«Μέση Ηλικία – Ηλικία Σάντουϊτς»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

 ΟΔΗΓΙΕΣ  ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Αρκετούς ανθρώπους τους τρομάζει η σκέψη ότι έφθασαν κιόλας! στην εξελικτική φάση ζωής που ονομάζουμε μέση ηλικία (45χρ.-67χρ.) – αν και με νέα έρευνα της βρετανικής ιστοσελίδας Love to Learn, η μέση ηλικία αρχίζει στα 55! Οι Βρετανοί δε θεωρούν  τους εαυτούς τους ηλικιωμένους, παρά μόνον αφότου έχουν περάσει τα 70, καταδεικνύοντας  ότι η θεώρηση της νεότητας έχει αλλάξει σημαντικά στη νεότερη εποχή.

Οι μεσήλικες, ίσως αισθανθούν ότι έχουν ήδη διανύσει περισσότερο από το μισό του προσδόκιμου της ζωής τους. Ότι τα περιθώρια για την εκπλήρωση πολλών ακόμα ανεκπλήρωτων επιθυμιών τους, στενεύουν.

Τα γηρατειά τα αισθάνονται να είναι πιο κοντά από ποτέ, με έντονη την εμφάνιση της φθοράς, όπως οι άσπρες τρίχες, η χρήση γυαλιών όρασης, η χαλάρωση του δέρματος, η νιότη και η λάμψη που χάνονται.

Όμως η μέση ηλικία είναι μία θετική εποχή! Μπορεί να γίνει μία ακόμη ευκαιρία να μεγαλώσουμε όμορφα!

Είναι η κατάλληλη εποχή να προσέξουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Να αυξήσουμε τα «κέρδη» των προηγούμενων περιόδων. Οπότε:

  • Συνεχίστε να δουλεύετε και να βελτιώνετε τον εαυτό σας.

Να είστε ο εαυτός σας. Σταματείστε να προσπαθείτε να να εντυπωσιάσετε, ή να ευχαριστείτε συνέχεια τους άλλους. Αποδεχθείτε τους άλλους όπως είναι – δεν μπορείτε να αλλάξετε τους ανθρώπους εάν οι ίδιοι δεν το αποφασίσουν.

  • Δοκιμάστε καινούρια πράγματα: π.χ. ασχοληθείτε με τα κοινά στην περιοχή σας, τα σπορ, τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες ή ξαναρχίστε ένα παλιό χόμπυ. Ηρεμείστε και αφιερώστε λίγο χρόνο για εσάς.
  • Καλλιεργείστε καινούργιες φιλίες και τονώστε τις παλιές σας σχέσεις. Είναι εποχή να ξεπεράσετε τα προβλήματα παλαιών σχέσεων και να αφήσετε πίσω τα συναισθήματα έχθρας, θυμού και πόνου.
  • Να είστε ευγενικοί μεταξύ σας. Η ζωή είναι σύντομη!

Πρόσθετα πράγματα που βοηθούν στη μείωση του άγχους της μέσης ηλικίας:

  • Βελτιώστε τις ικανότητές σας για επικοινωνία. Είναι π.χ. σημαντικό να εκφράζετε τις επιθυμίες σας, όπως και να ζητάτε ευθέως αυτό που θέλετε.
  • Μιλήστε σε κάποιον: Η επαφή με άλλους ανθρώπους μπορεί να ελαττώσει τα συναισθήματα θλίψης και να αυξήσει την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση.

Τέλος:

  • Να κάνετε ετήσιο προληπτικό έλεγχο (τσεκ-απ)
  • Να είστε αισιόδοξοι
  • Να γνωρίζετε τα όριά σας! δηλαδή τι μπορείτε και σε τι θα λέτε “ναι” – και τι δεν έχει προτεραιότητα, τι δεν μπορείτε και τι πρέπει να αφήσετε “απέξω”! Το μόνιμο “ναι”, δρα ύπουλα και υποσκάπτει τη ψυχική αλλά και τη σωματική σας υγεία.
  • Να ελπίζετε σε λίγη τύχη!
  • ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΊΖΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ!…..!.
  • ..ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;;;

Καλό Πάσχα!

 

Ελευθερία Έρη Κεχαγιά

Ευρωπαϊκή πιστοποίηση Ψυχοθεραπείας (ECP),

Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου KEELE Αγγλίας,

Εκπαιδεύτρια Ομάδων Συμβουλευτικής Γονέων

Website: www.psychiki-ygeia.gr

Αγ. Φιλοθέη, Μαρούσι,

Τηλ.: 210 2020119

Κιν.: 6932524008

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις