Φιλοσοφικό συμπόσιο προς τιμήν του Χρήστου Μαλεβίτση

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε διήμερο συμπόσιο με θέμα «Ο υπαρξισμός στη φιλοσοφία του Χρήστου Μαλεβίτση», προς τιμήν του Φιλοθεάτη δοκιμιογράφου και νεοέλληνα στοχαστή.

Το συμπόσιο, που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση, μη κερδοσκοπικό σωματείο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας «ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ», τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Εβελίνα Παλτζόγλου. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αξία της φιλοσοφίας του διανοητή και πνευματικού ηγέτη Χρήστου Μαλεβίτση, που με τον προφητικό στοχασμό του άφησε το ανεξίτηλο ίχνος του στη σκέψη και τον πολιτισμό μας.

Το πλούσιο με εισηγήσεις πρόγραμμα του συμποσίου, οι ομιλίες, επιστημονικές ή βιωματικές, οι αφηγήσεις και τα ποιητικά κείμενα του Χρήστου Μαλεβίτση, που πλαισίωσαν την έναρξη και τη λήξη του διημέρου, δημιούργησαν στους συμμετέχοντες ένα κλίμα συγκίνησης, ανάτασης και προβληματισμού για το νόημα της ζωής, του θανάτου και την ανάγκη συνειδησιακής εγρήγορσης. Όπως αναφέρει ο Χ. Μαλεβίτσης στο βιβλίο του «Η Εσωτερική Διάσταση»: Το πνευματικό έργο του ανθρώπου είναι ένα καθημερινό άθλημα, πάντοτε παρόν, διότι είναι αιώνιο. Πάντοτε συγκεκριμένο, διότι είναι ζών. Δεν είναι γνώση, αλλά επίγνωση. Δεν είναι μόρφωση, αλλά μεταμόρφωση.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το topnea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις