Αφαιρούνται στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του νέου δικτύου ομβρίων υδάτων-αίτημα για καθ’ ολοκληρίαν επανατοποθέτησή τους
Ρεπορτάζ: Νίκος Γκαρόζης
Το έργο της τοποθέτησης νέου δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων στη Φιλοθέη βρίσκεται σ εξέλιξη, ωστόσο θέμα έχει προκύψει για μερίδα πολιών της εν λόγω δημοτικής ενότητας για το αν θα επανατοποθετηθούν ή όχι τα νέα φρεάτια, με το πέρας των εργασιών, τα προϋπάρχοντα μαρμάρινα κρασπεδόρειθρα (σ.σ: οι πλάκες πάνω από το στόμιο της εισόδου των υδάτων στο φρεάτιο και τον αγωγό απορροής και κάτω ακριβώς από την επιφάνεια του πεζοδρομίου). Αρκετοί είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο, όπως λένε, να μην τοποθετηθούν εκ νέου τα εν λόγω ρείθρα που έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική αξία…
Μάλιστα δεν λείπουν οι καταγγελίες, που συνοδεύονται και από φωτογραφίες, που κάνουν λόγο για απόθεση των αφαιρεθέντων κρασπεδορείθρων σε πεζοδρόμια, ατάκτως ερριμμένων.
Ωστόσο, η απάντηση δεν άργησε να έρθει διά στόματος τού πλέον αρμόδιου που δεν είναι άλλος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κύριο Άρη Νάκα. Αναφερόμενος στο θέμα και απαντώντας σε ισχυρισμούς, αιτιάσεις και τοποθετήσεις από διάφορες πλευρές ο κύριος Νάκας, ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ένα σημαντικό έργο όπως το συγκεκριμένο των ομβρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε χρόνο μικρότερο του συμβατικού (πρωτοφανές) και τα ευεργετικά αποτελέσματα του οποίου ήδη φάνηκαν στο πεδίο τις τελευταίες εβδομάδες με τα καιρικά φαινόμενα.
Επίσης, η επιβλέπουσα μηχανικός είναι στο πεδίο σε καθημερινή βάση και όλη η Τεχνική Υπηρεσία συμπεριλαμβανομένου και εμού συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην σωστή ολοκλήρωση του έργου. Για αυτό άλλωστε και όπου υπήρξαν αστοχίες από τον εργολάβο διορθώθηκαν άμεσα (π.χ. κυματώδης ασφαλτόστρωση στην οδό Κύπρου).
Δυστυχώς, σε ένα τέτοιο έργο η όχληση είναι δεδομένη αλλά τα αποτελέσματα στο μέλλον θα είναι ευεργετικά για τους δημότες. Να μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα έργο που η μελέτη του ξεκίνησε επί διοίκησης Ξυριδάκη, η δημοπράτηση της συγκεκριμένης μελέτης έγινε στα τέλη της διοίκησης Γαλάνη και επιτέλους υλοποιείται επί δημαρχίας Μπονάτσου».
Συνεχίζοντας την ενημερωτική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, επισημαίνει πως «όλες οι εργασίες γίνονται σύμφωνα με τη μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί από έγκριτους επιστήμονες και γνώστες του αντικειμένου. Όλοι μπορούμε φυσικά να έχουμε τη γνώμη μας επί κάποιου θέματος χωρίς να σημαίνει ότι είναι και η σωστή.
Πιο συγκεκριμένα, για την απορροή των ομβρίων υδάτων απαιτείται η κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής (μονά, διπλά ή τριπλά) σύμφωνα με τη μελέτη του έργου. Η ορθότερη κατασκευή των φρεατίων (τεχνικά) περιλαμβάνει και την τοποθέτηση χυτοσίδηρης μετώπης στο κράσπεδο πίσω από τη σχάρα. Επειδή η μετώπη στερεώνεται με οπλισμό ο οποίος εγκιβωτίζεται στο πεζοδρόμιο, για την τοποθέτηση της απαιτείται αποξήλωση τμήματος του κράσπεδου και του πεζοδρομίου. Ωστόσο, όταν το υφιστάμενο κράσπεδο δεν έχει επαρκές ύψος ή πλησίον του κρασπέδου διέρχονται δίκτυα ΟΚΩ δεν είναι εφικτό να τοποθετηθούν μετώπες, γι΄ αυτό το λόγο συναντάμε φρεάτια υδροσυλλογής με μετώπες και φρεάτια υδροσυλλογής χωρίς μετώπες.
Γι΄ αυτό άλλωστε και σε προηγούμενες εργολαβίες ομβρίων που έγιναν πριν πολλά χρόνια (επί Δήμου Φιλοθέης ακόμα αν δε με απατά η μνήμη μου) συναντάμε φρεάτια υδροσυλλογής χωρίς μετώπες αλλά και φρεάτια υδροσυλλογής με μετώπες όπως για παράδειγμα στην οδό Αγ. Φιλοθέης (φαίνεται και στη φωτογραφία που επισυνάπτω). Αναρωτιέμαι εύλογα και εγώ λοιπόν, τότε ήταν σωστό και σήμερα δεν είναι;
Κλείνοντας, θεωρώ επιπροσθέτως υποχρέωση μου να ενημερώσω ξανά πως αφενός ο εργολάβος οφείλει συμβατικά να αποκαθιστά μόνο το κομμάτι του οδοστρώματος που γίνονται εργασίες (για αυτό θα ακολουθήσει από το Δήμο άλλη εργολαβία για συνολικές ασφαλτοστρώσεις) και αφετέρου όσα κράσπεδα έπρεπε υποχρεωτικά να αφαιρεθούν σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, μαζεύονται και φυλάσσονται στο εργοτάξιο της Φιλοθέης».
Ενστερνιζόμενοι το περιεχόμενο της ενημέρωσης του αρμόδιου αντιδημάρχου, από πλευράς μας δεν έχουμε παρά να εκφέρουμε την άποψή μας πως, ναι μεν οι μαρμάρινες πλάκες-κρασπεδόρειθρα έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία για ένα προάστιο όπως η Φιλοθέη, ωστόσο όταν οι προδιαγραφές ορθής και αποτελεσματικής κατασκευής ενός δημόσιου έργου το επιτάσσουν, πρέπει να ακολουθούνται και να τηρούνται απαρέγκλιτα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.