Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 Νέους νόμους, νέους κανονισμούς και νέες διαδικασίες καλείται να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει (και) ο Δήμος μας και μάλιστα με μία νέα Δημοτική Αρχή που ανέλαβε πριν από σχεδόν 3 μήνες. Μία από αυτές είναι και οι Ειδικές Συνεδριάσεις Λογοδοσίας, με την πρώτη επίσημη στις 11 Μαρτίου. Παρά το γεγονός ότι δεν αναμέναμε να ακούσουμε κάτι συγκλονιστικό για ένα τόσο σύντομο διάστημα, η συνεδρίαση ήταν ενίοτε και επεισοδιακή και έβγαλε και αρκετά λαβράκια. Ξεκινάμε τον σχολιασμό μας από τα αυτοτελή επεισόδια, καθώς ορισμένα άλλα (όπως θα δείτε και παρακάτω) αποτελούν μάλλον σήριαλ.

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια

Πρώτη και καλύτερη πριμαντόνα, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Πράξης, η αγαπημένη Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, που είχε υποβάλει μεν κάποιο ερώτημα, πλην όμως το είχε στείλει εκπρόθεσμα κατά 8 περίπου ώρες. Η Φαίνη υποστήριξε ότι το ηλεκτρονικό μήνυμά της είχε αποσταλεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ημέρας που εξέπνεε η προθεσμία, πλην όμως το email της προφανώς έκανε κάποια στάση για βεγγέρα στην διαδικτυακή του διαδρομή και έφτασε στον Δήμο στις 7:45 το επόμενο πρωί. Αρνούμενη (ως συνήθως) να παραδεχτεί ότι μπορεί να έχει λάθος, επέρριψε τις ευθύνες για την καθυστέρηση σε προβλήματα του ίντερνετ, χωρίς όμως και να προσκομίσει έστω και το αποδεικτικό της εμπρόθεσμης αποστολής, ενώ από την άλλη, της επεδείχθη το αποδεικτικό της εκπρόθεσμης παραλαβής. Και φυσικά, αφού τα είπε όλα αυτά, δήλωσε μεγαλόθυμα ότι παρ’ όλο που όλα τα είχε καλώς καμωμένα, αποδέχεται να συζητηθεί το θέμα της την επόμενη φορά, κάνοντας την Πρόεδρο Κατερίνα Αλεξοπούλου να της επισημάνει ότι θα μπορούσε απλά να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος. Τι ήταν να το πει; Η κυρία Χατζηαθανασιάδου έξαλλη άρχισε να φωνάζει και συνέχισε σε πολύ ανεβασμένους τόνους καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνεδρίασης, διακόπτοντας διαρκώς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που έφτασε να την προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστεί να της κλείσει το μικρόφωνο.

Αναξιόπιστο και το ίντερνετ

 Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου αποδίδει διάφορες καθυστερήσεις στο ίντερνετ. Τα ίδια λίγο-πολύ είχε ισχυριστεί και κατά την εκπρόθεσμη και πάλι ένστασή της, για να πάρει την έδρα στην Φιλοθέη της πρώην συμβούλου της Πράξης και νυν ανεξάρτητης Πέννυς Ζαφειροπούλου.

Και φυσικά μόνον γέλια μας προκάλεσε ένας υποστηρικτής της κυρίας Χατζηαθανασιάδου, ο οποίος σχολιάζοντας αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απόφαση της Προέδρου να μην κάνει δεκτό το εκπρόθεσμο ερώτημα, απέδωσε την καθυστερημένη αποστολή στα προβλήματα που αντιμετώπιζε την ημέρα εκείνη η πλατφόρμα της Μeta (facebook, instagram κλπ), θεωρώντας προφανώς -ο καημένος- ότι εάν “πέσει” το facebook παίρνει μαζί του τα email, την google και ολόκληρο το διαδίκτυο.

Μεγαλοθυμίας συνέχεια

 Το Προάστιο Πρότυπο από την άλλη εμφανίστηκε με τρία ερωτήματα, που όμως είχαν όλα αποσταλεί σε ένα μήνυμα από την Ελένη Ζέππου, χωρίς την παραμικρή αναφορά ότι προέρχονταν από τρεις διαφορετικούς συμβούλους. Και επειδή η διαδικασία σαφώς προβλέπει ότι κάθε σύμβουλος μπορεί να υποβάλει από ένα ερώτημα, ούτε αυτά συζητήθηκαν. Ο επικεφαλής και πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης δήλωσε (επίσης μεγαλόθυμα) ότι δεν σκόπευε η παράταξή του να θέσει ερωτήσεις, καθώς ούτως ή άλλως η νέα Δημοτική Αρχή είχε μόλις προ διμήνου αναλάβει οπότε δεν ετίθετο θέμα λογοδοσίας, λες και τα ερωτήματα που είχε θέσει η κυρία Ζέππου -ασχέτως με το ότι δεν έγιναν δεκτά λόγω παρατυπίας- δεν προέρχονταν από τον Συνδυασμό του. Μνήσθητί μου Κύριε.

Η μετάβαση της Διοίκησης στο προσκήνιο

Για τα ερωτήματα που τελικά συζητήθηκαν, μπορείτε να ενημερωθείτε από το ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας. Μοιραία, καθώς η σημερινή Διοίκηση ανέλαβε πολύ πρόσφατα, σε πολλές από τις απαντήσεις αναφέρθηκε το τι παρέδωσε η προηγούμενη Διοίκηση. Κάτι είχαμε ακούσει, αλλά από αυτά που ακούσαμε και στην Συνεδρίαση πλέον είναι σαφές, ότι κατά τη μετάβαση υπήρξαν πολλά και σημαντικά κενά, με αποτέλεσμα η σημερινή Αρχή να βρίσκεται συχνά προ εκπλήξεων και να καλείται να συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα.

Για όλα φταίνε οι υπάλληλοι;

 Ο νυν Δήμαρχος Μπάμπης Μπονάτσος είπε ότι είχε ζητήσει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία -π.χ. κατάλογο των ληγμένων συμβάσεων, λίστα των εκκρεμών νομικών υποθέσεων, στοιχεία για χρηματοδοτήσεις που υπήρχαν στην διάθεση του Δήμου- για τα οποία όμως δεν ενημερώθηκε. Ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης αντέδρασε, λέγοντάς του ότι ο Δήμος, ασχέτως Διοικήσεως, πρέπει να έχει συνέχεια, ενώ η πρώην Αντιδήμαρχος Ελένη Ζέππου υποστήριξε ότι καθημερινώς επικοινωνούσε με τις Υπηρεσίες που όμως δεν έπραξαν τα δέοντα και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Κι εκεί που περιμέναμε κάποιον να αντιδράσει που οι πρώην επέρριπταν την ευθύνη για τα κενά της μετάβασης στους υπαλλήλους, δεν κουνήθηκε φύλλο. Ούτε καν η Μαρία Αποστολάκη των Ενεργών Πολιτών ή ο Βαγγέλης Μπουλούγαρης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αν μη τι άλλο προέρχονται από κόμματα που παραδοσιακά εκτελούν χρέη εργατογονέων, φάνηκαν να ενοχλούνται στο παραμικρό για τα όσα ακούστηκαν για τους υπαλλήλους. Να αποδώσουμε τα κοιμισμένα αντανακλαστικά τους στην απειρία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και είναι και οι δύο «πρωτάκια»; Μάλλον.

Η Οδύσσεια μιας ξεριζωμένης

 Κι από τα αυτοτελή επεισόδια, πάμε στα σήριαλ. Γιατί σήριαλ έχει κάνει πια την περίπτωσή της η Λία Αποστολάκη (όχι η Μαρία, των Ενεργών Πολιτών, μην μπερδευόμαστε), που είχε προσληφθεί ως ειδική συνεργάτης από τον τότε Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη. Οι εκλογές του Οκτωβρίου βρίσκουν την πρωταγωνίστρια να κατεβαίνει υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος  με το Προάστιο Πρότυπο, διατηρώντας βέβαια και την θέση της. Όταν μετά την δεύτερη Κυριακή η παράταξή της χάνει τις εκλογές, για κάποιον λόγο θεωρεί αυτονόητο ότι ο νέος Δήμαρχος θα την κρατήσει αμετακίνητη. Τι κι αν τον έχουν κατηγορήσει, τι κι αν τον έχουν παρουσιάσει ως την καταστροφή του τόπου, τι κι αν οι καινούργιοι Δήμαρχοι δεν κρατούν τους ειδικούς συνεργάτες των αντιπάλων τους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για περιπτώσεις ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις), κατά την κυρία Αποστολάκη ο Μπάμπης Μπονάτσος οφείλει να γυρίσει και το άλλο μάγουλο και να την κρατήσει. Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει και πηγαίνει σπίτι της, καθώς δεν είναι μόνιμη υπάλληλος του Δήμου, εκείνη θεωρεί ότι η θέση της ανήκει δικαιωματικά, διότι ο Δήμαρχος είπε λέει στον λόγο του ότι στην Διοίκηση θα συμπεριλάβει ανθρώπους, ασχέτως κομμάτων και παρατάξεων. Κυρία μου, συμμετοχικός είπε ο Δήμαρχος ότι είναι, δεν είπε ότι έχει χαμηλή νοημοσύνη και μνήμη ιχθύος.

Περί λογοκρισίας ή όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους

Στην συνέχεια η κυρία Αποστολάκη κατακλύζει σελίδες τοπικού ενδιαφέροντος με το δράμα της, με διαφόρους συντρόφους της να υπερθεματίζουν. Διαβάζουμε για τον διωγμό της, για την εκδικητικότητα του νέου Δημάρχου που απολύει τους υπαλλήλους του Δήμου και άλλα τέτοια σπαραξικάρδια. Μάταια κάποιοι προσπαθούν να της εξηγήσουν ότι η ίδια δεν ήταν ποτέ υπάλληλος του Δήμου, καθώς με άλλο καθεστώς είχε προσληφθεί, ή ότι κάθε Δήμαρχος φέρνει τους δικούς του συνεργάτες -έτσι άλλωστε είχε και η ίδια προσληφθεί- εκείνη συνεχίζει απτόητη, μέχρι που οι διαχειριστές της σελίδας μπαϊλντίζουν πια και την περιορίζουν σε μία ανάρτηση ανά ώρα, με την ίδια να ομιλεί περί λογοκρισίας. Καταλαβαίνετε τώρα, «λογοκρισία» η μία ανάρτηση ανά ώρα! Εμείς πάλι αναρωτιόμαστε, αφού έχει τόσα και τόσα να γράψει, γιατί δεν φτιάχνει ένα δικό της μπλογκ, να το ονομάσει «εγώ κι ο πόνος μου» και να εξιστορήσει τα παθήματά της; Και επιπλέον, άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει;

Γιατί ασχοληθήκαμε:

Εμείς δεν θα ασχολούμασταν με το θέμα, το οποίο άλλωστε καλά κρατεί από τις αρχές του χρόνου που ανέλαβε ο νέος Δήμαρχος. Ούτε βέβαια έχουμε κάτι προσωπικό με την κυρία Αποστολάκη. Αλλά μέσα στην Συνεδρίαση -δημόσια Συνεδρίαση μάλιστα- ακούσαμε τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη να ισχυρίζεται ότι το έλλειμμα ενημέρωσης για το οποίο διαμαρτυρόταν ο Μπάμπης Μπονάτσος οφείλεται στο ότι απέλυσε την συγκεκριμένη υπάλληλο. Όταν δε, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του επεσήμανε ότι δεν ήταν υπάλληλος του Δήμου, εκείνος απάντησε: «Άλλο αυτό!». Επί της ουσίας βέβαια, αναρωτιέται κανείς, τι έκανε η συγκεκριμένη αναντικατάστατη κυρία το διάστημα των δυόμιση μηνών που μεσολάβησε μέχρι την αλλαγή της Διοίκησης. Γιατί δεν παρέδωσε τα στοιχεία που της είχαν ζητηθεί στην κυρία Αλεξοπούλου, που είναι άλλωστε και δικηγόρος; Με την απορία θα μείνουμε.

Μια απάντηση στην Φαίνη Χατζηαθανασιάδου

Στην Ειδική Συνεδρίαση, με αφορμή την συζήτηση για την παύση των εργασιών στον Κήπο Πικιώνη η κυρία Χατζηαθανασιάδου κατήγγειλε ότι η Δημοτική Αρχή «δίνει τις ειδήσεις στον τοπικό τύπο», με αποτέλεσμα η ίδια να μην ενημερώνεται αρμοδίως. Σαφώς αναφερόταν στα

Τοπικά Νέα -τα έντυπα είναι μετρημένα και είμαστε οι μόνοι που έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα αυτό. Να εξηγήσουμε λοιπόν στην κυρία Χατζηαθανασιάδου ότι τα Τοπικά Νέα, δεν περιμένουν από κανέναν να τους δώσει τις ειδήσεις στο πιάτο. Η αποστολή μίας τοπικής, αλλά και κάθε εφημερίδας, είναι να αφουγκράζεται τι ενδιαφέρει τους πολίτες και να ψάχνει, να ρωτάει και να διερευνά, για να τους ενημερώσει. Μπαίνουμε στην Διαύγεια, σηκώνουμε το τηλέφωνο και ρωτάμε τους αρμοδίους, ψάχνουμε ΦΕΚ. Με λίγα λόγια, δουλεύουμε. Το ίδιο βέβαια μπορεί να κάνει και η ίδια, αλλά και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που μπορούν επιπλέον να ρωτήσουν και μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια τους αρμοδίους για ό,τι άπτεται του ενδιαφέροντός τους. Ή μπορούν ακόμα πιο απλά να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους και να ζητήσουν να ενημερωθούν. Θα πρέπει όμως να ασχοληθούν. Την απάντηση βέβαια την έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άρης Νάκας «Τι ακριβώς μας ρωτήσατε και δεν σας απαντήσαμε;»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις