Η προτομή του στοχαστή Μαλεβίτση κοσμεί και πάλι την Φιλοθέη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Πλήθος κόσμου στα αποκαλυπτήρια

Την Κυριακή 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην Φιλοθέη τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του σπουδαίου Έλληνα φιλόσοφου στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση.

Η νέα προτομή είναι μαρμάρινη, έχει τοποθετηθεί στην πλατεία ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Λυκείου Φιλοθέης «Χρήστος Μαλεβίτση», στο ίδιο σημείο που βρισκόταν η παλιά ορειχάλκινη που κλάπηκε τον Ιούνιο του 2022.

Όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης στον λόγο του, οι δράστες εντοπίστηκαν άμεσα μετά από συντονισμένες κινήσεις της Δημοτικής αρχής και της Αστυνομίας και με την βοήθεια της οικογένειας Μαλεβίτση, αλλά και κάποιων κατοίκων.

Το έργο αρχικά φιλοτεχνήθηκε το 2001 από τον φημισμένο γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα και αποκαταστάθηκε σε μάρμαρο από τον Τηνιακό γλύπτη Γιώργο Τσακίρη. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ενέργειες του Συνδέσμου Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση και με την συμπαράσταση και ευγενική χορηγία του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Την συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τον Φιλοθεάτη στοχαστή παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ μίλησαν για το έργο αλλά και για τον ίδιο τον Χρήστο Μαλεβίτση ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, ο γιος του συγγραφέα Κωσταντίνος Μαλεβίτσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και οι βουλευτές Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Δημήτρης Καιρίδης.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης μιλώντας για την προσωπικότητα του σπουδαίου Φιλοθεάτη ανθρώπου του πνεύματος τόνισε: «Σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά το απροσδόκητο γεγονός της κλοπής, είμαστε εδώ για τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Χρήστου Μαλεβίτση, απέναντι από το σχολείο που φέρει επίσης το όνομά του, μετά από δική μας επιθυμία να τον τιμήσουμε εκ νέου, αναγνωρίζοντας την παρακαταθήκη που το έργο του αφήνει στα παιδιά μας. Ο Χρήστος Μαλεβίτσης υπήρξε ένα μυαλό ακούραστο, με ένα έργο διαχρονικό, που μπορεί να γίνει αρωγός για όλους μας. Και σε δύσκολες στιγμές, να μας βοηθήσει, όχι μόνο να βρούμε λύτρωση και παρηγοριά, αλλά κυρίως να προβληματιστούμε και να αναστοχαστούμε».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο γιος του στοχαστή Κωσταντίνος Μαλεβίτσης, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους επισήμους και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και ο Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, που στην βάση της φέρει εγχάρακτους τους τίτλους των βιβλίων του στοχαστή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πατήρ Διονύσιος από τον Ι.Ν.Αγίας Φιλοθέης, η Αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Ευσταθόπουλος, o Διευθυντής του Λυκείου Φιλοθέης Πέτρος Μαντζάκος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρη Σινανιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Ζέππου, Γιώργος Παπαχρόνης, Δημήτρης Φωτιάδης, Νίκος Ζερβός, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ψυχικού Μάρλη Μαλάμη, και Φιλοθέης Μιχάλης Διακοσταμάτης, η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα, η Προεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ Παυλίνα Πανταζή, η Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Μαρία-Χριστίνα Παλαιολόγου, μέλη του Συνδέσμου Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας του τιμώμενου, αλλά και πολλοί κάτοικοι του προαστίου.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις