Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο «Σαρακοστιανός Μεζές»
Της Όλγας Μενεμενόγλου
Η Δημιουργική Ωριμότητα Ψυχικού διοργάνωσε για 31η χρονιά τον αγαπημένο γαστρονομικό διαγωνισμό, τιμώντας την παράδοση της Σαρακοστής με ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου πλημμύρισε από κόσμο, αρώματα, γεύσεις και χαμόγελα. Παλιοί και νέοι φίλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, φέρνοντας μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από νηστίσιμα εδέσματα και γλυκίσματα, που εντυπωσίασαν με τη δημιουργικότητα και την ποιότητά τους.
Η αίθουσα ήταν όμορφα διαμορφωμένη, με ροτόντα τραπέζια, κομψά σερβίτσια και άνετες καρέκλες. Η βραδιά είχε απ’ όλα: μουσική, χορό, καλή διάθεση και τη θαλπωρή μιας αυθεντικής γιορτής της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.
Κιθάρα και τραγούδι, ο κύριος Γιάννης Καραμάνος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Μπονάτσος με τη σύζυγό του Μίνα Μελσσουργού, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Βύρωνας Σαμαρόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Νατάσα Αγγελάκη, η υπεύθυνη Πολιτιστικών στη Β1 Νομαρχιακή της Ν.Δ. κυρία Νταίζη Κωνστάν, η πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού Νέλλη Λάβδα καθώς και πολλά μέλη και φίλοι της Ωριμότητας.
Πέντε εξαιρετικά πιάτα — τρία αλμυρά και δύο γλυκά — βραβεύτηκαν από την επιτροπή γευσιγνωσίας, με επικεφαλής τη Μυρσίνη Λαμπράκη. Στο πλευρό της η κυρία Πόπη Ρήγα, επί σειρά ετών βραβευμένη στους διαγωνισμούς.
Τα τραπέζια γέμισαν με γεύσεις: χταπόδι στιφάδο, γαρίδες κριθαρότο, μύδια, σκορδαλιά με κολοκυθάκια τηγανιτά, φάβα, πρασσόπιτα, χορτόπιτα, γίγαντες, ρεβιθάδα, ντολμαδάκια, λαχανοντολμάδες. Δεν ήξερες τι να πρωτοδοκιμάσεις.
Από τα γλυκά: σιμιγδαλένιος χαλβάς, αμυγδαλόπιτα, ζελέ, μήλα ψητά, σκαλτσούνια — και τόσα άλλα, που δεν μπορώ καν να τα θυμηθώ όλα. Συνολικά, πάνω από 50 διαφορετικές γεύσεις!
Η επιλογή των νικητών μόνο εύκολη δεν ήταν. Όλα τα πιάτα ήταν καλομαγειρεμένα και προσεγμένα. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους:
Αλμυρά:
- Η κυρία Στέλλα Τραγανίδα – ελιοπιτάκια
- Η κυρία Τιλή Άννα – λαχανόπιτα Ηπείρου
- Η κυρία Αξιώτη Σωτηρία – σπανακόπιττα
Γλυκά:
- Η κυρία Συννεφιά Ειρήνη – ζελέ πορτοκάλι
- Η κυρία Ζαμπία Δεληπαράσχου – σκαλτσούνια
Την παραλαβή και ταξινόμηση των εδεσμάτων είχε αναλάβει η κυρία Μαρία-Έλενα Λύκου, γραμματέας του Παραρτήματος της Αντικαρκινικής και μέλος της Επιτροπής Γειτονιάς της Φιλοθέης.
Η επιτυχία της βραδιάς επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, πως ο «Σαρακοστιανός Μεζές» δεν είναι απλώς μια εκδήλωση, αλλά ένας θεσμός που ενώνει ανθρώπους, παράδοση και αξίες.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.