Ο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» δίδαξε πολιτισμό και ιστορία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Από τον Πολιτιστικό, Καλλιτεχνικό, Θεατρικό Σύλλογο, «Θέασις»

Σε μία μοναδική παράσταση στο 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού, ο «Θεόφιλος», σε κείμενο του συγγραφέα Θανάση Σκρουμπέλου, δίδαξε ιστορία και πολιτισμό.

 

Την Κυριακή 2 Απριλίου, πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να παρακολουθήσει έναν μονόλογο υψηλού επιπέδου, από τον ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη. Πρόκειται για ακόμα μία εξαίρετη πρωτοβουλία του Πολιτιστικού, Καλλιτεχνικού και Θεατρικού Συλλόγου, Φιλοθέης-Ψυχικού, «Θέασις». Η ερμηνεία του κειμένου από τον μοναδικό ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου, συνεπήρε και συγκίνησε τους θεατές που το ανταπέδωσαν με πολύ θερμό και διαρκές χειροκρότημα.

 

 

Ο ζωγράφος Θεόφιλος Κεφαλάς- Χατζημιχαήλ, γεννήθηκε το 1867 στην Βαρειά Μυτιλήνης. Το έργο του αναγνωρίστηκε με τον θάνατο του το 1934, από τον κριτικό τέχνης, Στρατή Ελευθεριάδη ή αλλιώς Τεριάντ. Στην πρώτη έκθεση των έργων του το 1947 στην Αθήνα, ο Γιώργος Σεφέρης εκφώνησε σπουδαίο λόγο για αυτόν τον μοναδικό Έλληνα λαϊκό ζωγράφο και αγιογράφο. Κυρίαρχο στοιχείο του έργου του Θεόφιλου, ήταν η ελληνικότητα και η εικονογράφηση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας.  Ακολούθησαν εκθέσεις των έργων του Θεόφιλου στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αποσπώντας ύμνους για την μοναδική του τεχνοτροπία και θεματολογία.

Η θεατρική παράσταση «Θεόφιλος», έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αλλά και μέσα στην Βουλή των Ελλήνων, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις