Πέσε πίτα να σε φάω!!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Πέσε πίτα να σε φάω!!

της Μαριλένας Μανιατοπούλου

27 Αυγούστου εορτή του Αγίου Φανουρίου

Εθιμοτυπικά φτιάχνουμε φανουρόπιτα και την πηγαίνουμε στην εκκλησία να διαβαστεί και μετά την μοιράζουμε σε σαράντα κομμάτια και τη διανέμουμε σε φίλους.

Είναι ένα έθιμο που έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων. Κατά την παράδοση η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του Αγίου Φανουρίου, η οποία ήταν μία σκληρή και αμαρτωλή γυναίκα. Όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πάντα να λέει «Θεός σχωρέστ´τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου»  δύο φορές.

Την συνταγή μου την ζήτησαν πολλές κυρίες που δοκίμασαν την πίττα και καθώς πρόκειται για ένα γλυκό επίκαιρο όλο τον χρόνο την δημοσιεύω έστω και μετά την γιορτή του Αγίου Φανουρίου.

Είναι μία πίτα συνδεδεμένη με την θρησκευτική παράδοση και ταυτόχρονα ένα υπέροχο κέικ για τον καφέ ή το τσάι.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ταπεινή φανουρόπιτα με 7 υλικά

Υλικά

230 γρ. λάδι

250 γρ. ζάχαρη

300 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

500 γρ. αλεύρι farin up

1 κουτ. γλυκού κανέλα

100 γρ. σταφίδες

70 γρ. καρύδια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω ένα κουταλάκι γλυκού λάδι, προσθέτω τις σταφίδες και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Σε άλλο μπολ βάζω το λάδι και προσθέτω την ζάχαρη. Ανακατεύω καλά. Μετά προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά. Θυμόμαστε να πρόσθεσουμε τις αλευρωμένες σταφίδες και τα καρύδια. Παίρνω ένα ταψί και το αλείφω με λάδι και αλεύρι, ρίχνω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C.

Φανουρόπιτα μοναστηριακή με 9 υλικά

Υλικά

1 φλ. χυμό πορτοκάλι

1 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. λευκό κρασί

1 φλ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού γαρύφαλο

2 κουτ. γλυκού baking powder

1 ποτήρι νερό

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

λευκά αμύγδαλα προαιρετικά για διακόσμηση

-άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα-

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό πορτοκάλι, το λάδι, το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το baking powder, την σόδα (διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού), το αλεύρι, το νερό έως ότου το μείγμα να είναι αρκετά λείο. Λαδώνω ένα ταψί και απλώνω σουσάμι στην επιφάνεια και όσα αμύγδαλα λευκά θέλω. Στην συνέχεια, αδειάζω το μείγμα στο ταψί και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 50´. Μόλις η πίτα κρυώσει, κόβω σε σαράντα κομμάτια σύμφωνα με την παράδοση. Τέλος, πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη. Αυτή είναι η φανουρόπιτα με 9 υλικά που είναι πολύ νόστιμη και θα είναι ένα βήμα κοντά στην πραγματοποίηση της ευχής σας.

Με την ευχή να βρείτε ό,τι χάσατε αλλά και ό,τι επιθυμείτε να σας φανερωθεί!

 

Κολοκυθομπουγάτσα

Υλικά

8 φύλλα κρούστας

3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

3 ποτήρια του νερού γάλα

4 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό

4 κουτ. σούπας βούτυρο

2 αυγά

3 μεγάλα κολοκύθια χοντροτριμμένα

200γρ. κασέρι πικάντικο

μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και προσθέτουμε πασπαλιστά σιμιγδάλι, αλάτι, πιπέρι και βούτυρο. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Περιμένουμε για 10′ και προσθέτουμε τα αυγά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς σκεπάζοντάς την με μία μεμβράνη.

Αλατίζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι και περιμένουμε να βγάλουν τα ζουμιά τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Προσθέτουμε στην κρύα κρέμα το κασέρι, τα κολοκύθια στυμμένα και τα αρωματικά. Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας αλειμμένα με βούτυρο. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα κρέμας, από πάνω 2 φύλλα, έπειτα την υπόλοιπη κρέμα και στο τέλος βάζουμε τα 3 φύλλα που έμειναν. Κλείνουμε τα φύλλα προς τα μέσα – όσα εξέχουν από το ταψί-, βοουτυρώνουμε και πασπαλίσουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι. Η πίτα ψήνεται για 30′-35′.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις