ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

 Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

«Τρίγωνα, κάλαντα, μεσ’ τη γειτονιά, ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά, έι!» Κάπως έτσι, σε κλίμα εορταστικό, είπαμε να ξεκινήσουμε τα Σχόλιά μας στο τελευταίο αυτό Φύλλο του 2023. Αλλά αντί «να τα πούμε» και να φάμε το γλυκάκι μας, μάλλον θα τα ψάλλουμε και θα πικραθούμε.

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Τσίπρας

Μάλλον αυτό σκέφτηκε η Διοίκηση του ΟΚΑΠΑ, που στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της 8ης Δεκεμβρίου, μας άφησε με το στόμα ανοικτό. Αναφερόμενη λοιπόν η Πρόεδρος του Οργανισμού Σοφία Βυθούλκα στο θέμα του κλεισίματος του Κολυμβητηρίου από το Υγειονομικό (εκτός ημερησίας διατάξεως), εξέφρασε την λύπη της που παρά τις καλές της προθέσεις, δεν κατάφερε να κρατήσει το Κολυμβητήριο ανοικτό. «Κάναμε κάθε προσπάθεια», μας διαβεβαίωσε, χωρίς βεβαίως να αναφέρει ότι στην προσπάθεια αυτή, δεν έλαβε υπ’ όψιν τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές που διέπουν την λειτουργία των κολυμβητηρίων εν γένει. Όχι, είμαστε κακοί άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουμε ότι είχε καλό σκοπό και δεν ήθελε να το κλείσει το μαγαζί και την κατηγορούμε, αντί να της δώσουμε τα εύσημα. Το ότι δεν ήξερε -ή αν τους ήξερε, τους αγνόησε- τους στοιχειώδεις κανόνες, ούτε καν την προβλημάτισε. Πώς έλεγε ο Τσίπρας ότι θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο κι έναν νόμο γιατί νόμιζε ότι μπορούσε, αλλά μετά κατάλαβε ότι είχε αυταπάτες; Αυτό.

Άντε πάλι με τον covid!

Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι οι αλλαγές που έκαναν δεν είχαν και καμιά διαφορά από τα όσα ίσχυαν λόγω covid, όταν απαγορευόταν η χρήση εσωτερικών χώρων και άρα, γι’ αυτό θεώρησαν ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν σκέφτηκαν βέβαια να το ψάξουν λίγο παραπάνω, μια που πλέον δεν ισχύουν τα μέτρα και δεν ζούμε σε καθεστώς πανδημίας. Δύο και πλέον χρόνια μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, εξακολουθούν να αναζητούν δικαιολογίες σε έκτακτες συνθήκες που έχουν (ελπίζουμε) παρέλθει οριστικά.

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

 Όταν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μπάμπης Μπονάτσος επεσήμανε ότι η προσπάθεια να παραμείνει το κολυμβητήριο ανοικτό ήταν αποτυχημένη, παρενέβη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Παπαχρόνης και τον αποστόμωσε: «Αυτή είναι η προσωπική σας άποψη»! Με το κολυμβητήριο κλειστό, να υποθέσουμε ότι εκείνος θεωρεί την προσπάθεια επιτυχημένη;

Για πόσο ηλίθιους μας περνάτε;

 Εν συνεχεία η κυρία Βυθούλκα συνέχισε ακάθεκτη και προσπάθησε να μας πείσει ότι ο Δήμος ήταν που έκλεισε το κολυμβητήριο «ως αδειοδοτούσα αρχή» και όχι το Υγειονομικό, που απλά είχε εισηγηθεί την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Δεν μας είπε όμως η κυρία Πρόεδρος, ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά; Ήταν δηλαδή στην διακριτική ευχέρεια του Δήμου το αν θα το κρατήσει ανοικτό ή έπρεπε υποχρεωτικά να συμμορφωθεί και να εκτελέσει την «εισήγηση» (έστω) του Υγειονομικού;

Μήπως θέλετε και παράσημο;

 Σε ερώτηση για το ποιος κάλεσε το Υγειονομικό και πότε, απήντησε «εμείς, μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε», δηλαδή τις διαμαρτυρίες των αθλουμένων για τα χάλια των εγκαταστάσεων. Και για όλα αυτά, πιστεύει ότι της αξίζουν συγχαρητήρια.

Η λύση όμως βρέθηκε

Και αφού ακούσαμε αυτά και άλλα πολλά, την χαριστική βολή μας την κατάφερε ο Σύμβουλος Μάκης Μαζαράκης, που είπε ότι η υποστελέχωση του ΟΚΑΠΑ ήταν πάντοτε το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Οργανισμός και κατέληξε: «αυτό όμως τώρα θα λυθεί, μια που ο ΟΚΑΠΑ θα κλείσει». Θα μας πνίξετε βρε!

Το καφέ της Χαράς

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητούνταν στο Συμβούλιο ήταν και το αίτημα των ιδιοκτητών της επιχείρησης του αναψυκτηρίου που λειτουργεί στο Αθλητικό Κέντρο, για μείωση του ενοικίου που καταβάλουν, λόγω της σημαντικής μείωσης της πελατείας του, συνεπεία των εργασιών ανακαίνισης και του κλεισίματος του κολυμβητηρίου. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για την ανάθεση σε δικηγόρο της σχετικής γνωμοδότησης. Στο προηγούμενο Φύλλο μας είχαμε αναρωτηθεί γιατί ήταν απαραίτητη η γνωμοδότηση, ερώτηση που ετέθη και στο Συμβούλιο, με τον Μάκη Μαζαράκη να απαντά ότι σε περιπτώσεις συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μετά από Διαγωνισμό, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση, οπότε αυτό μόνον δικαστικά θα μπορούσε να γίνει.

Νωρίς το θυμήθηκαν

Επί του θέματος του μισθώματος του αναψυκτηρίου τοποθετήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαχρόνης, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τις άδειες των καταστημάτων. Είπε λοιπόν ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στην μείωση του ενοικίου, διότι όπως ισχυρίστηκε, η επιχείρηση έχει υποπέσει σε διάφορες παραβάσεις και ο ίδιος έχει κάνει συστάσεις και τους έχει απειλήσει ότι θα την σφραγίσει. Και αναρωτιόμαστε λοιπόν, αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο, γιατί ο ίδιος ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την διασφάλιση της νομιμότητας; Τώρα το θυμήθηκε; Τι είδους συμψηφισμοί είναι αυτοί;

Έτερον εκάτερον

Την ίδια άποψη είχε μάλλον και η Σύμβουλος Νατάσα Αγγελάκη, η οποία και επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους θέματα και ότι οι τυχόν παρατυπίες (για τις οποίες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν φρόντισε να λάβει μέτρα) δεν αναιρούν την ζημία που υφίσταται η επιχείρηση.

Στον αέρα και οι Παιδικοί Σταθμοί;

Ειλικρινά, έχουμε κουραστεί πλέον να γράφουμε για τα θέματα του ΟΚΑΠΑ. Καθώς όμως τα πεπραγμένα (και μη) του θα τα λουζόμαστε για καιρό, ακόμα και μετά την κατάργησή του από 1ης Ιανουαρίου, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μία ακόμη ενεργή ωρολογιακή βόμβα λοιπόν φαίνεται ότι περιμένει την επόμενη Δημοτική Αρχή. Ο λόγος για τους Παιδικούς Σταθμούς, που ακούσαμε με τρόμο ότι πλέον και εκεί, οι άδειες λειτουργίας τίθενται υπό αμφισβήτηση, καθώς δεν πληρούν συγκεκριμένες κατασκευαστικές διατάξεις, που ορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τα της αδειοδότησής του (ΠΔ 99/2017). Τάδε έφη η ίδια η Αν. Διευθύντρια του ΟΚΑΠΑ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της 8ης Δεκεμβρίου, που μας πληροφόρησε ότι από το καλοκαίρι έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι που ορίζουν ως προθεσμία συμμόρφωσης την 31η Μαρτίου 2024 και τόνισε ότι άλλοι Δήμοι έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για να γίνουν οι επισκευές μέσα στα Χριστούγεννα. Καθώς δε το ερχόμενο Πάσχα πέφτει στον Μάιο, δεν υπάρχει άλλη περίοδος διακοπών πριν την προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Επιπλέον, όπως είχε ενημερώσει εγγράφως η ίδια από τον Σεπτέμβριο και τα πιστοποιητικά Πυρασφάλειας των Παιδικών Σταθμών λήγουν (ένα εντός του Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα τον Ιανουάριο) και παρά το ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία απαιτεί οι διαδικασίες για την ανανέωση να έχουν ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα, έχουμε φτάσει τέλος του χρόνου και ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, κάτι που επίσης αποτελεί αιτία ανάκλησης των αδειών λειτουργίας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, μάθαμε ότι σε Διοικητικό Έλεγχο από το ΕΣΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι Σταθμοί είναι υποστελεχωμένοι, δεν συμμορφώνονται πλέον με τις απαιτήσεις των χρηματοδοτικών αυτών προγραμμάτων και από τον Αύγουστο τους έχει δοθεί προθεσμία, που πλέον έχει παρέλθει. Τικ-τακ, τικ-τακ, τικ-τακ…

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε

Επειδή όπως πληροφορηθήκαμε, κάποιοι αναρωτιούνται για το κατά πόσο τα άρθρα μας για τον ΟΚΑΠΑ είναι στοιχειοθετημένα -καλοπροαίρετα οι άνθρωποι, μην φανταστείτε ότι πάνε να μας βγάλουν ψεύτρες, αλίμονο!-  θα θέλαμε να τους καθησυχάσουμε. Ό,τι έχουμε γράψει είναι πλήρως στοιχειοθετημένο και βασίζεται σε τεκμήρια (επίσημα πρακτικά, υπηρεσιακά έγγραφα, εσωτερική αλληλογραφία κλπ) που έχουν τεθεί στην διάθεσή μας. Δεν πρόκειται λοιπόν για τις δικές μας υποκειμενικές απόψεις, αλλά για την πραγματικότητα. Και έχουμε στα χέρια μας όλα τα στοιχεία που το αποδεικνύουν, που αν χρειαστεί, εδώ είμαστε, για να τα δημοσιοποιήσουμε… Αυτά δε που μέχρι σήμερα έχουμε καταπιαστεί, είναι ένα μικρό μέρος των όσων συμβαίνουν και όσων γνωρίζουμε, που εάν τα απαριθμούσαμε ένα προς ένα, θα χρειαζόμασταν όχι τεύχη, αλλά τόμους.

Παύση εργασιών στον Παιδικό Κήπο Πικιώνη

Και αίφνης, άλλο ένα πολυδιαφημισμένο έργο σκόνταψε, όχι όμως με υπαιτιότητα του Δήμου. Ο λόγος για την αναστήλωση του Παιδικού Κήπου Πικιώνη, όπου η Τεχνική Εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες, στέλνοντας και την σχετική αίτηση στον Δήμο πριν από είκοσι περίπου ημέρες, επειδή έχουν μείνει απλήρωτα δύο τιμολόγιά της. Και ενώ τα χρήματα είναι διαθέσιμα από το Πράσινο Ταμείο, φαίνεται ότι η Εταιρεία αρνείται να φέρει την εξοφλητική απόδειξη από τις εφημερίδες στις οποίες είχε καταχωρηθεί η προκήρυξη του Διαγωνισμού, που σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εξοφληθούν τα τιμολόγιά της από τον Δήμο. Άμεση ήταν η αντίδραση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που απέρριψαν το αίτημα της εργολήπτριας Εταιρείας, η οποία υποχρεούται να συνεχίσει τις εργασίες εντός δέκα ημερών -λόγω και Εορτών όμως, μάλλον πάμε για αρχές Ιανουαρίου. Εύλογα όμως αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν μια Τεχνική Εταιρεία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας να μην γνωρίζει εν τέλει τα διαδικαστικά.

Το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης

Στην χειρότερη περίπτωση, εάν δηλαδή η εργολήπτρια Εταιρεία αρνηθεί να συνεχίσει τις εργασίες, θα κηρυχθεί έκπτωτη, με κίνδυνο να δυσκολεύεται στο εξής να συνάπτει Συμβάσεις για έργα -και μάλιστα μεγάλα- του Δημοσίου. Ο Δήμος από την άλλη, θα μπει σε μία χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία και θα χρειαστεί ίσως να επαναπροκηρύξει το έργο, κάτι που θα φέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην αποπεράτωσή του. Εμείς ελπίζουμε τίποτα από αυτά να μην συμβεί και το έργο να συνεχιστεί κανονικά.

Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα

Και ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα θα ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Δεκεμβρίου, δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα η συζήτηση του Προϋπολογισμού. Να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά επί Διοίκησης Γαλάνη που φτάνουμε στο παρά ένα για την ψήφιση των δύο αυτών σημαντικών θεμάτων, που επί της ουσίας αφορούν την συνέχεια και την λειτουργία του Δήμου. Ιδιαίτερα ο Προϋπολογισμός, μέχρι πέρσι τουλάχιστον είχε ήδη εγκριθεί από το Παρατηρητήριο από τις αρχές Δεκεμβρίου και εν συνεχεία είχε συζητηθεί εγκαίρως και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για εκτενές ρεπορτάζ με τον καινούργιο χρόνο.

Η ζωντανή μετάδοση, μάλλον πέθανε

Και μια που μιλάμε για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από μερικές εβδομάδες η Αντιδήμαρχος Ελένη Ζέππου είχε ανακοινώσει πανηγυρικά ότι πλέον θα μεταδίδονταν ζωντανά από το κανάλι του Δήμου στο youtube. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, παρά τις διαβεβαιώσεις και τα ταρατατζούμ. Η απορία μας -για μία ακόμη φορά, σε ό,τι αφορά την Διοίκηση Γαλάνη- είναι η εξής: αφού δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κάνουν, γιατί στα κομμάτια το διαφημίζουν;

“Για να δούμε, τι θα δούμε;”

Φτάσαμε λοιπόν στην λήξη της Δημαρχίας Γαλάνη. Αν και ο νέος Δήμαρχος Μπάμπης Μπονάτσος αναλαμβάνει τυπικά από 1ης Ιανουαρίου, προβλέπουμε ότι τα απόνερα της απερχόμενης Διοίκησης θα μας επηρεάσουν για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε “να δούμε τι θα δούμε”, για να θυμηθούμε τον τίτλο μιας παλιάς εκπομπής της ΕΡΤ.

Ευχές!

Τέλος της χρονιάς κι ήρθε η ώρα να σας αποχαιρετίσουμε κι εμείς για φέτος. Απολογισμοί, προϋπολογισμοί, δεσμεύσεις για το νέο έτος, όλα είναι στο πρόγραμμα. Όπως κάθε χρόνο, τα Τοπικά Νέα θα κυκλοφορήσουν με ένα Φύλλο τον Ιανουάριο, γύρω στα μέσα του μήνα.

Εμείς -η Όλγα και η Λυδία- σας ευχόμαστε να περάσετε τις γιορτινές μέρες όμορφα και ήρεμα, με αυτούς που αγαπάτε. Και ρίξτε και μια ματιά γύρω σας, αν στον οικογενειακό ή τον φιλικό κύκλο σας υπάρχουν άνθρωποι μόνοι, ανοίξτε τις καρδιές σας και τα σπίτια σας και προσκαλέστε τους. Όχι από οίκτο, αλλά με αγάπη. Η μοναξιά τις μέρες αυτές βαραίνει κάποιους λίγο περισσότερο.

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν και Καλή Χρονιά σε όλους μας!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top–nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις