Τι κάνει νιάου – νιάου στο Ψυχικό;

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Μία περίεργη υπόθεση, που αφορά την μυστηριώδη εξαφάνιση τεσσάρων μωρών γατιών, ήρθε να ταράξει την Αυγουστιάτικη ηρεμία του Ψυχικού και της Φιλοθέης. Η ιστορία έχει εξοργίσει τους συμπολίτες μας και έχει πάρει διαστάσεις στο διαδίκτυο. Στα Τοπικά Νέα δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα από ανήσυχους και θυμωμένους κατοίκους και αναγνώστες μας, που απαιτούν να ασχοληθούμε εκτενώς με το θέμα.

Σύμφωνα με τα όσα μας έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα και χωρίς να είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε το πώς έχουν συμβεί ακριβώς τα πράγματα, η υπόθεση φαίνεται να έχει ως εξής:

Στο Ψυχικό, στην οδό Σταδίου, σε κήπο σπιτιού ζούσε μία αδέσποτη γάτα με τα τέσσερα μικρά της. Την φρόντιζαν και την τάιζαν οι κάτοικοι. Κάτι τρόμαξε την μαμά γάτα, που μετέφερε τα μωρά της στον κήπο της διπλανής κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες εκείνες τις ημέρες απουσίαζαν, πρόκειται όμως για οίκημα που φυλάσσεται από άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας. Τα γατάκια παρέμειναν εκεί μέχρι την επιστροφή των ιδιοκτητών, οπότε τα ζωάκια εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Στις επίμονες ερωτήσεις για το τι απέγιναν δεν δόθηκε καμία απάντηση. Κάποιοι (οι γείτονες που πρόσεχαν την γατούλα ή/και η ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ., αυτό δεν έχει διευκρινιστεί) μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα για να κάνουν καταγγελία, αλλά η Αστυνομία τους αποθάρρυνε, ενώ ως δια μαγείας μετά από λίγες μέρες, επανεμφανίζεται το ένα από τα τέσσερα γατάκια. Όλα αυτά, το τονίζουμε, είναι τα όσα μας μεταφέρουν οι αναγνώστες μας, αλλά και τα όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο για την θλιβερή αυτή ιστορία.

Αυτά που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι πράγματι έχουν συμβεί, είναι τα εξής:

Την Τρίτη 22 Αυγούστου, δεχόμαστε καταιγισμό τηλεφωνημάτων από αναγνώστες μας, που μας ενημερώνουν ότι η ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ. έχει μεταβεί στο Αστυνομικό Τμήμα, για να καταγγείλει υπόθεση εγκατάλειψης/εξαφάνισης τεσσάρων μωρών γατιών και να κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία. Επικοινωνούμε με το Αστυνομικό Τμήμα για να μάθουμε τι έχει συμβεί. Ο Αστυνόμος μας λέει ότι δεν γίνεται να μας ενημερώσει τηλεφωνικώς και ότι η Διοικήτρια κυρία Βαμβάτσικου πράγματι εκείνη την ώρα εξετάζει την υπόθεση. Μας προτρέπει δε να μεταβούμε στο Αστυνομικό Τμήμα για να ενημερωθούμε εκ του σύνεγγυς. Πηγαίνουμε στο Τμήμα και εντός ολίγου, εμφανίζεται η Διοικήτρια η οποία μας πληροφορεί ότι “δεν υπάρχει κανένα ζήτημα”, πρόκειται για “φήμες και διαδόσεις” και ότι εφ’ όσον δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία, η Αστυνομία δεν μπορεί να ασχοληθεί, γιατί όλα αυτά θα μπορούσε να τα λέει “ο τρελός του χωριού”.

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου η ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ με ανάρτησή της ζητά πληροφορίες και στοιχεία από όποιον γνωρίζει κάτι για τα 4 γατάκια που απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους.

Φτάνουμε Πέμπτη 24 Αυγούστου και εν τω μεταξύ το θέμα έχει φτάσει στα αυτιά της πρώην Δημάρχου Φιλοθέης Ελένης Παναγιωτοπούλου από πολλές πλευρές και από πηγές που η ίδια θεωρεί αξιόπιστες και έγκυρες. Η πρώην Δήμαρχος, η οποία η ίδια δεν τηρεί λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποστέλλει ένα κείμενο στην Χριστίνα Μπραβάκου, Διαχειρίστρια της σελίδας Νέο Ψυχικό – Φιλοθέη – Ψυχικό  στο facebook και την παρακαλεί να το δημοσιεύσει η ίδια για λογαριασμό της. Στο κείμενο εξιστορούνται τα γεγονότα και η κυρία Παναγιωτοπούλου καταγγέλλει ότι τα γατάκια τα έβαλαν σε σακούλα και τα πέταξαν σε κάδο απορριμμάτων, ενώ όταν αυτοί που αρχικώς φρόντιζαν την γατούλα και τα μικρά πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα να καταγγείλουν το αδίκημα, “οι πολλές διευκρινίσεις από τα αρμόδια όργανα για τις πιθανές πολλαπλές επιπτώσεις στην συνέχεια της ενδεχόμενης καταγγελίας, τους απέτρεψαν από το να απαιτήσουν την σύντομη καταδίκη και τιμωρία των βιαιοπραγησάντων”. Τέλος, αναφέρει ότι το ένα από τα τέσσερα μικρά επανεμφανίστηκε ως δια μαγείας και “με εισήγηση του αρμόδιου Εισαγγελέα, αναγκάστηκε ο Δήμος να το μαζέψει”.

Το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου και αφού πλέον στο διαδίκτυο έχει προκληθεί σάλος, μας καλεί η Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος στο τηλέφωνο και μας πληροφορεί ότι πράγματι υπήρχε συμβάν και ότι έχοντας πλέον ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, είναι σε θέση να μας ενημερώσει ότι το ένα γατάκι το παρέδωσαν οι καταγγελθέντες γείτονες στην Αστυνομία και ότι η ίδια έχει παραπέμψει το θέμα στον Εισαγγελέα. Σε ό,τι αφορά τα όσα της αποδίδονται, υποστήριξε ότι η Αστυνομία δεν βρίσκεται εκεί ούτε για να προτρέπει, αλλά ούτε και για να αποτρέπει και ότι το εάν κάποιος θα υποβάλλει μήνυση, είναι προσωπικό του θέμα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο σύζυγος της Διαχειρίστριας της σελίδας Νέο Ψυχικό – Φιλοθέη – Ψυχικό δικηγόρος κύριος Βασίλης Μπραβάκος, καταγγέλλει ότι η Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος κυρία Βαμβάτσικου κάλεσε την σύζυγό του και απαίτησε να κατέβει το κείμενο της πρώην Δημάρχου Ελένης Παναγιωτοπούλου από την σελίδα.

Παραθέτουμε αυτούσιο το τμήμα της ανάρτησης του κυρίου Μπραβάκου, που αναφέρεται στο τηλεφώνημα της Διοικήτριας του Αστυνομικού Τμήματος:

“Η κυρία Βαμβάτσικου, η οποία σημειώνω και πάλι είναι η διοικήτρια του ΑΤ της πόλης μας, σε ύφος το οποίο δεν θα χαρακτηρίσω επί του παρόντος, αναφέρθηκε στην επιστολή της κυρίας Παναγιωτοπούλου και ζήτησε (άκουσον, άκουσον!) να κατέβει η ανάρτηση διότι, κατά την γνώμη της, ο καθένας γράφει εκεί ό,τι θέλει (λες και θα έπρεπε να γράφει ό,τι δεν θέλει ή ό,τι θέλει κάποιος άλλος ή εν προκειμένω η κυρία διοικήτρια) και ότι το περιεχόμενο της επιστολής είναι ψευδές και ότι με τον τρόπο αυτόν (δηλ. με την επιστολή της κυρία Παναγιωτοπούλου) διαπράττονται … ποινικά αδικήματα όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων, συκοφαντική δυσφήμιση κ.α. με υπαίτια προφανώς την κυρία Παναγιωτοπούλου που είχε γράψει την επιστολή (μας αράδιασε μάλιστα, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν (!), και τον μισό Ποινικό Κώδικα …!).

Η σύζυγός μου την ρώτησε: “Κι εγώ πού εμπλέκομαι”;

Και η κυρία Βαμβάτσικου είπε το εξής αμίμητο: “Έχετε ευθύνη γιατί η κυρία Παναγιωτοπούλου … δεν σας έδωσε την άδεια (λες και την ρώτησε η κυρία Βαμβάτσικου) να δημοσιεύσετε την επιστολή της”!

Εκεί τα πήρα κι εγώ στο κρανίο (…που λένε) και οδηγώντας αρχίζω να φωνάζω (σε ανοικτή ακρόαση): “Κι εσείς γιατί μας πήρατε τηλέφωνο κυρία Βαμβάτσικου; Πώς τολμάτε; Τι είναι αυτά; Για να μας απειλήσετε; Δηλαδή θα μας κάνετε και μήνυση; Κάντε τη για να δούμε. Αυτή τη στιγμή διαπράττετε το ποινικό αδίκημα της απειλής (και ίσως και άλλα). Κι αυτό σας το λέει δικηγόρος με υπηρεσία άνω των 40 ετών. Δεν αναφέρομαι καν στην εν γένει συμπεριφορά σας που δεν έχει καμιά σχέση  με την εκ του νόμου επιβαλλόμενη συμπεριφορά ενός αξιωματικού της ΕΛΑΣ”.

Μού απαντά: “Έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα”. Το τι έχει διαπραχθεί, της λέω, θα το πει το δικαστήριο κι όχι εσείς.

Κι εκεί η κυρία Βαμβάτσικου … προσκρούσασα, προφανώς, σε βράχο, μας έκλεισε το τηλέφωνο!

Αλλά το θέμα με την κυρία Βαμβάτσικου δεν έκλεισε εδώ. Ο ρόλος της Αστυνομίας δεν είναι αυτός. Και πολύ περισσότερο δεν είναι αυτός ο ρόλος του διοικητού του τοπικού αστυνομικού τμήματος. Αυτά έχουν τελειώσει εδώ και δεκαετίες. Καλόν είναι οι φίλοι της κυρίας διοικήτριας να την συμβουλεύσουν να περιορισθεί, αυστηρά, στα καθήκοντα της.

Η συνέχεια στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το Υπουργείο και τον Εισαγγελέα”.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου, ενημερωθήκαμε ότι την εκπροσώπηση της ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ. για την υπόθεση έχει αναλάβει δικηγόρος, με την οποία επικοινωνήσαμε και μας πληροφόρησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να γίνει καταγγελία στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή, προσπαθούμε επίσης να επικοινωνήσουμε και με την ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ, πλην όμως οι κλήσεις μας παραμένουν αναπάντητες.

Αναμένουμε τα νεότερα και επιφυλασσόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, όποιος γνωρίζει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει να βρεθούν τα άτυχα ζωάκια, μπορεί να ενημερώσει με ηλεκτρονικό μήνυμα την σελίδα της ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ στο facebook ή να επικοινωνήσει με την 24ωρη γραμμή του Δήμου στο 15310.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4830/2020 ως κακοποίηση νοείται κάθε ακατάλληλη μεταχείριση και συμπεριφορά που διαταράσσει την ευζωία του ζώου, προκαλώντας του από δυσφορία έως και θάνατο. Είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως, ενώ υπάρχει ειδική αναφορά στην εγκατάλειψη ζώων. Για τη δίωξη του δράστη απαιτείται η πράξη να έρθει σε γνώση του εισαγγελέα και τίποτα άλλο.

Επιπλέον, περιστατικά ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης ζώων -η μεταχείριση των ζώων ως απορρίμματα συνιστά κακοποίηση- μπορούν να καταγγέλλονται επώνυμα ή ανώνυμα μέσω της τηλεφωνικής γραμμής για την προστασία των ζώων στο 10410 του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικοί του τμήματος προστασίας ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας λαμβάνουν την καταγγελία μέσω της γραμμής και στη συνέχεια τη διαβιβάζουν στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, το οποίο είναι υποχρεωμένο να διερευνήσει την καταγγελία.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις