Παρουσίαση του βιβλίου του Διδάκτορα Πολιτιστικής Διπλωματίας, Πέτρου Καψάσκη
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 στην Αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Φιλοθέης η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η Τέχνη της Πολιτιστικής Διπλωματίας» του Πέτρου Δ. Καψάσκη, διδάκτορα Πολιτιστικής Διπλωματίας και Προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης, ανέδειξε τη δύναμη του πολιτισμού ως εργαλείου διεθνούς επικοινωνίας και ενίσχυσης της επιρροής της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ουσιαστική συζήτηση για τον ρόλο του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαμόρφωση θετικών συνεργασιών μεταξύ των λαών.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Πέτρος Δ. Καψάσκης, παρουσίασε τα βασικά σημεία του έργου του, αναλύοντας πώς ο πολιτισμός λειτουργεί ως μια παγκόσμια «γλώσσα» που μπορεί να γεφυρώσει διαφορές, να δημιουργήσει κοινό έδαφος επικοινωνίας, να ενισχύσει την εξωτερική πολιτική των κρατών και να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για την αξιοποίηση του πολιτισμού ως εργαλείου διεθνούς προβολής της Ελλάδας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις των εξεχόντων ομιλητών, οι οποίοι ανέδειξαν διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής διπλωματίας:
Κώστας Γιαβάσογλου – Νομικός, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Φιλοθέης
Ο κ. Γιαβάσογλου υπογράμμισε τον ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείου ήπιας ισχύος και διεθνούς επιρροής, τονίζοντας τη συμβολή του βιβλίου στη στρατηγική της πολιτιστικής διπλωματίας. Επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας θεσμικών φορέων για την προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας και τόνισε τη σημασία της πολιτιστικής προβολής της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Όπως τόνισε, οι πολιτισμοί αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας, που ενισχύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Γιαβάσογλου επεσήμανε τη σημασία της στρατηγικής πολιτιστικής ανάπτυξης, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μια ενιαία και συνεκτική πολιτιστική πολιτική, ικανή να ενισχύσει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή. Ευχήθηκε το βιβλίο του κ. Καψάσκη να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω διάλογο και δράσεις στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας.
Κωνσταντίνος Κουτρούλης – Συγγραφέας και Αναλυτής
Ο κ. Κουτρούλης ανέλυσε τη σχέση ανάμεσα στη σκληρή και ήπια ισχύ και τον ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας στη γεωπολιτική. Επισήμανε τη σημασία του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις και ανέδειξε το ιστορικό παράδειγμα του Βυζαντίου ως επιτυχημένο μοντέλο πολιτιστικής επιρροής. Τόνισε τη σημασία του πολιτισμού ως διαμορφωτικού στοιχείου των διεθνών σχέσεων, αναλύοντας τις θεωρίες του Χάντιγκτον και τις απόψεις του για τη σύγκρουση των πολιτισμών. Παράλληλα, ανέδειξε το ιστορικό παράδειγμα του Βυζαντίου ως επιτυχημένο μοντέλο πολιτιστικής διπλωματίας που επηρέασε λαούς μέσω της ορθόδοξης χριστιανικής κληρονομιάς.
Μελέτης Μελετόπουλος – Καθηγητής, Ιστορικός
Ο κ. Μελετόπουλος, διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξήρε το βιβλίο ως την πρώτη συγκροτημένη μελέτη για την πολιτιστική διπλωματία στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε ιστορική αναδρομή, αναφερόμενος στον ρόλο της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στην παγκόσμια επιρροή του ελληνικού πολιτισμού, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως τη βυζαντινή περίοδο. Τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα υπήρξε το πιο ισχυρό μέσο επικοινωνίας, παράγοντας ανθρώπους και σκέψεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου. Επεσήμανε την ανάγκη επαναφοράς της κλασικής παιδείας, εκφράζοντας ανησυχία για την αποδόμηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας τα τελευταία χρόνια.
Ο Δήμαρχος κ. Μπονάτσος συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση, πραγματοποιώντας τοποθετήσεις και ανοίγοντας συζήτηση με τους ομιλητές, τον συγγραφέα και το κοινό. Εξέφρασε τις σκέψεις και τα ερωτήματά του σχετικά με την εφαρμογή της πολιτιστικής διπλωματίας σε τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών και των πολιτιστικών φορέων για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος και η σύζυγός του Μίνα Μελισσουργού, οι αντιδήμαρχοι Αλίκη Γκιζελή, Εβελίνα Παλτζόγλου, Άλκης Γάτος, η δημοτική σύμβουλος Πέννη Ζαφειροπούλου, ο συμπαραστάτης του Δημότη Ηλίας Χατζής, η π. Πρόεδρος του Κοινοτικού Ψυχικού Νέλλη Λάβδα καθώς και οι πρόεδροι των συλλόγων ΜΕΟ και ΘΕΑΣΙΣ, Σοφία Μαστρογιωργάκη και Αγγελική Ζαννή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, επιβεβαιώνοντας το ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα και την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης στο πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.