ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

Έχουμε αφήσει πίσω μας την πρώτη Κυριακή των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών και τα αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής γενικότερα και τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού ειδικότερα, δεν συνιστούν αιφνιδιασμό -τουλάχιστον για όποιον διατηρεί στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα.

Στην Περιφέρεια Αττικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο υποψήφιος με την επίσημη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, ήρθε με άνεση πρώτος κυριαρχώντας με 46,74% και 51 έδρες, με τον Γιώργο Ιωακειμίδη (αρχικά ανεξάρτητος, αλλά κατόπιν αγκαλιά με τον ΣΥΡΙΖΑ) να τον κοιτάζει με το κιάλι από το 15,53% (12 έδρες). Αν υπήρχε μία έκπληξη (και για κάποιους απογοήτευση), αυτή ήταν το χαμηλό ποσοστό του πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού (ΠΑΣΟΚ), που με 13,31% και 10 έδρες έμεινε τέταρτος, πίσω και από τον Γιάννη Πρωτούλη (ΚΚΕ), που έλαβε 13,87% και 10 έδρες. Πέμπτος με 3,18% εξελέγη ο Φίλιππος Καμπούρης (Ελληνική Λύση), που έλαβε τις υπόλοιπες 2 έδρες. Ο Γιώργος Δημητρίου, η Μαριάννα Τσίχλη και ο Κωνσταντίνος Τουλγαρίδης δεν κατάφεραν να πιάσουν το 3% και έμειναν εκτός.

 Ο Δήμος μας, με μια ματιά

Στον Δήμο μας ο Δημήτρης Γαλάνης (Προάστιο Πρότυπο) δεν κατάφερε να επανεκλεγεί με την πρώτη, καθώς έλαβε μόνο το 38,91% των ψήφων και θα κονταροχτυπηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Χαράλαμπο Μπονάτσο (“συμμετέχω”), που έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο 30,80%. Την Φαίνη Χατζηαθανασιάδου (Πράξη) προτίμησε το 17,7% των ψηφοφόρων, ενώ οι υποψήφιοι με επίσημη κομματική στήριξη Βαγγέλης Μπουλούγαρης (Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ) και Μαρία Αποστολάκη (Ενεργοί Πολίτες – ΣΥΡΙΖΑ) έλαβαν αντιστοίχως 6,99% και 5,74%.

20 υποψήφιοι της Πράξης συνιστούν “συμμετέχω”

Την Τετάρτη 11/10, με κοινή επιστολή τους, 20 υποψήφιοι του Συνδυασμού Πράξη δήλωσαν την στήριξή τους στον Μπάμπη Μπονάτσο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Δεν ανταλλάσσουμε την αξιοπρέπειά μας με υποσχέσεις για θέσεις και οφίτσια. Δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας”. Η φράση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Γιατί από την βραδιά των εκλογών, η επικεφαλής της Πράξης Φαίνη Χατζηαθανασιάδου έχει επανειλημμένα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Μπάμπη Μπονάτσο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει την στήριξή της. Σε ορισμένα από αυτά τα τηλεφωνήματα μάλιστα, υπήρξαμε οι ίδιες αυτήκοοι μάρτυρες. Πλην όμως,  καθώς μέχρι τώρα, αργά το πρωί της Πέμπτης 12/10, που παραδίδουμε την Εφημερίδα μας στο τυπογραφείο, η επικεφαλής Πράξης, δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση, αναρωτιόμαστε “τι θέλει να πει ο ποιητής” -οι 20 ποιητές εν προκειμένω. Οψόμεθα.

Σνομπάροντας την Δημοκρατία

Στον Δήμο μας, στις εκλογές συμμετείχε το 45,2% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το 54,8% δεν μπήκε στον κόπο να πάει να ψηφίσει, ποσοστό +7,1% από το αντίστοιχο στην Επικράτεια όπου η αποχή ήταν 47,7%. Το Νέο Ψυχικό είχε το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής με 48,74%, η Φιλοθέη 44,67% και το Ψυχικό μόλις 42,3%. Ντροπή μας.

Διαζύγιο από την πραγματικότητα

Στο στρατόπεδο του Δημήτρη Γαλάνη (Προάστιο Πρότυπο) επικρατεί απογοήτευση καθώς, για ακατανόητους σε εμάς λόγους, πίστευαν στα αλήθεια ότι θα ήσαν νικητές από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με τέτοια βεβαιότητα, που μας έκαναν πολλές φορές να αναρωτιόμαστε πού ζουν και με ποιους συνομιλούν. Έχουμε δει βέβαια και χειρότερα, εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε υπουργεία ενώ έχανε με 20%… Το ράπισμα σίγουρα τους προσγείωσε ανώμαλα, δεν φαίνεται όμως να έχουν καταλάβει τους λόγους του χαμηλού -κατά την άποψή τους πάντα- ποσοστού που έλαβαν. Κι ενώ θα μπορούσαν έστω και τώρα να αλλάξουν τακτική και φρασεολογία και να πείσουν τους δύσπιστους κομίζοντας κάτι θετικό στον προεκλογικό τους λόγο, οι Πρότυποι επέλεξαν να συνεχίσουν την ίδια τακτική που έχουν ακολουθήσει προεκλογικά μέχρι σήμερα: υποτίμηση του αντιπάλου, διχασμός, μανιχαϊσμός, λάσπη και κυρίως, τρομοκράτηση των ψηφοφόρων για το τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν επανεκλεγούν. Για να μην τα πολυλογούμε, οι επτά πληγές του Φαραώ μας περιμένουν!

Παραμύθια της Χαλιμάς

Κι αν μέχρι τώρα δεν πολυασχολούμασταν με το τι λέει ο κάθε πικραμένος, φαίνεται ότι πλέον σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Δημήτρης Γαλάνης, που σε καταχώρησή του μας προειδοποιεί ότι εάν δεν επανεκλεγεί, το Ψυχικό θα γίνει… “μαγαζούπολη”. Τι να πρωτοσχολιάσουμε δηλαδή! Πόσο ηλίθιος θα έπρεπε να είναι ο Μπονάτσος, για να θέλει να φτιάξει κι άλλα εμπορικά, ειδικά στον Φάρο, για να ανταγωνίζονται τις δικές του επιχειρήσεις; Γιατί μόνον για τον Φάρο μιλάμε, οπουδήποτε αλλού, κανονικά, απαγορεύεται. Στα διάφορα δε αυτά “μαγαζιά” (όχι μόνον στον Φάρο) που τόσο πολύ φοβίζουν τον Δήμαρχο, ο ίδιος και τα στελέχη του τρώνε, πίνουν, γιορτάζουν τα γενέθλιά τους κλπ, την ίδια ώρα που για ορισμένα υπάρχουν πολυάριθμες καταγγελίες για παράνομο κλείσιμο κοινόχρηστων χώρων και ανυπαρξία ακόμη και διόδων διαφυγής. Για να μην θυμηθούμε ότι μία από τις πρώτες άδειες που προενέκρινε η Πολεοδομία του Δήμου, για την οποία ο Δημήτρης Γαλάνης είναι τόσο περήφανος, είναι αυτή της υπεραγοράς του LIDL και μάλιστα σε σημείο που οι χρήσεις γης το απαγορεύουν. Όχι απλά μαγαζί, μαγαζάρα δηλαδή. Καλό το παραμύθι σας, λοιπόν, αλλά δεν έχει δράκο. Ή μάλλον έχει, αλλά δεν είναι ο Μπονάτσος.

Η αρετή, η κακία και η ανοησία

Με τα παραμύθια της Χαλιμάς λέμε όμως να μην ασχοληθούμε άλλο, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε ότι η Σεχραζάντ με αυτά ακριβώς τα αποκυήματα της φαντασίας της κατάφερε τελικά να σαγηνεύσει τον Πέρση βασιλιά Σαχριάρ και να σώσει το τομάρι της.

Δεν μπορούμε όμως να μην ασχοληθούμε με ένα άλλο παραμυθάκι και συγκεκριμένα με το ηθικό του δίδαγμα: παρατηρήσαμε ότι κάποιοι υποψήφιοι του Προαστίου Προτύπου χρησιμοποιούν σε αναρτήσεις και σποτάκια την επωδό «το καλό θα νικήσει», αφήνοντας εξ αντιδιαστολής στο «συμμετέχω» και τον Μπάμπη Μπονάτσο την ταμπέλα του «κακού». Έτσι, είδαμε πρόσφατα ανάρτηση της Αντιδήμαρχου Ελένης Ζέππου με τίτλο «οι καλοί θα νικήσουν», ενώ ο αγαπημένος μας και κατά τα άλλα γλυκύτατος υποψήφιος Φραγκίσκος (Φράνκι) Φαντόπουλος χρησιμοποιούσε την ίδια ακριβώς φράση «το καλό θα νικήσει», εν είδει υπογραφής σε όλες σχεδόν τις προεκλογικές του αναρτήσεις. Από την πλευρά μας, εν όψει της δεύτερης Κυριακής έχουμε να προτείνουμε νέα σενάρια, με τον Μπάμπη Μπονάτσο στον ρόλο του Σατανά και τους Πρότυπους να του κάνουν εξορκισμό. Ή τον ψηφοφόρο ως άλλον Ηρακλή μπροστά στο σταυροδρόμι, με τον Δημήτρη Γαλάνη να τον αναμένει με τις αγκάλες ανοικτές στο μονοπάτι της Αρετής και τον Μπάμπη Μπονάτσο ως τέρας της Κολάσεως να ξερνάει φωτιές στον δρόμο της κακίας. Σε πιο σύγχρονη εκδοχή, ο Δήμαρχος μπορεί να ενσαρκώσει τους ρόλους του Μπάτμαν, του Σούπερμαν ή, γιατί όχι, και του Ζορό που σώζει την πόλη και τους κατοίκους από το απόλυτο Κακό. Υπερπαραγωγή!

Δημοσκοπήσεις επιστημονικής φαντασίας

Και μια που περάσαμε από τα παραμύθια στις ταινίες και δη της επιστημονικής φαντασίας, ας πάμε και στις δημοσκοπήσεις. Το Προάστιο Πρότυπο άνοιξε τον χορό από τον Απρίλιο, οπότε και αναδημοσίευσε έρευνα από το e-ota που το εμφάνιζε πρώτο με 41%, με τον Μπάμπη Μπονάτσο στο 10,3% και την Φαίνη Χατζηαθανασιάδου στο 8,1%. Τον Σεπτέμβριο, δημοσίευσε δημοσκόπηση της GPO, με ποσοστά 39,2%, 12,7% και 10,8% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τους δύο επικρατέστερους αντιπάλους του Δημάρχου, ήταν προφανές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Προφανές για όποιον θέλει να δει την αλήθεια δηλαδή. Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση τις εταιρείες που διεξήγαγαν τις έρευνες, ούτως ή άλλως το ποσοστό των αναποφάσιστων άφηνε πολλά περιθώρια ερμηνείας. Εμείς όμως, εάν ήμασταν στην θέση του Δημάρχου, θα το σκεφτόμασταν πολύ πριν τις αναδημοσιεύσουμε. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο διασκεδαστικά, όταν προέκυψε και τρίτη, μικτή (διαδικτυακή και τηλεφωνική) δημοσκόπηση από το e-aftodioikisi, στην οποία το Προάστιο Πρότυπο εμφανιζόταν τρίτο με 15%, το «συμμετέχω» πρώτο με 48% και η Πράξη γύρω στο 20%. Ήταν δε τέτοια η αξιοπιστία της έρευνας, που μπορούσε ο καθένας να συμμετάσχει όσες φορές ήθελε. Αφού λοιπόν συνήλθαμε από τα γέλια, περάσαμε και στην δημοσκόπηση της Gold Star, για την οποία αρχικά ακούσαμε ψιθύρους, αλλά κατόπιν την είδαμε να αναδημοσιεύεται δειλά δειλά και που έδινε 33,06% στον Δημήτρη Γαλάνη, 31,11% στον Μπάμπη Μπονάτσο, 17,04% στην Φαίνη Χατζηαθανασιάδου και 8% αναποφάσιστους. Εδώ το ποσοστό του Δημάρχου μας φάνηκε μάλλον χαμηλό, καθώς θεωρούσαμε απίθανο εν ενεργεία Δήμαρχος να βρεθεί κάτω από το 36%, κάτι που άλλωστε αποδείχθηκε και στην κάλπη. Τουλάχιστον όμως δεν ήταν προκλητικό. Στα ποσοστά των δύο αντιπάλων του βέβαια, έπεσαν διάνα.

Θα έχετε ίσως προσέξει ότι στα Τοπικά Νέα αποφύγαμε να ασχοληθούμε με τις δημοσκοπήσεις. Η σύνεση αυτή οφείλεται αφ’ ενός στην επαφή μας με την πραγματικότητα -δεν έβγαιναν οι αριθμοί, πώς να το κάνουμε!- και αφ’ ετέρου στην πεποίθησή μας ότι οι Δημοτικές εκλογές, ειδικά στους μικρούς Δήμους, δεν προσφέρονται για ασφαλή δημοσκοπικά συμπεράσματα.

Παπούτσι από τον τόπο τους

Η διαφορά του 8% που χάρισε στον Δημήτρη Γαλάνη την πρωτιά στον α’ γύρο οφείλεται ξεκάθαρα στην Φιλοθέη, που του έδωσε το θριαμβευτικό ποσοστό του 57,4%, με δεύτερη την Πράξη με 20% και το «συμμετέχω» τρίτο, να υπολείπεται κατά πολύ με 14%.

Στις άλλες δύο Δημοτικές Ενότητες, στο Ψυχικό το Προάστιο Πρότυπο ήρθε μεν πρώτο με 36,6%, αλλά οι δύο επόμενοι έλαβαν από 27% ο καθένας (ποσοστά διόλου αμελητέα), ενώ στο Νέο Ψυχικό ο Μπάμπης Μπονάτσος έλαβε το εντυπωσιακό 46,14%, με τον Δημήτρη Γαλάνη να ακολουθεί με το εντυπωσιακά χαμηλό για εν ενεργεία Δήμαρχο 28% και την Φαίνη Χατζηαθανασιάδου με το συντριπτικό 7%, ουραγό στην πέμπτη θέση. Τις πρώτες 3-4 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, όσο δηλαδή ακόμα δεν είχαν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα της Φιλοθέης, που για κάποιον λόγο καθυστερούσαν σημαντικά, η πρωτιά εναλλασσόταν μεταξύ Γαλάνη και Μπονάτσου.

Σταυροί και σταυρουδάκια

Να σημειώσουμε κατ’ αρχάς ότι τα στοιχεία που παραθέτουμε τα έχουμε λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί στο Πρωτοδικείο, ενώ λείπει ένα τμήμα από το Νέο Ψυχικό.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τους σταυρούς προτίμησης, μια γενική παρατήρηση είναι ότι για πρώτη φορά, ουδείς υποψήφιος κατάφερε να σπάσει το “φράγμα” των 1.000 σταυρών.

Τις μεγάλες εκπλήξεις όμως μας τις επεφύλαξαν τα κορυφαία στελέχη των παρατάξεων.

Περασμένα μεγαλεία

Ξεκινάμε με την Ελένη Ζέππου, πρώτη μεταξύ όλων των υποψηφίων στον Δήμο το 2019, που ενώ τότε είχε κατορθώσει να πάρει 1.148 σταυρούς, φέτος έλαβε μόνον 703, χάνοντας το 40% περίπου των ψηφοφόρων της και διαψεύδοντας ακόμα και άτομα του στενότερου περιβάλλοντός της που εκτιμούσαν ότι θα ελάμβανε τουλάχιστον 2.000 σταυρούς.

Εντυπωσιακή είναι και η πτώση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρης Σινανιώτη, που έλαβε 522 σταυρούς, έναντι 1.099 το 2019, χάνοντας έναν στους δύο ψηφοφόρους της.

Η μεταγραφή της Κατερίνας Πετρίτση στο Προάστιο Πρότυπο δεν της απέδωσε αυτά που περιμέναμε (τόσο εμείς όσο και η ίδια, υποθέτουμε), σε επίπεδο σταυρών τουλάχιστον. Έτσι από την πρωτιά με τους 960 σταυρούς που είχε λάβει το 2019 με το ψηφοδέλτιο του Παντελή Ξυριδάκη, φέτος έλαβε μόλις 543 σταυρούς και βρέθηκε τρίτη στην Φιλοθέη και τέταρτη σε ολόκληρο τον Δήμο.

Τα Νομικά Πρόσωπα πήραν τα σκήπτρα

Η πρωτιά σε σταυρούς στον Δήμο ανήκει στην Πρόεδρο του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα, που παρ’ όλο που έχασε 45 σταυρούς από το 2019, ήρθε πρώτη με 770 στην Φιλοθέη. Η κυρία Βυθούλκα κάνοντας χρήση των προνομίων της θέσης της, εξέδωσε προ μηνών με έξοδα του ΟΚΑΠΑ ένα βιβλίο με τον απολογισμό του έργου της, το οποίο και επέλεξε να μοιράσει προεκλογικά, επίσης με έξοδα του ΟΚΑΠΑ -δηλαδή όλων ημών. Τι να πούμε τώρα, ότι χαιρόμαστε που έπιασαν τόπο τα λεφτά μας;

Και επειδή τα Νομικά Πρόσωπα έχουν την τιμητική τους, δεύτερη σε σταυρούς σε όλον τον Δήμο έρχεται η Παυλίνα Πανταζή, Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ και πάλι από την Φιλοθέη, με 707 σταυρούς.

Μετά και την σταυροδοσία στην Φιλοθέη, ένα είναι το σίγουρο: πρέπει επιτέλους οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να μεταδίδονται ζωντανά, ώστε οι δημότες να ακούν με τα αυτιά τους τα όσα λένε οι εκλεκτοί τους και να κρίνουν κατά πόσον είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καθηκόντων τους ή έστω και να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους. Και ο νοών, νοείτω.

Η εικόνα στο Νέο Ψυχικό

Στο Νέο Ψυχικό πρώτος παραμένει ο Γιώργος Παπαχρόνης με 520 σταυρούς (από 691 το 2019), δεύτερη η Έλση Δημουλά με 405 σταυρούς (από 569 το 2019 με τον Παντελή Ξυριδάκη) και τρίτος ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Φωτιάδης, σε ιστορικά χαμηλά, με 237 σταυρούς (από 454 το 2019).

Από το «συμμετέχω» που ήρθε πρώτο στην συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα, ο Γιάννης Δελακουρίδης και ο Άρης Νάκας κράτησαν λίγο πολύ τις δυνάμεις τους, με 511 (από 536 το 2019) και 492 (από 495 το 2019) σταυρούς αντίστοιχα.

Η εν ενεργεία Αντιδήμαρχος Ζαφειρίνα Καρατζά, δεν κατάφερε καν να εκλεγεί, συγκεντρώνοντας μόλις 128 σταυρούς.

 Πάτωσαν τα Κοινοτικά Συμβούλια

Από τους συμβούλους που το 2019 είχαν εκλεγεί στα Κοινοτικά Συμβούλια και μάλιστα με υψηλό αριθμό σταυρών, φέτος εξελέγη η εξής μία, η Πέννυ Ζαφειροπούλου – Σαρρή, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλοθέης, που συμμετείχε στην Πράξη της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου.

Αυτά λοιπόν, για την ώρα. Για μία ακόμα φορά κάνουμε έκκληση σε όλους τους συνδημότες μας, να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θεωρούν καταλληλότερο Δήμαρχο για τον τόπο μας. Καλό βόλι!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις