. Τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Έπειτα τοποθετούμε με προσοχή τα κομμάτια μπακαλιάρου τα οποία και πασπαλίζουμε με πιπέρι. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό χλιαρό και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 25 λεπτά.

Πριν το σβήσουμε ρίχνουμε λάδι 4-5 κουταλιές της σούπας και το αφήνουμε λίγο να δέσει, περίπου πέντε λεπτά.

Προσοχή: Από την ώρα που βάζουμε τον μπακαλιάρο στο τσουκάλι, το κουνάμε δεξιά αριστερά χωρίς να το ανακατέψουμε ή να βάλουμε κουτάλα.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις