Κολυμβητήριο εν αναμονή: Η υπομονή των πολιτών στα όριά της
Αν το κολυμβητήριο ήταν «γέφυρα», θα την είχαν διασχίσει πια οι πολίτες, αλλά προς το παρόν βλέπουν μόνο τον ορίζοντα! «Υπομονή-υπομονή» τους λέει ο Δήμος και σαν το έργο να έχει μεταμορφωθεί σε μύθο του Σίσυφου. Τηλέφωνο στο τηλέφωνο, αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, μετράνε ήδη 15 ημέρες και παραπάνω, αναμονής. Η δυσαρέσκεια των πολιτών έχει χτυπήσει κόκκινο! Και τα γραφεία της εφημερίδας μας έγιναν γραμμή παραπόνων!
Νέα εποχή στην Περιφέρεια: Χαρδαλιάς, rotation και αυστηρότητα
Μην τον είδατε τον παλιό καλό τρόπο αδειοδότησης! Ο νέος Περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, βάλθηκε να τα αλλάξει όλα. Από τον Αύγουστο και μετά, οι κλίκες που άνθιζαν σε ταβέρνες και μπαράκια (καλά το διαβάσατε), βρέθηκαν να σπάνε σε κομμάτια σαν αυγό που έπεσε από τον πάγκο. Τα ρηξικέλευθα μέτρα όμως δεν περιορίστηκαν σε rotation υπαλλήλων, αλλά έφεραν και σφιχτότερους ελέγχους. Τώρα κάθε επιθεωρητής το σκέφτεται και το ξανασκέφτεται πριν υπογράψει, ενώ ελέγχουν μέχρι και το τελευταίο χαρτί! Ε, κάπου εκεί κόλλησε και το κολυμβητήριο…Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, όχι μόνο εκεί!
Γραφειοκρατικό θρίλερ με τους επιθεωρητές
Η καχυποψία πια πάει σύννεφο – και ειδικά αν πρόκειται για πισίνες και Λούνα Παρκ. Έτσι, οι επιθεωρητές έφτασαν στο κολυμβητήριο με φόρα για «ξεσκόνισμα». Οι άνθρωποι δεν βάζουν υπογραφή αν δεν έχουν δει και το παραμικρό έγγραφο, δεν βάζουν υπογραφή αν δεν έχει αποτυπωθεί και η παραμικρή απαραίτητη λεπτομέρεια και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο ασφαλείς, αλλά μας καθυστερεί – και μας αποκαρδιώνει. Αν συνεχίσουν έτσι, δεν αποκλείεται να μας κάνουν κολυμβητήριο την επόμενη άνοιξη (πλάκα κάνουμε).
Ο Δήμος και ο… αραμπάς
Αλλού τρέχουν και δεν φτάνουν, αλλά εδώ στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού… επικρατεί μια γενικότερη άποψη χαλαρότητας, λες και έχουμε ακόμα καλοκαίρι! Με το πάσο μας, και η άδεια θα ‘ρθει… όταν σιγά σιγά ξυπνήσει ο Δήμος και βρεθεί στην ίδια σελίδα με την Περιφέρεια. Στις αρχές του Οκτωβρίου ήρθαν για έλεγχο, αλλά η Τεχνική Έκθεση, που ακολουθούσε το ήδη έτοιμο έργο, είχε κάποια λάθη αποτύπωσης, ενώ παράλληλα υπήρχαν και κάποιες ελλείψεις ως προς την λειτουργία του κολυμβητηρίου (διοικητικό προσωπικό, γνώσεις σε ΚΑΡΠΑ, κπλ). Γιατί ενώ το 2020 κατάφεραν οι ίδιες ακριβώς υπηρεσίες να πάρουμε την πολυπόθητη άδεια με 25 ελλείψεις, πίστεψαν ότι φέτος θα ήταν «παιχνιδάκι» οι μόλις 5 ελλείψεις και αυτές τυπικές. Τυπικές μεν ουσιαστικές δε. Και μετά σου λένε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται! Όχι, υπάρχουν και κάποιες φορές που μαθαίνουμε από τα λάθη και η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται!
Στο ζουμί: Το «πήγαινε-έλα» της άδειας
Μετά από δώδεκα (12) περίπου εργάσιμες μέρες, επιτέλους το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας ετοιμάστηκε. Ναι, ναι, τόσο χρειάστηκε για μερικές διορθώσεις επί της καταγραφής του Έργου. Την ώρα που στην Κίνα έφτιαχναν νοσοκομείο μέσα σε επτά (7) ημέρες εν μέσω κορονοϊού, εμείς εδώ παλεύουμε δώδεκα ημέρες με τη διάθεση του υπαλλήλου να διορθώσει κείμενα. Και αφού το έγγραφο εστάλη, βρεθήκαμε στο επόμενο «στοπ»: ποιος θα κάνει απογευματινή γραμματειακή υποστήριξη στο κολυμβητήριο; Εν ολίγοις, ψάχνουμε ποιος θα ξεφύγει από το βολικό ωράριο 8-3 για να καλυφθούν οι ώρες. Μάλλον το κολυμβητήριο είναι θύμα ενός θρυλικού ελληνικού τέρατος: του ελληνικού Δημοσίου!
Και τώρα τι; Αναμένεται η άδεια…
Τελικά, με την απαραίτητη «σχολαστικότητα», η άδεια αναμένεται – ίσως – στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά πρώτα να λήξει και η απεργία των υπαλλήλων της Περιφέρειας την Παρασκευή. Οι βουτιές πλησιάζουν, λένε, και η ελπίδα μας είναι να έχουμε επιτέλους το πράσινο φως!
Μια τρύπα στο νερό… κυριολεκτικά!
Και για να μην κλείσουμε με πικρία, να σας πούμε κι ένα «ανέκδοτο» που δείχνει το μεγαλείο της κατάστασης. Από το 1996, η τεχνική έκθεση του κολυμβητηρίου ανέφερε τέσσερις απορροές στη μικρή πισίνα. Φέτος, με τους νέους αυστηρότερους ελέγχους, ζητήθηκε μια πέμπτη. Αλλά, μόλις πήγαν να την εγκαταστήσουν, την βρήκαν ήδη εκεί, έτοιμη και ωραία από την αρχική κατασκευή. Έτσι, για τριάντα χρόνια κάναμε copy-paste μια μελέτη με λάθος απορροές και ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε να κοιτάξει τον πραγματικό αριθμό! Ένα είναι το συμπέρασμα: και εις άλλα με υγεία!
Ας ελπίσουμε λοιπόν, αγαπητοί αναγνώστες, να έχουμε νέα για τις πολυπόθητες βουτιές σύντομα και χωρίς άλλες… απορροές στη λογική μας!
Ο Δήμος και το… μυστηριώδες έγγραφο!
Στην ειδική συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, πέντε ερωτήσεις τέθηκαν στη Δημοτική Αρχή. Πρώτη ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Γαλάνη προς τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Μπονάτσο: «Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Δήμαρχος ανακοινώσατε μέσω του τοπικού τύπου για προσλήψεις 50 ατόμων στην Καθαριότητα από την κατηγορία της Ηλικίας 55-67. Προσφάτως ανακοινώσατε ότι δεν έγιναν διότι η Κυβέρνηση κατήργησε το σχετικό Πρόγραμμα. Για την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου να καταθέσετε το απαντητικό έγγραφο του αρμοδίου Υπουργείου».
Γράφουμε ολόκληρη την ερώτηση με το «ζουμί» να βρίσκεται στην τελευταία φράση, δηλαδή στο απαντητικό έγγραφο του αρμοδίου Υπουργείου.
Κι όμως, ο κύριος Γαλάνης έχει ξαναζητήσει το απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου, σε προηγούμενο συμβούλιο. Μήπως περιμένει κάποιο έγγραφο-θησαυρό, ή απλώς θέλει την διακοπή του προγράμματος «καρφωμένη» με πρωτόκολλο; Για την ώρα, πάντως, η Δημοτική Αρχή του προσκόμισε το έγγραφο της ανακοίνωσης της ΔΥΠΑ. Αλλά, όχι, ο κύριος Γαλάνης δεν αρκείται σε αυτό, θέλει το πρωτοκολλημένο χαρτί από το Υπουργείο! Ένα μυστήριο σχεδόν Σέρλοκ Χολμς για το Δημοτικό Συμβούλιο…
Παιχνίδι με τα έγγραφα: Ξέρει κάτι η Αντιπολίτευση που αγνοεί η Διοίκηση;
Η Δημοτική Αρχή εκπλήσσεται με την επιμονή του κυρίου Γαλάνη, αλλά η ερώτηση παραμένει: μήπως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ξέρει κάτι περισσότερο; Ή πρόκειται για μια θεατρική επιμονή με σκοπό να ανεβάσει την αγωνία του κοινού; Πάντως, ο Δήμος επιμένει ότι δεν έχει έγγραφο από το Υπουργείο.
Ερωτήματα για το Έγγραφο – Μήπως το αγνόησε ο αρμόδιος;
Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Οπότε έχουμε δύο ενδεχόμενα: είτε το έγγραφο είναι τυπικό και ο Επικεφαλής κάνει πολύ φασαρία για το τίποτα, είτε ο Δήμος… έχει χάσει το σημαντικό αυτό χαρτί κάπου ανάμεσα σε γραφεία και τις διακοπές του Αυγούστου. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς γνωρίζει η αντιπολίτευση γι’ αυτό το έγγραφο; Αν τελικά υπάρχει. Μυστήριο!
Συμπέρασμα
Μένει να δούμε αν η εμμονή της αντιπολίτευσης για το επίσημο χαρτί θα αποκαλύψει κάτι ή αν θα σβήσει σαν μια καλοστημένη θεατρική σκηνή. Γιατί αν αποκαλυφθεί ότι υπάρχει το έγγραφο στο πρωτόκολλο, τότε τι θα πρέπει να γίνει; Θα πρέπει ο Δήμαρχος να λύσει το κουίζ του όποιου υπαίτιου και να αποδώσει τις ανάλογες ευθύνες.
Περί Ευθύνης… Και Άλλων Δαιμονίων
Κι αφού μιλάμε για ευθύνη, ας πιάσουμε το νήμα από τον πρώην Δήμαρχο και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον κύριο Γαλάνη, που φαίνεται να έχει αναπτύξει μια νέα θεωρία: την ευθύνη… των άλλων. Συγκεκριμένα, η άποψή του είναι πως η νέα Δημοτική Αρχή ξεκινά από το απόλυτο μηδέν – ούτε λάθη, ούτε αποφάσεις, ούτε παρελθόν. Και προς Θεού, να μην αγγίζουν τα πεπραγμένα της δικής του διοίκησης.
Έτσι, κάθε φορά που κάποιος τολμά να του υπενθυμίσει κάποιες αποφάσεις ή ελλείψεις, εκείνος ζητά με πλήρη σοβαρότητα από τους νυν να δώσουν εξηγήσεις για τις δικές του επιλογές. Ήταν απόφαση του; Ε, καλά, «το ζητούμενο είναι το παρόν και το μέλλον».
Πρόκειται για μια αντιπολιτευτική γραμμή που μάλλον θα δούμε να επαναλαμβάνεται μέχρι να μας γίνει δεύτερη φύση. Και πώς αντιδρά η νέα δημοτική αρχή; Ο Δήμαρχος, κύριος Μπονάτσος, παραμένει απτόητος, αντιμετωπίζοντας τη θύελλα των «ερωτημάτων» με ψυχραιμία και διάθεση συνεργασίας, ενώ απαντά με στέρεα επιχειρήματα χωρίς να σηκώνει τους τόνους.
Στον αντίποδα, ο Αντιδήμαρχος κύριος Νάκας δεν χάνει ευκαιρία να του ανταποδίδει την ίδια στάση, αλλάζοντας μονάχα μερικές λέξεις. Με έναν έμμεσο αλλά εύγλωττο τρόπο, του επιστρέφει τη δική του τακτική από τότε που ήταν διοίκηση.
Και η κορυφαία στιγμή έρχεται με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενώ θα άξιζε την πρώτη θέση στην ανάλυσή μας, την κρατάμε για το τέλος, σαν το κερασάκι στην τούρτα. Ο Δημήτρης Γαλάνης προσπαθεί να τη βάλει στη θέση του απολογούμενου, λες και οι αποφάσεις της δικής του διοίκησης ήταν υπό τη δική της ευθύνη! Και τότε, σαν να μην αντέχει άλλο, η Πρόεδρος εκρήγνυται: «Κάνω πράγματα για τον Δήμο που ούτε καν προβλέπονται στον κώδικα, επειδή έχω μεγάλη έννοια και τα παρακολουθώ εδώ και είκοσι χρόνια. Από μόνη μου.. Και αντί για ένα “μπράβο”, με εγκαλείτε κιόλας;»
Εκρηκτική Συνεδρίαση ή Οπερέτα;
Κάπως έτσι εκρηκτική ήταν η κατάσταση στην ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας που θύμιζε κάτι ανάμεσα σε οπερέτα και πυροτέχνημα – μόνο που κανείς δεν είχε προειδοποιήσει για το… θέαμα. Και σκεφτείτε ότι αφορούσε θέμα που είχε φέρει η σύμβουλος κυρία Αποστολάκη, η οποία όμως έλαμψε διά της απουσίας της και η συζήτηση είχε πια χωρίς λόγο εξαντληθεί σε ημερομηνίες, μπαλάκια ευθυνών και σοβαροφάνειες.
Τότε ξαφνικά, λίγο πριν πέσει η αυλαία, μπουκάρει η κυρία Χατζηαθανασιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τη γνωστή της φόρα και ζητά τον λόγο. Βιαστική αλλά και απολογητική, εξηγεί ότι μπέρδεψε την ώρα, καθώς είχε στο μυαλό της πως το Συμβούλιο ξεκινά πάντα στις 6 . Όμως, ορμώμενη από τη συνήθειά της, αρχίζει να ανεβάζει θερμοκρασία στο κλίμα, και ζητά να μιλήσει όχι μία, αλλά δύο φορές, μέχρι να καταφέρει να της δοθεί ο λόγος.
Όταν πια παίρνει τον λόγο, επαναφέρει το δικό της θέμα με… γαλήνιο τρόπο, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθήσει τις απαντήσεις που δόθηκαν και θα το επαναφέρει. Το θέμα αφορούσε στο κυκλοφοριακό της Άνω Αγοράς του Ψυχικού, ένα ζήτημα τόσο παλιό όσο και η ίδια η αγορά – χρόνιο, σοβαρό και άλυτο μέχρι σήμερα από όλες τις προηγούμενες διοικήσεις που αμφιβάλλουμε αν οι δρόμοι θυμούνται πότε ήταν χωρίς πρόβλημα.
Πρέπει να τονίσουμε για το δίκαιο της κατάστασης ότι η κυρία Χατζηαθανασιάδου δεν λείπει από συμβούλια και δεν συνηθίζει να φέρνει θέματα και να μην τα υποστηρίζει. Να σημειώσουμε δε ότι πριν μπει στην αίθουσα η κυρία Χατζηαθανασιάδου, κατά τη συζήτηση του θέματος της κυρίας Αποστολάκη, η Πρόεδρος τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι σύμβουλοι που θέτουν ερωτήματα έχουν και ηθική ευθύνη να είναι παρόντες στην συνεδρίαση. Ήταν μια γενική παρατήρηση και δεν το έκανε για να βάλει κι άλλο λάδι στην φωτιά – μόνο που κάποιος «κάρφωσε» στην κυρία Χατζηαθανασιάδου ότι η κατηγορία ήταν προσωπικά για εκείνη, οπότε και το πήρε πολύ «πατριωτικά» το θέμα και δεν άργησε το «σπίρτο» να ανάψει.
Κι έρχεται κι η κυρία Τρέζου εκείνη τη στιγμή να πάρει τον λόγο και να σχολιάσει ότι όταν οι ερωτώντες σύμβουλοι λείπουν, δεν υπάρχει λόγος να δίνεται έκταση στα θέματα. Και ήρθε η έκρηξη από την Φαίνη. «Μα δεν εννοούσα εσάς, κυρία Χατζηαθανασιάδου!» προσπαθούσαν όλοι να εξηγήσουν, αλλά εκείνη είχε ήδη κλείσει τα αυτιά της. Το τι ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο: πληθυντικοί γίνονταν ενικοί, ευγένειες γίνονταν ειρωνείες, φωνές σηκώνονταν στον αέρα.
Ο Δήμαρχος, προσπαθούσε να πάρει τον λόγο, επί ματαίω, και αν και άνθρωπος ψύχραιμος συνήθως, αναγκάστηκε να στραφεί στην Πρόεδρο και να πει: «Δεν προβλέπεται κάπου να αποβληθεί από το Σώμα;»
Η κυρία Φαίνη, όπως πάντα εκρηκτική, είχε πια φύγει, αφήνοντας πίσω της μόνο έναν απόηχο ανακατωμένο από φωνές, μικρόφωνα και… καλές προθέσεις.
Η Πρόεδρος, έχοντας χάσει κάθε υπομονή, της φώναξε: «Θα μάθετε να σέβεστε και την επόμενη φορά δεν θα φύγετε μόνη σας – θα σας αποβάλλω εγώ, όπως προβλέπει ο κανονισμός!»
Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι πιο πιθανό να μάθουν να φέρονται καλύτερα όλοι οι υπόλοιποι 24 σύμβουλοι στη Φαίνη παρά να συμμορφωθεί εκείνη στους κανόνες. Μάλλον οι κανόνες πρέπει να συμμορφωθούν με τη Φαίνη!
Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει όταν πλησιάσουν οι εκλογές. Μάλλον θα κόψουμε θέατρα και κινηματογράφους και θα κάνουμε κρατήσεις για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!
Σχολιάζει η Όλγα Μενεμενόγλου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.