Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Πάνε οι εκλογές, πέρασαν και επανερχόμαστε στην νέα κανονικότητα, σε αυτήν την μεταβατική περίοδο μεταξύ δύο δημαρχιών. Έλα όμως που δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε…

Του Κουτρούλη ο γάμος

Του Κουτρούλη ο γάμος γίνεται καθημερινά στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού. Η ανακαίνισή του, ένα έργο ύψους 1.146.000 περίπου, κινδυνεύει σήμερα να απαξιωθεί από την παντελή έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων των επικεφαλής του ΟΚΑΠΑ, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Το τι και πώς το έχουμε αναλύσει στο πρωτοσέλιδό μας -ας μην επαναλαμβανόμαστε. Υπό την αυτοκρατορική επίβλεψη λοιπόν -αν όχι με αποκλειστική υπαιτιότητα- της Προέδρου του φορέα Σοφίας Βυθούλκα έχει δημιουργηθεί ένας κυκεώνας ασυνεννοησίας και ανικανότητας, στον οποίο έχουν συρθεί εργολάβοι, υπάλληλοι, προϊστάμενοι και διευθυντές. Όλοι αυτοί οι δύσμοιροι λοιπόν, βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις, καλούνται να συμμορφωθούν με χρονοδιαγράμματα, να ξανασχεδιάσουν εξ αρχής αθλητικά προγράμματα, να λειτουργήσουν σε έναν χώρο που δεν πληροί στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής ή και ασφάλειας, αλλά και να αντιμετωπίσουν έξαλλους δημότες, χωρίς να έχουν την παραμικρή ενημέρωση ή και ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν.

Κακή αρχή

Το έργο του Αθλητικού Κέντρου είχε ξεκινήσει στραβά. Πριν καλά καλά στεγνώσει η μπογιά στα δάπεδα των γηπέδων μπάσκετ, που από την πρώτη κιόλας χρήση τους φάνηκε ότι η κατασκευή τους δεν θα άντεχε την χρήση για την οποία προορίζονταν. Την ίδια εποχή, τον Ιούνιο, ξεκίνησε μια διαρροή νερού στον αύλειο χώρο, που έγινε ρυάκι και εστία κουνουπιών, εκεί όπου τσαλαβουτούν τα παιδάκια. Κάπου εκεί οι τέσσερεις σκάλες της πισίνας έγιναν δύο και σήμερα μόλις μία για όλους τους λουομένους, που κι αυτή είναι ετοιμόρροπη.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Κι εκεί που θα περίμενε κανείς η Δημοτική Αρχή να έχει σηκώσει γη και ουρανό για να λύσει τα προβλήματα, σεβόμενη αν μη τι άλλο τα χρήματα των δημοτών, αυτούς ένα τους απασχολούσε: το όνομα του Αθλητικού Κέντρου. Θα το ονόμαζαν λέει «Θάνος Βεζυργιάννης», γιατί έτσι άξιζε στην μνήμη του οραματιστή και δημιουργού του. Και σε μια προσπάθεια να αιφνιδιάσουν τους αληθινούς συνεργάτες του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη και να δείξουν πόσο πολύ αγαπούν και τιμούν το Νέο Ψυχικό (προεκλογική περίοδος γαρ), προσπάθησαν να κανονίσουν τα βαφτίσια μυστικά και εσπευσμένα, όπως καταλάβαμε. Κι αφού όλα τα προβλήματα ήταν λυμένα, έφτιαξαν και ταμπέλες κι ετοίμαζαν αποκαλυπτήρια, πλην όμως τα νέα ταξίδεψαν νωρίτερα και χάλασε το σαρπράιζ.

Τρίζουν τα κόκκαλά του

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει μία εγκατάσταση που παρουσιάζει ελαττώματα και προβλήματα από την πρώτη μέρα, που τα δημοτικά προγράμματα άθλησης μειώνονται συνεχώς από την αρχή του Καλλικρατικού, με έναν Δήμαρχο που έγραψε Ιστορία, που αναγνωρίστηκε διεθνώς και βραβεύτηκε για το έργο του στο Νέο Ψυχικό, θα σας γελάσουμε. Και όπως είχε πει κάποιος στην κηδεία του Βεζυργιάννη για τους διαφόρους τοπικούς παράγοντες, “αυτοί δεν είναι άξιοι ούτε τα λουλούδια που φύτεψε να ποτίσουν”.

Ομαδική παραίσθηση ή κακοστημένη παράσταση;

Άλλοι εγκαινίαζαν μακέτες, άλλοι μουσαμάδες με τυπωμένα εκδοτήρια στο μετρό Θεσσαλονίκης, η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας δεν είναι και πρωτοφανές να παρουσιάζουμε τα σχέδια ως έργο. Εμείς όμως ανεβήκαμε πίστα στο θράσος: με ένα βαμμένο δάπεδο στο γήπεδο του μπάσκετ, μιλήσαμε για ένα καινούργιο Αθλητικό Κέντρο. Και δεν το κάναμε μόνοι μας, φωνάξαμε Υπουργούς και βουλευτές να υμνήσουν το τεράστιο έργο μας, τραγουδιστές και ηθοποιούς να το τραγουδήσουν. Κι όλοι αυτοί, ήρθαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Και επί ένα προεκλογικό δίμηνο μας κοίταζαν στα μάτια και υμνούσαν από μικροφώνου και εξέδρας το μεγάλο έργο, κάποιοι μάλιστα το είδαν και ολοκληρωμένο και μας προέτρεψαν να το χειροκροτήσουμε και να νιώσουμε υπερήφανοι. Γνωστοί τραγουδιστές επευφημούσαν τον Δήμαρχο γι’ αυτό. Κι έτσι πάνω σε ένα δάπεδο που μετά την πρώτη χρήση του απέκτησε καμιά εκατοστή τρύπες, στήθηκε το θέατρο του παραλόγου, που τράβηξε όλο το καλοκαίρι. Πάνω σε αυτό το τρύπιο δάπεδο, κάποιοι χειροκροτούσαν θερμά και πρόθυμα, φαντασιωνόμενοι ένα  ολοκαίνουργιο, ανακαινισμένο Αθλητικό Κέντρο.

Όσοι δε, αρνήθηκαν να συμπράξουν κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα και υποτιμώντας την ίδια τους τη νοημοσύνη, όσοι τόλμησαν να φωνάξουν ότι ο Βασιλιάς είναι γυμνός, κατηγορήθηκαν ως κακόπιστοι, στείρα αντιπολιτευόμενοι και ζηλιάρηδες.

Το έπος της ανακαίνισης

Κι αφού το Αθλητικό Κέντρο όλο το καλοκαίρι τραγουδήθηκε, ζωγραφίστηκε και κεντήθηκε σαν το γιοφύρι της Άρτας, είπαμε να εστιάσουμε στην ουσία της ανακαίνισης. Χαρήκαμε λοιπόν κι είπαμε “δόξα τω Θεώ” όταν μάθαμε ότι η μία αίθουσα γυμναστικής επιτέλους ολοκληρώθηκε και ήταν πλέον “απαστράπτουσα”, όπως θα έλεγε η αγαπημένη Αντιδήμαρχος Ελένη Ζέππου. Όμως κούνια που μας κούναγε…

Προέδρου παρούσης, πάσα αρχή παυσάτω

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι μέσα στο καλοκαίρι, η Τεχνική Υπηρεσία κάλεσε τον ΟΚΑΠΑ για να συσκεφθούν και να αλληλοενημερωθούν για την συνέχεια του έργου. Εμφανίζεται λοιπόν στην συνάντηση η Πρόεδρος του φορέα Σοφία Βυθούλκα, μόνη σαν ανεμώνη. Ούτε Διευθυντής, ούτε Προϊστάμενος, ουδείς άλλος κρίθηκε απαραίτητο να παραστεί και να λάβει γνώση αν μη τι άλλο για το χρονοδιάγραμμα, πόσο μάλλον για να λάβουν από κοινού αποφάσεις. Τι να τους κάνει άλλωστε;

Ενημερώθηκε λοιπόν η κυρία Βυθούλκα, η συνάντηση έληξε και το θέμα ξεχάστηκε. Κι όταν λέμε ξεχάστηκε, εννοούμε ότι χάθηκε στα βάθη της λήθης. Διότι ξεκίνησε ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων του ΟΚΑΠΑ στο Αθλητικό Κέντρο, ωσάν αυτό να λειτουργεί κανονικά και όχι να τελεί υπό ανακαίνιση και μάλιστα με κλειστούς αρκετούς χώρους του από 1η Νοεμβρίου.

Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον

Οι υπεύθυνοι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, η δε κυρία Πρόεδρος υποστηρίζει ότι γνώριζαν τα πάντα από την 1η Ιουλίου. Αυτοί που σίγουρα κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου βέβαια ήταν οι γονείς, που βρέθηκαν μέσα στην εκπαιδευτική σαιζόν άλλα να έχουν προγραμματίσει και άλλα να βρίσκουν, μα και οι διάφοροι αθλούμενοι που ενώ έκαναν κανονικά τις εγγραφές τους και πλήρωσαν, βρίσκονται ενώπιον κλειστών ή υπολειτουργεισών εγκαταστάσεων.

Τα έκανε όλα σωστά

Την ίδια στιγμή, η κυρία Πρόεδρος υποστηρίζει ότι όλα τα είχε προβλέψει, όλα τα είχε προγραμματίσει και όλα τα είχε συντονίσει εγκαίρως και σωστά. Της διαφεύγουν βέβαια ορισμένες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το ό,τι στις 8 Νοεμβρίου, αναγκάστηκε να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο, για να αναιρέσει αυτά που είχαν εγκριθεί στο Συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου.

“Συγγνώμη” μια άγνωστη λέξη

Εν τω μεταξύ οι απαντήσεις που δίνονται στους διαμαρτυρόμενους πολίτες στις σελίδες του ΟΚΑΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινούνται κάπου μεταξύ ειρωνείας και επίθεσης. Για “συγγνώμη”, ούτε λόγος!

Τόση ανικανότητα;

Εμείς πραγματικά απορούμε: όλους αυτούς τους μήνες που αλληλοδοξάζονταν για το μεγάλο έργο της ανακαίνισης, η κυρία Βυθούλκα δεν είχε σκεφτεί ότι έπρεπε να προβλεφθεί μια κάποια διευθέτηση; Έπρεπε να φτάσουμε, όχι στο “και πέντε”, αλλά στο “και είκοσι” για να αρχίζει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις; Έπρεπε να γίνουν ακόμα και καταγγελίες στο Υγειονομικό;

Περί ευθύνης ψηφοφόρων

Σχολιάζοντας τις πρωτιές στους σταυρούς προτίμησης στο Φύλλο μας μετά τις εκλογές -η Σοφία Βυθούλκα έχει έρθει πρώτη σε σταυρούς στον Δήμο μας- είχαμε επισημάνει ότι είναι απαραίτητο να μεταδίδονται ζωντανά και να είναι ανοικτές για όλους οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, για να καταλαβαίνουν οι ψηφοφόροι ποιους ψηφίζουν, όχι σε επίπεδο φιλίας, γλυκών χαμόγελων και δημοσίων σχέσεων, αλλά σε επίπεδο ικανοτήτων και αντίληψης. Τώρα υποθέτουμε ότι καταλάβατε τι εννοούσαμε.

Περί Συμβουλίων ο λόγος

Και μια που πιάσαμε τα Συμβούλια, δέκα άνθρωποι συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΠΑ, αυτό που αναίρεσε τις αποφάσεις που είχε λάβει λίγες μέρες νωρίτερα. Εκ των Συμβούλων, μόνον η Αλίκη Γκιζελή -δια της μαιευτικής και αυτή- προσπάθησε να θέσει κάποια ερωτήματα και να μιλήσει για την έκρυθμη και επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν οι χρήστες του Αθλητικού. Όλοι οι υπόλοιποι απλά ψήφισαν, χωρίς καν να μιλήσουν. Και όλα μπορούμε να τα δεχτούμε, ακόμα και να καταλάβουμε ότι αυτό έπρεπε να κάνουν, να ψηφίσουν. Αυτό που δεν μπορούμε να καταπιούμε είναι η απάντηση που έδωσε η Πρόεδρος Σοφία Βυθούλκα στην κυρία Γκιζελή, που ρώτησε εάν από μια νέα πόρτα που δημιουργήθηκε για την προσωρινή εξυπηρέτηση των αναγκών των αθλουμένων, θα μπορούσε να περάσει κάποιο παιδί και να πέσει στην πισίνα. “Υπάρχουν λουόμενοι και ναυαγοσώστης”, απήντησε η Πρόεδρος. Και όλοι -πλην της κυρίας Γκιζελή- έσκυψαν τα κεφάλια και υπερψήφισαν. Να τους χαιρόμαστε!

Πολεοδομία για τα μάτια του κόσμου
Η Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία), η παρακαταθήκη της απερχόμενης Διοίκησης, έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί και το μόνο που κάνει είναι να δίνει αριθμούς πρωτοκόλλου στα διάφορα αιτήματα του κοινού. Στα Τοπικά Νέα δεχόμαστε τον τελευταίο καιρό καταιγισμό τηλεφωνημάτων από μηχανικούς, ιδιώτες και τεχνικές εταιρείες που εκφράζουν τα παράπονά τους. Αιτήματα που έχουν πρωτοκολληθεί από το καλοκαίρι για αυτοψίες, παράδοση σχεδίων (κατόψεις), τοπογραφικά, αντίγραφα οικοδομικών αδειών για μεταβιβάσεις, νομιμοποιήσεις, πωλήσεις βρίσκονται σε αναμονή και είναι άγνωστο το εάν και πότε θα εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες και επαγγελματίες να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας. Να θυμίσουμε ότι από την ΥΔΟΜ έχουν ήδη φύγει τρεις από τους πέντε υπαλλήλους, καθώς είχαν μείνει απλήρωτοι από την αρχή του έτους. Και σαν να μην φτάνει η υποστελέχωση και η υπολειτουργία, το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι τα αρχεία από την Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής, που εξυπηρετούσε τον Δήμο μας πριν αποκτήσει την δική του Υπηρεσία, έχουν όλα μεταφερθεί στον Ασπρόπυργο, από όπου όμως δεν μπορούμε να τα πάρουμε, γιατί όπως ακούμε, δεν διατίθεται όχημα από τον Δήμο.

Καμπανάκι για την Έλενα Ακρίτα

Στο Φύλλο μας της 29ης Σεπτεμβρίου, είχαμε σχολιάσει την δημόσια τοποθέτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα, που είχε δηλώσει ανοικτά ότι υποστήριζε τον Δημήτρη Γαλάνη και όχι την υποψήφια του κόμματός της Μαρία Αποστολάκη. Την κίνηση αυτή την είχαμε χαρακτηρίσει (επιεικώς) “έλλειψη τακτ”, δεδομένης της προνομιακής μεταχείρισης της βουλευτού, που τοποθετήθηκε κατ’ ευθείαν σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την άποψή μας φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας, που όπως διαβάζουμε την παρέπεμψε την βουλευτή στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος επειδή υποστήριξε “τον υποψήφιο Δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Γαλάνη”. Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν.

Η γατούλα δεν τα κατάφερε

Στο προηγούμενο Φύλλο μας είχαμε μιλήσει για την εξοργιστική ολιγωρία που επέδειξε ο Δήμος μας, στο ανατριχιαστικό περιστατικό μιας άτυχης γατούλας που βρέθηκε καρφωμένη (κυριολεκτικά) στα κάγκελα σπιτιού στο Νέο Ψυχικό. Η δημότης που είχε επικοινωνήσει με τον πενταψήφιο αριθμό εκτάκτων περιστατικών του Δήμου δεν έλαβε καμία ουσιαστική βοήθεια, ενώ το γατάκι απελευθέρωσε κάποιος περαστικός που όμως το άφησε να διαφύγει. Το ζώο είχε εντοπισθεί πλέον των 24 ωρών αργότερα και είχε μεταφερθεί στο κτηνιατρείο της Αρετής Δημητροπούλου, όπου παρά τις προσπάθειες άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 7/11. Φαίνεται πως το γατάκι τραυματίστηκε ακόμα χειρότερα όταν το ξεκάρφωσαν (δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε τι πόνους πέρασε), καθώς η αιχμή του κάγκελου δεν ήταν λεία. Για όποιον έχει κοινή λογική -ούτε καν στοιχειώδεις γνώσεις πρώτων βοηθειών- είναι προφανές ότι το κάγκελο θα έπρεπε να έχει κοπεί πιο χαμηλά και το ζωάκι να μεταφερθεί στην κτηνίατρο για να το αφαιρέσει χειρουργικά. Ας κοιμούνται λοιπόν ήσυχοι οι διαχειριστές του πενταψήφιου που αδιαφόρησαν για το περιστατικό και ο Θεός να μας φυλάει αν ποτέ χρειαστούμε την παρέμβασή τους.

Αγώνας Δρόμου Ψυχικού -αναζητείται εναγωνίως αρμόδιος

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βύρωνας Σαμαρόπουλος έθεσε το θέμα του Αγώνα Δρόμου Ψυχικού, που τελευταία φορά έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, ρωτώντας αφ’ ενός γιατί έπαψε η διοργάνωσή του και αφ’ ετέρου εάν θα ξαναπραγματοποιηθεί. Από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, την Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Ζαφειρίνα Καρατζά και την Πρόεδρο του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα, δεν ακούστηκε λέξη. Αντιθέτως, όλοι οι επισήμως αναρμόδιοι είχαν άποψη, όχι για το τι έχει συμβεί, αλλά για το ποιος φταίει -που πάντα είναι κάποιος άλλος. Ακούσαμε τα ονόματα της πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών Μίνας Μελισσουργού και της πρώην Αντιδημάρχου Παιδείας Αλίκης Γκιζελή, ανθρώπων δηλαδή που ουδεμία σχέση είχαν με το αντικείμενο. Η Αλίκη Γκιζελή δέχθηκε τα πυρά ομαδόν της συμπολίτευσης, διότι είχε λέει διατελέσει Αντιδήμαρχος (και) Αθλητισμού την χρονιά της πανδημίας, που ως γνωστόν δεν διοργανώθηκε τίποτα. Κι αφού οι τύποις αρμόδιες κυρίες παρέμειναν σιωπηλές και διακοσμητικές, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Παπαχρόνης, ο οποίος απήντησε ότι θα διοργανωθεί και πάλι τον Δεκέμβριο.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις