Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Είναι αργά να πούμε καλή χρονιά; Ελάτε τώρα, ποτέ δεν είναι αργά για ευχές και, κυρίως, για σχόλια! Τι κι αν η στήλη των Δημοτικών Σχολίων κάνει επιτέλους ποδαρικό για το 2025 στο δεύτερο Φύλλο του Φεβρουαρίου; Επιστρέφει δριμύτερη και έτοιμη να καλύψει εφ’ όλης της ύλης τα κενά.

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς ή συζήτηση Προϋπολογισμού;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα όσα γράφτηκαν στις σελίδες της Εφημερίδας μας στα προηγούμενα φύλλα, αλλά δεν σχολιάστηκαν. Όπως για παράδειγμα, τι έγινε στα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια του 2024, όπου συζητήθηκαν τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμοί – τα σοβαρά δηλαδή, αυτά που χαράζουν την πολιτική γραμμή για το ερχόμενο έτος.

Τα εν λόγω θέματα λοιπόν ψηφίστηκαν με απόλυτη ησυχία, σε κλίμα σχεδόν κατανυκτικό, όχι όμως ελλείψει διαφωνιών, αλλά επειδή η αντιπολίτευση απουσίαζε σχεδόν σύσσωμη. Από τα έδρανα έλειπαν όλοι, εκτός από τον Βαγγέλη Μπουλούγαρη (Λαϊκή Συσπείρωση) και την Ελένη Ζέππου (μείζονα αντιπολίτευση), ενώ η Σοφία Βυθούλκα, συνδέθηκε μεν διαδικτυακά, αλλά το αποτέλεσμα θύμιζε παλιά dial-up σύνδεση: αποσυνδέθηκε, ξανασυνδέθηκε, πάλι αποσυνδέθηκε και τελικά χάθηκε. Γιατί τόσες απουσίες όμως; Σύμφωνα με επιστολή της επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Φαίνης Χατζηαθανασιάδου, η ημερομηνία δεν βόλευε. Και εδώ που τα λέμε, ένα δίκιο το είχε η Φαίνη. Δεν είναι πολύ πρακτικό το να ορίζεις την συζήτηση για Τεχνικά Προγράμματα και Προϋπολογισμούς στις 30 Δεκεμβρίου, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς. Για τους περισσότερους αυτές οι ημέρες μπορεί να είναι τυπικά εργάσιμες, πλην όμως ασχολούνται με τις διάφορες υποχρεώσεις των Γιορτών -κουραμπιέδες, βασιλόπιτες, εορταστικά ρεβεγιόν. Και φυσικά, κάνουν κι ένα διάλειμμα από τις πολιτικές σκοτούρες.

Η κυρία Χατζηαθανασιάδου λοιπόν μπορεί να μην πρόκαμε να παραστεί η ίδια στις συνεδριάσεις (ήταν τρεις συνεχόμενες την 30η Δεκεμβρίου), ζήτησε όμως η ίδια επιστολή διαμαρτυρίας της να διαβαστεί και στις τρεις συνεδριάσεις. Ήθελε να καλύψει το κενό της φυσικής της παρουσίας; Πίστευε ότι επανάληψη μήτηρ μαθήσεως; Μόνο αυτή ξέρει.

Εντυπώσεις αντί στοιχείων

 Στην συζήτηση λοιπόν των Δημοτικών Τελών στις 19 Δεκεμβρίου, οι κυρίες Ζέππου και Χατζηαθανασιάδου κατηγόρησαν την Δημοτική Αρχή ότι η προτεινόμενη αύξηση των Τελών στον Δήμο μας κατά 20% ήταν η μεγαλύτερη στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και εν προκειμένω, μην σας πούμε ότι δεν είχε καν. Γιατί δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένα λεπτό για να τους προσκομίσει ο Δήμαρχος τα στοιχεία των άλλων Δήμων, που έκαναν αυξήσεις ακόμα και σχεδόν 35%.

Εμείς πάλι αναρωτιόμαστε: τα στοιχεία των άλλων Δήμων ήταν εκείνες τις μέρες ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο, μερικά «κλίκ» μακριά. Αντί οι κυρίες να πιαστούν αδιάβαστες, δεν μπορούσαν να ελέγξουν την ευστάθεια των ισχυρισμών τους; Ή μήπως τελικά δεν τις ενδιέφερε η αλήθεια, αλλά μονάχα η δημιουργία εντυπώσεων;

«Δεν βγαίνω, μάνα μου»

 Και βέβαια είναι βαρύ να ακούς για 20% αύξηση στα Δημοτικά Τέλη, δεν θα διαφωνήσουμε. Αλλά ας μην παριστάνουμε και τους έκπληκτους. Όταν ο Δήμος από το 2018 συζητάει την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού του πεπαλαιωμένου και ενεργοβόρου φωτισμού, με το κόστος τις ενέργειας να έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή του Ολύμπου, όταν ο στόλος της Δ/νσης Καθαριότητας  μοιάζει να βγήκε από ντοκιμαντέρ για την ιστορία της αυτοκίνησης, τι ακριβώς περιμέναμε; Ότι τα Τέλη θα παρέμεναν σταθερά;

Για χρόνια το θέμα «καθαριότητα» αποτέλεσε πεδίο άσκησης λαϊκισμού, τα τέλη μειώνονταν σταθερά παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου. Κι ήρθε η ώρα που οι αριθμοί δεν βγαίνουν και ήρθαμε αντιμέτωποι με το αδιέξοδο:  ή αυξάνουμε τα τέλη και επενδύουμε σε υποδομές ή μαζεύουμε τα σκουπίδια με προσευχές και καλές προθέσεις.

Μόνοι τους τα λένε!

Η Ελένη Ζέππου, η μόνη παρούσα από το Προάστιο Πρότυπο στην συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό (την επόμενη αυτής των Δημοτικών Τελών στην οποία είχε διαμαρτυρηθεί για την «υπέρογκη» αύξηση), σε ένα ρεσιτάλ ειλικρίνειας -πιεζόμενη ίσως και από την επιχειρηματολογία του Δημάρχου- είπε το αμίμητο: «Σας παραδώσαμε ό,τι παραλάβαμε συν δύο καινούρια οχήματα από κινήσεις του Νίκου Ζερβού. Τον ίδιο σάπιο στόλο παραλάβαμε και εμείς το 2019». Έτσι είναι, κυρία Ζέππου μας, όπως τα λέτε! Πολύ σωστά αποτυπώσατε την εικόνα της καθαριότητας στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Και αφού αναγνωρίζετε ότι η καθαριότητα ήταν και επί των ημερών σας σε άθλια κατάσταση, γιατί μειώσατε τα τέλη; Εξηγήστε μας, με ποιον άλλον τρόπο εκτός από την αύξηση των τελών προτείνετε να βελτιωθεί η κατάσταση στην καθαριότητα και του ηλεκτροφωτισμό; Ή μήπως συνειδητά επιλέξατε ως Διοίκηση να συνεχίσει να υπολειτουργεί το σύστημα και να διαιωνίζονται τα προβλήματα, μόνο και μόνο για να μην πείτε την κακιά λέξη «αύξηση», πελεκώντας ουσιαστικά τα πόδια, τα δικά σας αλλά και όλων μας;

Για την Ιστορία

Για να αποκαταστήσουμε όμως την αλήθεια, επειδή τυγχάνει να παρακολουθούμε τα δημοτικά δρώμενα εδώ και 25 χρόνια, να σας δώσουμε και μερικά επιπλέον στοιχεία. Επί αντιδημαρχίας Κατερίνας Πετρίτση και Δημαρχίας Ξυριδάκη. προμηθευτήκαμε ένα μεγάλο απορριμματοφόρο και ένα μικρό δορυφορικό, ένα σάρωθρο και ένα μηχάνημα έργου, ενώ είχαν παραγγελθεί και δύο jumper οχήματα. Επί Αντιδημαρχίας Νίκου Ζερβού και Δημαρχίας Γαλάνη, προμηθευτήκαμε ένα απορριματοφόρο και ένα σάρωθρο. Μην τα μηδενίζουμε λοιπόν όλα. Προσπάθειες  έγιναν, το πρόβλημα όμως ήταν μεγάλο και δεν λύθηκε ποτέ οριστικά.

Όπερ έδει δείξαι

Αντί όμως να τα βάζουμε με την Διοίκηση που ανακοίνωσε την αναπόφευκτη πλέον αύξηση, ας επικεντρωθούμε στην ουσία και ας απαιτήσουμε η επιβάρυνση αυτή να έχει αποτέλεσμα. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Όπερ έδει δείξαι λοιπόν!

 Αντίδραση με χρονοκαθυστέρηση

Τα Δημοτικά Τέλη συζητήθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου, οι Γιορτές πέρασαν, τα σχολεία άνοιξαν, τα μελομακάρονα χωνεύτηκαν και η αξιωματική αντιπολίτευση, το Προάστιο Πρότυπο δηλαδή, κάνει το δυναμικό come back στην επικαιρότητα, με καταγγελτικό Δελτίο Τύπου, στο οποίο εν ολίγοις ισχυρίζονται ότι η Διοίκηση είναι ανίκανη να οργανώσει μια λειτουργική Υπηρεσία Καθαριότητας, δεν έχει «business plan» (κρατήστε το αυτό…) για τα Δημοτικά Τέλη, ενώ -το κορυφαίο!- είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι δεν θα τα αυξήσει. Και κάπου εκεί μείναμε να κοιταζόμαστε. Γιατί πολύ απλά, εμείς ούτε είχαμε διαβάσει ούτε είχαμε ακούσει κάποια τέτοια δέσμευση από τον Δήμαρχο Μπάμπη Μπονάτσο. Καθίσαμε και ξεκοκαλίσαμε το προεκλογικό πρόγραμμα του «συμμετέχω», ακούσαμε τις ομιλίες του, πουθενά δεν το βρήκαμε. Οι Πρότυποι πού το ηύραν; Ή μήπως απλά το εφηύραν;

Δάσκαλε που δίδασκες

 Γιατί όπως έλεγε σοφά, απευθυνόμενος στην τότε Αντιπολίτευση και ο τέως Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, «με στοιχεία μιλάμε». Μήπως πρέπει να του το θυμίσουμε; Εκτός και αν για τον τέως Δήμαρχο, τα στοιχεία είναι απαραίτητο να τα φέρνει μόνον όποιος τον κοιτάζει από απέναντι και όχι ο ίδιος.

Για όλα φταίει ο Δήμαρχος

Κι αφού λοιπόν στο εν λόγω Δελτίο Τύπου του Προαστίου Προτύπου ο νυν Δήμαρχος παρουσιάζεται ένοχος για τα πάντα -από την διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κλιματική αλλαγή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα -και αυτό είναι και το καλύτερο- ότι (επί λέξει): «η αύξηση των τελών δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες καθαριότητας και ανακύκλωσης. Αντίθετα, θα διοχετευθεί σε προσλήψεις συμβασιούχων, εξυπηρετώντας πρόσκαιρες ανάγκες σε άλλους τομείς και μεταθέτοντας την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων στο μέλλον πολλαπλασιάζοντας το τελικό κόστος για τους δημότες».

«Κοίτα ποιος μιλάει»

Κι εδώ πια μιλάμε για το τέλος της λογικής! Διότι η Δ/νση Καθαριότητας στον Δήμο λειτουργεί με συμβασιούχους εδώ και χρόνια. Δεν το ξεκίνησε δηλαδή η Διοίκηση Μπονάτσου, ούτε έκανε κάποια κατάχρηση του μοντέλου. Το «γιατί» είναι γνωστό τοις πάσι: εδώ και χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, έχεις μια υποστελεχωμένη Υπηρεσία και ο μόνος τρόπος να προσλάβεις είναι μέσω συμβάσεων, πώς αλλιώς μπορείς να κινηθείς και να ξαλαφρώσεις την κατάσταση; Τι έχουν να μας προτείνουν;

Άρα, αν υπάρχει κάποιος που ευθύνεται για το γεγονός ότι η καθαριότητα είναι υποστελεχωμένη ή δουλεύει με συμβασιούχους, ας στρέψουμε το βλέμμα προς την Κεντρική Διοίκηση. Γιατί αν το πρόβλημα ήταν τόσο απλό όσο επιχειρεί να το παρουσιάσει η αντιπολίτευση, θα το είχαν λύσει ήδη όταν διοικούσαν εκείνοι. Δεν το έλυσαν. Άρα;

Και βέβαια, το να κατηγορείς τον νυν Δήμαρχο επειδή καταφεύγει στην ίδια λύση που κατέφυγες κι εσύ όταν διοικούσες είναι κάπως αντιφατικό, για να το θέσουμε κομψά.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε

Συγγνώμη, αλλά δεν θα βγει έτσι η πενταετία, αγαπητοί μας του Προαστίου Προτύπου. Και μετά θα αρχίσετε τις γκρίνιες για αυτά που γράφει «ο τοπικός Τύπος». Με τέτοια επιχειρήματα όμως, εμείς σας φταίμε; Όχι, αγαπητοί μου. Ο λαός εξ άλλου το λέει απλά: «Ποιος του φταίει του Μιχάλη; Το ξερό του το κεφάλι!». Αναλάβετε επιτέλους την ευθύνη για όσα λέτε και κάνετε. Και αυτό αφορά όλους σας και τους εικοσιπέντε του Δημοτικού Συμβουλίου. Και για να μην παρεξηγούμαστε, εμείς εξηγούμαστε: εδώ δεν σχολιάζουμε πρόσωπα, σχολιάζουμε θέσεις και πολιτικές. Και όταν αυτές είναι παράλογες, ανούσιες ή αυτοαναιρούμενες, συγγνώμη, αλλά δεν θα βγούμε να χειροκροτήσουμε κιόλας. Επί του θέματος τώρα, όπως δεν ευθύνεται ο Μπονάτσος για την υποστελέχωση της Καθαριότητας, έτσι δεν έφταιγε κι ο Γαλάνης και, για να πάμε και λίγο πιο πίσω, ούτε κι ο Ξυριδάκης. Γιατί κάποια προβλήματα έχουν πολύ βαθιές ρίζες, πέρα από θητείες και καρέκλες. Καιρός να το καταλάβουμε!

Το Business Plan μας μάρανε

Ζήτησε λοιπόν η Αντιπολίτευση από την Διοίκηση «Business Plan» για να δικαιολογήσει την αύξηση των δημοτικών τελών. Δηλαδή, να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα διατεθούν τα χρήματα από την αύξηση των δημοτικών τελών. Ωραίο και λογικό ακούγεται. Όμως πρακτικά, πώς θα κάνεις ένα αξιόπιστο business plan όταν τα δεδομένα σου αλλάζουν απροειδοποίητα; Το να εξαγγείλεις για παράδειγμα ότι θα προμηθευτείς νέο στόλο απορριμματοφόρων (γιατί τα υπάρχοντα κάνουν περισσότερο θόρυβο παρά δουλειά), σύγχρονα εργαλεία και μηχανήματα που χρειάζονται λιγότερα εργατικά χέρια για να λειτουργήσουν, καλαθάκια σκουπιδιών σε κάθε γειτονιά (γιατί αλλιώς, απλά ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα βάζουν τα σκουπίδια στην τσέπη τους) είναι σχετικά απλό. Το να το υλοποιήσεις όμως είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Πώς να κάνεις ένα αξιόπιστο business plan σε μια χώρα που οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν συνεχώς; Είναι σαν να προσπαθείς να χτίσεις πάνω σε κινούμενη άμμο. Τα τέλη ταφής απορριμμάτων αυξομειώνονται  ανάλογα με τις διαθέσεις της Κυβέρνησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξυπνάει κάθε πρωί με διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας. Γι’ αυτό άλλωστε business plan ουδείς εκ των προηγουμένων Δημάρχων παρουσίασε. Και όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι έχουν περάσει από θέσεις Διοίκησης.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Και για να κλείσουμε το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών, εμείς αυτό που θεωρούμε ότι η Διοίκηση Μπονάτσου όφειλε να έχει κάνει πριν ανακοινώσει την αύξηση είναι το να έχει φέρει επιτέλους τους κανονισμούς για το Πράσινο και την Καθαριότητα. Και οι δύο αυτοί Κανονισμοί συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητες του 2024 και είναι αναγκαίο να καταρτιστούν άμεσα. Και για να λέμε και τα σύκα-σύκα, για τους Κανονισμούς δεν απαιτείται ούτε χρηματοδότηση, ούτε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ούτε κάποια ευθυγράμμιση πλανητών. Το μόνο που απαιτείται είναι να στρωθούν αυτοί που είναι αρμόδιοι και να κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει.

Η υπομονή μας εξαντλείται

Την κατάρτιση των Κανονισμών μέσα στο 2024 την είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Δήμαρχος εκ νέου τον Οκτώβριο. Καλά είναι τα «ο ρυπαίνων να πληρώνει», αλλά πρέπει να υπάρχει και Κανονισμός που να καθορίζει τα πρόστιμα και που να εφαρμόζεται κιόλας. Και όλα αυτά δεν είναι απλώς επιθυμητά, είναι απαραίτητα σε έναν Δήμο που θέλει να λειτουργεί ως σύγχρονη, ευνομούμενη πολιτεία, με οικολογικές ευαισθησίες και περιβαλλοντική συνείδηση.

Φτάσαμε στα μέσα Φεβρουαρίου και ακόμη περιμένουμε την κατάθεση του κανονισμού στη Δημοτική Επιτροπή, την συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο και την τελική ψήφισή του.

Θα περιμένουμε πολύ ακόμα;

«Κλειστόν λόγω πίτας»

Να κλείσουμε την στήλη και με ένα ευτράπελο -για γέλια και για κλάματα δηλαδή. Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, συμπολίτες μας που επισκέφθηκαν το ΚΕΠ του Νέου Ψυχικού, το βρήκαν κλειστό, έτσι, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς αναρτημένη ανακοίνωση, χωρίς εξήγηση. Επικοινώνησαν με το κεντρικό Δημαρχείο, αλλά η υπάλληλος που απάντησε, μάσαγε τα λόγια της. Η αλήθεια; Οι υπάλληλοι του Δήμου έκοβαν την πίτα τους. Και όχι, δεν έμεινε κανείς πίσω να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Η βιασύνη δε ήταν τόση, που ξέχασαν να κολλήσουν και ένα χαρτί στην πόρτα που να εξηγεί: «Κλειστό λόγω κοπής πίτας», «Επιστρέφουμε μετά το φλουρί» ή έστω ένα απλό «Συγγνώμη, κλείσαμε προσωρινά». Μας είπαν ότι και τα άλλα ΚΕΠ σε Φιλοθέη και Ψυχικό ήταν κλειστά, αλλά κρατάμε μια επιφύλαξη, γιατί δεν δεχτήκαμε παράπονα γι’ αυτά. Αν ισχύει όμως, τότε μιλάμε για γενική αργία λόγω Βασιλόπιτας. Συμπέρασμα: Στον Δήμο μας, η παράδοση τηρείται ευλαβικά. Η εξυπηρέτηση των πολιτών; Ε, αυτή μπορεί να περιμένει!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις