Αθλητικό Κέντρο: Το γιοφύρι του Νέου Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Πότε και πώς τελειώνουν τα έργα

Πότε ανοίγει η πισίνα

της Όλγας Μενεμενόγλου

9 ερωτήσεις πολιτών για το Αθλητικό Κέντρο

Το Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών πολιτών. Έχουμε αφιερώσει τέσσερα πρωτοσέλιδα με ρεπορτάζ από την αρχική μελέτη του Έργου, την πορεία των εργασιών, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, το κλείσιμο του Κολυμβητηρίου. Επειδή η διάρκεια του Έργου από την μελέτη κρατάει τέσσερα και πλέον χρόνια, επειδή οι χρήστες του Αθλητικού άλλα περίμεναν ή άλλα είχαν καταλάβει και άλλα προέκυψαν, τα «τοπικά νέα» συγκέντρωσαν κάποιες από τις απορίες τους και μέσα από έρευνα και ερωτήσεις στους αρμοδίους ενημερώνουν.

Μας είπαν ότι το Αθλητικό Κέντρο θα ανακαινιστεί πλήρως με το 1.163.000€. Ποια είναι η αλήθεια;

Το ποσό του 1.163.000€ αφορά σε μια αρχική μελέτη που παρουσιάστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού στα τέλη του 2019 με σκοπό να χρηματοδοτηθεί  από ένα Πρόγραμμα, το Φιλόδημος ΙΙ που στηριζόταν σε ενεργειακή αναβάθμιση και πρόσβαση σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Δεν περιελάμβανε ποτέ την πλήρη ανακαίνιση όλου του χώρου. Η χρηματοδότηση που πέτυχε ο Δήμος ήταν 600.000€. Το υπόλοιπο ποσό πληρώνεται από ίδιους πόρους, από τα έσοδα του Δήμου.

Τι ακριβώς περιελάμβανε η Μελέτη;

Η Μελέτη περιελάμβανε:

 • Τα ασανσέρ για να είναι όλοι οι χώροι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τουαλέτες ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους
 • Σύγχρονο εξαερισμό και κλιματισμό
 • Πλήρη ανακατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων σε αίθουσα θεάτρου και γυμναστικής με αναδιπλούμενη σκηνή,
 • Την αίθουσα Γυμναστικής με νέα οροφή, πατώματα (δεν είχαν προβλεφθεί τα ηλεκτρολογικά που αντικαταστάθηκαν πλήρως) και στέγαστρο.
 • Το στρώσιμο των δύο γηπέδων καλαθοσφαίρισης (όχι η ανακατασκευή τους).
 • Εργασίες αποκατάστασης στα γραφεία του Αθλητικού Ομίλου «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ»
 • Στεγανοποίηση και επισκευή αποδυτηρίων κάτω από τις κερκίδες των γηπέδων μπάσκετ.

Σημείωση: όπως διαπιστώνετε, στην μελέτη δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για έργο που να αφορά τις πισίνες.

Τι έχει γίνει απ’ όλα αυτά ή τι πρόκειται να γίνει;

 • έχει παραδοθεί η αίθουσα γυμναστικής
 • σε λίγες ημέρες παραδίδονται κα τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες του κολυμβητηρίου.
 • Έχουν μπει οι υποδομές για το εξωτερικό ασανσέρ στο κεντρικό κτήριο
 • Επίσης το στρώσιμο του δαπέδου στα γήπεδα μπάσκετ το οποίο αυτή τη στιγμή είναι τρύπιο από καρέκλες που χρησιμοποιήθηκαν σε εκδήλωση.

Ποιος έχει την ευθύνη για το τρύπιο δάπεδο, σήμερα;

Σίγουρα όχι ο εργολάβος ο οποίος κατασκεύασε αυτό που του ζητήθηκε. Συνεπώς και επειδή πάντα γίνονται στο Αθλητικό Κέντρο εκδηλώσεις ή η τεχνική υπηρεσία δεν το προέβλεψε ή όπως ακούγεται σήμερα όταν μπήκαν οι καρέκλες δεν είχε στεγνώσει το δάπεδο. Επειδή τα Τοπικά Νέα παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την πορεία αυτού του έργου, τα γήπεδα ήταν έτοιμα τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την εκδήλωση και ήταν κλειδωμένα ώστε να μην μπορέσει κανείς να περάσει να το πατήσει ή και να παίξει.

Η αρχική μελέτη θα υλοποιηθεί τελικά μέσα σ’ αυτό το ποσό του 1.163.000;

Όχι! Τα μηχανήματα εξαερισμού και κλιματισμού που είχαν προϋπολογιστεί στα τέλη του 2019 στα  250.000€ στοίχισαν διπλάσια χρήματα. Πρόκειται για πολύ ισχυρά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία ανανεώνουν τον αέρα, με καθαρό, κατά 100%, το οποίο μπήκε ως πρόσθετη προϋπόθεση μετά την Πανδημία, τον Μάρτιο του 2020.

Οπότε τα μισά προϋπολογισθέντα χρήματα δόθηκαν μόνο στα μηχανήματα ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού. Προσθέστε τα τρία ασανσέρ, τις τουαλέτες και την μία αίθουσα και το ποσό του 1.163.000 έχει ήδη τελειώσει!

Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου 2024, η Διοίκηση Μπονάτσου «πέρασε» άλλες 350,000€ που περιλαμβάνουν εργασίες που έγιναν και πρέπει να πληρωθούν όπως:

Υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που μετρούσαν τριάντα χρόνια ζωής και επιπλέον εργασίες στα αποδυτήρια που πραγματοποιήθηκε ριζική ανακαίνιση του χώρου.

Βάψιμο των κτηρίων

Και διάφορες μικρές επιπλέον εργασίες που έδινε εντολή η προηγούμενη διοίκηση και η Υπηρεσία να φτιαχτούν και χρωστάμε στον Εργολάβο.

Μέσα στο 1,5εκ. συνολικό ποσό του Έργου (1.163.000 και 350.000€) δεν θα μπορέσουν προς το παρόν να υλοποιηθούν, όπως τόνισε στα «τοπικά νέα» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άρης Νάκας τα εξής:

 • Η αίθουσα Θεάτρου με την αναδιπλούμενη σκηνή και τα παρασκήνια
 • Η Συντήρηση, η επισκευή, η διασκευή και η τμηματική αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων πέριξ του κτιρίου για την αποφυγή εισροής υδάτων, που θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα για τον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο.
 • Οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια κάτω από τις κερκίδες
 • Οι εργασίες στο κτίριο των γραφείων του Αθλητικού Ομίλου «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ»

Και με το κολυμβητήριο τι γίνεται; Αφού δεν υπήρχε κάποιο έργο εκεί γιατί έκλεισε;

Το κολυμβητήριο το έκλεισε το Υγειονομικό μετά από καταγγελίες πολιτών λόγω της ακαταλληλότητας των εξωτερικών αποδυτηρίων και της τουαλέτας που δεν υπήρχε, λόγω έργων, στο ίδιο κτήριο.

Τώρα που τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες είναι έτοιμα, η πισίνα θα λειτουργήσει;

Όχι! Δεν θα ανοίξει. Εάν η προηγούμενη διοίκηση το είχε κλείσει μόνη της, θα μπορούσε να ανοίξει  και να κλείσει τον Αύγουστο για 1 μήνα για να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις. Τώρα που το έκλεισε το Υγειονομικό, θα πρέπει να επαναδειοδοτηθεί και είναι γεγονός ότι δεν πρόκειται να πάρουμε άδεις για βασικούς λόγους, όπως:

1) ο φωτισμός που έχει μπει από το 2019 – θυμάστε τότε που έπεσε ο φωτιστικός ιστός; – ήταν φωτισμός δρόμου που κάλυπτε μόνο κατά 30% τη χρήση του κολυμβητηρίου.

2) Δεν υπάρχουν αυτόματα συστήματα εξυγίανσης νερού και δοσομετρικές διαφραγματικές αντλίες για την σωστή χλωρίωση της πισίνας, η οποία γίνεται μέχρι σήμερα με το χέρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει λοιπόν αυτό το σύστημα να τοποθετηθεί καθώς και ανιχνευτής διαρροής αερίου. Επιπλέον πρέπει να αλλαχτούν τα φίλτρα για την άμμο που δεν έχουν αλλαχθεί από  το 2008.  Οι αρμοί και τα πλακάκια που βρίσκονται στο δάπεδο και στα τοιχώματα της κολυμβητικής δεξαμενής έχουν σκάσει και έχουμε διαρροή νερού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό ήταν ένα έργο που έγινε τον Αύγουστο του 2020, το παρέλαβαν οι υπηρεσίες μας, πληρώθηκε ο εργολάβος και σε έξι μήνες τα πλακάκια «πετάχτηκαν» προς τα έξω. Η τότε Δημοτική Αρχή δεν κατήγγειλε δυστυχώς την σύμβαση. Μαζί με τα πλακάκια πετάχτηκαν και τα χρήματα των φορολογουμένων.

3) το Υγειονομικό μέσα στις παρατηρήσεις του περιέλαβε και τον παλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό (καυστήρας, κλπ), με τους τρύπιος σωλήνες που έτρεχε. Κι εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι ο καυστήρας και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν έχει αλλάξει από το 1996 που εγκαινίασε ο αείμνηστος Θάνος Βεζυργιάννης το Αθλητικό Κέντρο.

Το κόστος που αφορά στο Κολυμβητήριο δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα προηγούμενα ποσά.

Πότε θα ανοίξει τελικά το κολυμβητήριο;

Το κολυμβητήριο θα ανοίξει όταν φτιαχτούν όλα τα παραπάνω και ετοιμαστεί ο φάκελος για το Υγειονομικό, το οποίο θα ελέγξει και θα μας δώσει την άδεια.  Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άρης Νάκας μας ενημέρωσε ότι θα είναι έτοιμο με τη νέα σαιζόν, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, και ότι ο χώρος θα παραδοθεί ασφαλής και με πλήρεις υγειονομικές καλύψεις. Ο Δήμαρχος Μπάμπης Μπονάτσος ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τονίζοντας ότι «το Αθλητικό Κέντρο που παρέλαβε η νέα Διοίκηση έχει πολλά προβλήματα και διέπεται από πλήρη εγκατάλειψη. Σκοπός μας είναι να παραδοθεί στους πολίτες ένας χώρος υψηλών προδιαγραφών και θα έχει την αίγλη που αξίζει σε ένα έργο που φέρει το όνομα του Θάνου Βεζυργιάννη, ένα έργο που με τη σωστή συντήρηση θα λειτουργεί σωστά για τα επόμενα 20 χρόνια».

Αίθουσα Γυμναστικής: το κτήριο που στεγάζει την Αίθουσα Γυμναστικής. Δίπλα και μέσα στο παρτέρι έχουν ατυχώς τοποθετηθεί οι εξωτερικές μονάδες από τα μηχανήματα εξαερισμού και κλιματισμού. Για να τοποθετηθούν κόπηκαν και δύο δέντρα και έχει καταστραφεί ένα παρτέρι.
Ασανσέρ: Ο ένας από τους δύο ανελκυστήρες (ΑμεΑ) που οδηγούν στα αποδυτήρια και την τουαλέτα του Κολυμβητηρίου
Το κεντρικό κτήριο στο οποίο φαίνεται η υποδομή για το εξωτερικό ασανσέρ. Θα κατασκευαστούν επίσης οι υπόγειες τουαλέτες ΑμεΑ, αλλά δεν θα φτιαχτεί το ισόγειο που είναι η αίθουσα θεάτρου
Οι νέες τουαλέτες
Κάτω από την πισίνα. Σάπιες πόρτες, σάπιες σωληνώσεις
Σάπιες υδραυλικές εγκαταστάσεις

Οι νέες υδραυλικές εγκαταστάσεις

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις