Editorial

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Της Όλγας Μενεμενόγλου

 

Αγαπητοί και αξιότιμοι αναγνώστες μας

Οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου έχουν φέρει τα Τοπικά Νέα -για ακόμα μία φορά- στο στόχαστρο μιας ανηλεούς κριτικής από δημοτικούς και παραδημοτικούς παράγοντες. Πηγαδάκια, σκοτεινές διαδρομές, λάσπη, φήμες… Ποιον υποστηρίζουμε και ποιον δεν υποστηρίζουμε. Με ποιον είπαμε καλημέρα και με ποιον μας είδαν να μιλάμε. Σε ποιου το τραπέζι καθίσαμε και με ποιον ήπιαμε καφέ. Και βέβαια, όλα αυτά τα έχουμε ξαναζήσει και μας είναι γνώριμα, καθώς η λάσπη εκσφενδονίζεται και οι σκοτεινές διαδρομές χαράσσονται από τους ίδιους ανθρώπους όπως και στο παρελθόν, με την ίδια τακτική και τους ίδιους εντολοδόχους. Στα 24 χρόνια ζωής που μετράει η Εφημερίδα, η εμπειρία μου είναι τέτοια που, διαβάζοντας ένα κείμενο, είμαι σε θέση να αναγνωρίσω ποιος το υπαγόρευσε, ποιος το έγραψε και με ποιο σκοπό.

Κι αν όλα αυτά, παρ’ ότι δυσάρεστα, τα έχουμε ξαναδεί, αντιμετωπίζουμε πλέον καταστάσεις που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Για πρώτη φορά, επιχειρούνται παρεμβάσεις για τα θέματα που επιλέγουμε να καλύψουμε. Φθάσαμε να δεχθούμε από κάποιους παρατηρήσεις ή και λεκτικές επιθέσεις, ακόμα και για τα επιχειρήματα των πολιτικών τους αντιπάλων, για τις θέσεις και τις δηλώσεις του καθενός δηλαδή, είτε τα έχουμε συμπεριλάβει και αποδώσει αυτούσια και εντός εισαγωγικών στο ρεπορτάζ μας, είτε έχουν δημοσιευθεί ως άρθρα υπογεγραμμένα από τους αντιπάλους τους, με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε καν να τα δημοσιεύουμε ή -όπως μας λένε- να τους προβάλλουμε!

Αναρωτιέμαι, απαγορεύεται να εκφέρει κάποιος άποψη αντίθετη από κάποιον άλλον; Μήπως απαγορεύεται γενικώς η διαφορετική άποψη; Και αν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την «αλήθεια» σας, αξιότιμοι κύριοι και αξιότιμες κυρίες που μας εγκαλείτε, γιατί δεν τα αντιπαραθέτετε μεταξύ σας, στα ενημερωτικά email που αποστέλλετε, στα προσωπικά σας προφίλ και στις ομάδες σας; Δεν προλαβαίνουν τα Τοπικά Νέα να κυκλοφορήσουν και παίρνουμε μηνύματα του τύπου «Έλεος! Όλγα, Λυδία, τι ψέμματα είναι αυτά;».

Σας το έχουμε εξηγήσει, αλλά μάλλον πρέπει να το δείτε και γραμμένο για να το καταλάβετε: τα άρθρα που φιλοξενούνται στις σελίδες των Τοπικών Νέων έχουν υπογραφή και υπεύθυνοι για το περιεχόμενό τους είναι οι συντάκτες τους. Το ότι τα δημοσιεύουμε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι απηχούν την άποψη της εφημερίδας. Το κατά πόσο συγκεκριμένα επιχειρήματα ευσταθούν, δεν είμαστε πάντα σε θέση να το γνωρίζουμε, καθώς είτε δεν έχουμε στην διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία είτε συνιστούν απλά προσωπικές απόψεις και συνθέτουν την οπτική αυτού που τα έγραψε. Εφ’ όσον τα άρθρα δεν είναι υβριστικά, εφ’ όσον είναι επώνυμα, δε έχουμε κανένα λόγο ούτε να τα λογοκρίνουμε -όπως κάποιοι μας ζητούν- ούτε φυσικά και να τα αποκλείσουμε από την εφημερίδα μας.

Και σαν να μην μας φτάνουν τα μηνύματα, δεχόμαστε και τηλεφωνήματα και μας γίνονται παρατηρήσεις για το πώς και γιατί σχολιάζουμε ένα γεγονός. Και γιατί δεν το βλέπουμε όπως το βλέπει ο καθένας που μας παίρνει στο τηλέφωνο, γιατί γελάσαμε με το Χ θέμα ή γιατί θυμώσαμε για το Ψ.

Να σας απαντήσουμε λοιπόν και σε αυτό. Τα Σχόλια αποτελούν την δική μας άποψη, τις δικές μας διαπιστώσεις, τις δικές μας απορίες, την δική μας οπτική. Αποτελούν προϊόν σκέψης και προβληματισμού και όχι αλγόριθμου. Δεν είμαστε υπολογιστές, προγραμματισμένοι να επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα με έναν και μόνον τρόπο. Και φυσικά οι απόψεις μας δεν ακολουθούν δογματικά τον Α ή τον Β, την μία ή την άλλη ομάδα ανθρώπων. Ουδείς έχει εξ ορισμού δίκιο ή άδικο, σε όλα δίκιο ή σε όλα άδικο. Σε κάποια θέματα οι απόψεις μας μπορεί να συμπίπτουν και σε άλλα να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Φροντίζουμε όμως να σχολιάζουμε γεγονότα ή κουβέντες, των οποίων είμαστε αυτήκοες και αυτόπτες μάρτυρες -δημόσια συμβούλια και συνεδριάσεις, ως επί το πλείστον. Όταν σχολιάζουμε κάτι που μας μεταφέρθηκε, φροντίζουμε πάντα να διασταυρώνουμε και να χρησιμοποιούμε φράσεις «ακούσαμε, μας είπαν…». Και επειδή άνθρωποι είμαστε, όπου έχουμε κάνει κάποιο λάθος ή αυτό που γράψαμε αποδείχτηκε ανακριβές, δεν έχουμε διστάσει να ζητήσουμε συγγνώμη και να παραδεχτούμε την όποια αστοχία μας.

Η ταυτότητα των Τοπικών Νέων είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε, τον Φεβρουάριο του 2000. Είναι μία εφημερίδα που ενημερώνει και καταγράφει διασταυρωμένα και έγκυρα γεγονότα. Και σαφώς, σχολιάζει. Εδώ και 24 χρόνια που μας διαβάζετε, γνωρίζετε ότι στα Τοπικά Νέα ουδέποτε διασύραμε υπολήψεις, δεν διαλύσαμε οικογένειες ούτε καταστρέψαμε πολιτικές και επαγγελματικές καριέρες. Δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με την προσωπική, επαγγελματική, ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των δημοτικών λειτουργών, με θέματα εμφάνισης ή υγείας. Ούτε κυκλοφορήσαμε ποτέ παράλληλα ανώνυμα έντυπα ή κείμενα ανώνυμα, σε διατεταγμένη υπηρεσία, με σκοπό να βλάψουμε ή να χτυπήσουμε συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν υπήρξαμε ποτέ ποταποί, δειλοί και χυδαίοι. Δεν βάλαμε ποτέ τις προσωπικές μας συμπάθειες ή αντιπάθειες πάνω από την είδηση, πάνω από την ενημέρωση των κατοίκων και πάνω από το καλό του τόπου μας.

Τα Τοπικά Νέα έχουν ως αποστολή τους την ενημέρωση των κατοίκων και των δημοτών για τα τεκταινόμενα στον Δήμο. Δεν ανήκουν στον Δήμο. Εκδίδουμε μία εφημερίδα που διανέμεται δωρεάν και τα έσοδά της προέρχονται από τις διαφημίσεις. Και είμαι προσωπικά υπερήφανη που από αυτήν την επιχείρηση, που δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς για να αντέξει, που κατάφερε να σταθεί όρθια σε εποχές οικονομικών κρίσεων και να ξεπεράσει βαρύτατες προσωπικές απώλειες, βιοπορίζομαι αξιοπρεπώς εγώ και η οικογένειά μου.

Η δύναμη της εφημερίδας μας δεν είναι οι δήμαρχοι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι οι δημοτικοί Συνδυασμοί και οι λοιποί παράγοντες. Την δύναμη μας την δίνετε εσείς οι αναγνώστες μας. Γιατί χωρίς εσάς, δεν ξέρω ποιος από αυτούς θα μας υπολόγιζε. Εσάς υπηρετούμε, εσάς θέλουμε να ενημερώνουμε.

Φίλοι αναγνώστες, σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω να γράψω αυτήν την επιστολή. Αναρωτήθηκα αν αξίζει καν να απαντήσω, αλλά πλέον η υπομονή μου έχει εξαντληθεί, έχω απορήσει και εξοργιστεί με όλα αυτά που βλέπω και από τα όσα συμβαίνουν σε εμένα, τους συνεργάτες μου και την επιχείρησή μου.

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία, τώρα, τέσσερεις μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση, ότι σε κάθε τι που πλήττει τις αξίες μου, τις αρχές και την προσωπικότητά μου, από εδώ και πέρα η στάση μου θα είναι πολύ σκληρή. Κι αν σήμερα αρκούμαι να περιγράψω γενικόλογα την πρωτοφανή αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζω, δεν θα διστάσω εάν χρειαστεί να μιλήσω πολύ μα πολύ συγκεκριμένα.  Δεν σκοπεύω να ανεχτώ παρεμβάσεις, λογοκρισία και απόπειρες χειραγώγησης στην δουλειά μου, που πέρα από το ότι με προσβάλλουν προσωπικά, θέτουν και ζήτημα δημοκρατικής συνείδησης αυτών από τους οποίους προέρχονται. Και αυτό, είναι κάτι που αφορά όλους τους δημότες.

Τα Τοπικά Νέα ήταν πάντα και παραμένουν ανοιχτά για όλους τους κατοίκους του Νέου Ψυχικού, του Ψυχικού και της Φιλοθέης και για όποιον από τους υποψηφίους έχει κάτι σοβαρό και προς το γενικότερο συμφέρον να πει.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, την στήριξη και την αγάπη σας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις