Εικόνες ντροπής στο Λύκειο Νέου Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Εμπρησμοί, βανδαλισμοί και το πέπλο της σιωπής

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Ξημερώματα Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, μια ομάδα μαθητών καταλαμβάνει το Λύκειο του Νέου Ψυχικού, απαγορεύοντας την είσοδο σε καθηγητές και συμμαθητές.

Αυτό είναι η αρχή μιας κατάληψης, μικρής σε διάρκεια -μόλις 48 ώρες-  αλλά τεράστιας σε ζημιές και καταστροφές.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι γείτονες δημοσιεύθηκαν στις τοπικές σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το ίδιο κιόλας βράδυ, τις καμαρώσαμε και στις βραδινές ειδήσεις. Εμπρησμοί και καταστροφές, καμένα θρανία, σπασμένα παράθυρα, εξοπλισμός χιλιάδων ευρώ βανδαλισμένος και κατεστραμμένος.

Οι εικόνες έκαναν επίσης την εμφάνισή τους στον Κυριακάτικο τύπο, με τον αντίκτυπο της πρωτόγνωρης διάστασης αλλά και των πρωτοφανών βανδαλισμών, να ξεπερνά τα όρια της τοπικής κοινωνίας.

Αιτήματα ή προσχήματα;

Η κατάληψη αυτή ήταν μεμονωμένη, δεν αποτελούσε δηλαδή μέρος μιας σειράς καταλήψεων όπως έχει συμβεί παλαιότερα. Τα αιτήματα των μαθητών, που διαβάσαμε αναρτημένα στην κλεισμένη με θρανία πόρτα ήταν τα εξής:

  • Θεωρούμε άδικο να χρεώνονται οι μαθητές απουσίες λόγω ολιγόλεπτης καθυστερημένης προέλευσης στην τάξη
  • Κατάργηση τράπεζας θεμάτων
  • Κατάργηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής
  • Έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής στις τουαλέτες (χαρτί, σαπούνι)
  • Απαράδεκτη η έφοδος των καθηγητών στις μαθητικές τουαλέτες ενώ ώρα διαλείμματος
  • Κουρτίνες στα τμήματα
  • Να επιστρέψει το κιόσκι στο γήπεδο
  • Επανένταξη καλλιτεχνικών μαθημάτων στα Λύκεια
  • Κατάργηση Π.Δ. 85
  • Να φύγει ο ψυχολόγος του σχολείου μας καθώς και έχει παραβατικές συμπεριφορές

 

Τέσσερα από αυτά (τράπεζα θεμάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής, καλλιτεχνικά μαθήματα και Π.Δ. 85), αφορούν νομοθετήματα και διατάξεις του Ελληνικού Κράτους. Και προφανώς, η όποια διαφωνία σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την καταστροφή του σχολείου.

Τρία αιτήματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και συγκεκριμένα της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής: η έλλειψη αναλωσίμων στις τουαλέτες, η έλλειψη κουρτινών και το κιόσκι.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, να θυμίσουμε ότι το κιόσκι καταστράφηκε από μαθητές στην κατάληψη του 2016 και έκτοτε, ουδέποτε έχει υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα για την  ανακατασκευή του προς τους αρμοδίους, ούτε έχει συμπεριληφθεί στα αιτήματα των κατά καιρούς καταλήψεων, ούτε έχει ζητηθεί ποτέ από τα δεκαπενταμελή συμβούλια.

Σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη έλλειψη αναλωσίμων στις τουαλέτες, τα τιμολόγια και τα λοιπά παραστατικά  αποδεικνύουν την προμήθεια των συγκεκριμένων ειδών για όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Το πώς διαχειρίζεται το κάθε σχολείο τα αποθέματά του προφανώς και δεν το γνωρίζουμε, όπως άλλωστε δεν μπορεί να το γνωρίζει και ο Δήμος. Τι να πιστέψουμε όμως πια, ότι οι υπεύθυνοι των σχολείων στερούν το χαρτί και το σαπούνι από τους μαθητές και το κρατούν στις αποθήκες;

Όσον αφορά στις κουρτίνες, οι παραγγελίες για κάποιες αίθουσες έχουν ήδη δοθεί. Ακόμα λοιπόν και εάν δεχθούμε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δικαιολογεί αυτό την κατάληψη και την καταστροφή; Κουρτίνες λείπουν, όχι παράθυρα τα οποία οι καταληψίες δεν δίστασαν να καταστρέψουν και αυτά.

Τα Τοπικά Νέα, εδώ και 24 συναπτά έτη παρακολουθούν στενά ό,τι συμβαίνει στο Λύκειο του Νέου Ψυχικού. Στεκόμαστε πάντοτε με κατανόηση στο πλευρό μαθητών και δασκάλων, έχουμε καλύψει όλες τις καταλήψεις και έχουμε στα αρχεία μας τα αιτήματα των μαθητών. Εξ ίσου στενά παρακολουθούμε επίσης το έργο των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου μας, το οποίο από το 2019 και μετά, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είναι μεγάλο. Στο Λύκειο του Νέου Ψυχικού ειδικότερα έχουν γίνει παρεμβάσεις, ανακαινίσεις και ανακατασκευές από τα υπόγεια μέχρι τις ταράτσες. Ακόμα και εάν, εν πάση περιπτώσει, έχουν εντοπίσει ελλείψεις ή καθυστερήσεις, γιατί δεν έχουν απευθυνθεί στους αρμοδίους; Τον προηγούμενο μόλις μήνα βρέθηκαν στο Λύκειο Νέου Ψυχικού όλοι μαζί -Δήμαρχος, γονείς, μαθητές και καθηγητές- στην τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Θάνος Γκαβέλας», ενώ λίγες μέρες αργότερα ο Σύλλογος Γονέων έκοψε την Πίτα του και πάλι παρουσία του Δημάρχου. Γιατί λοιπόν κανείς δεν ενημέρωσε σχετικά τον Δημήτρη Γαλάνη;

Δύο από τα αιτήματα αφορούν θέματα διοίκησης του Σχολείου: ο καταλογισμός απουσιών και η περιγραφόμενη «έφοδος» των καθηγητών στις τουαλέτες. Κι εδώ όμως, εγείρονται ερωτηματικά. Γιατί πράγματι, εάν ένας μαθητής παίρνει απουσία επειδή καθυστέρησε μια φορά 5 λεπτά να μπει στην τάξη, μπορεί και να διαμαρτύρεται δικαίως. Εάν όμως καθυστερεί μισή ώρα, δεν θα πρέπει να του σημειωθεί η απουσία; Τι ακριβώς συνιστά «ολιγόλεπτη καθυστέρηση»; Στο σχολείο υπάρχουν κανόνες και ωράρια, τα οποία όλοι -μαθητές και καθηγητές- είναι υποχρεωμένοι να τηρούν. Για τις «εφόδους» στις μαθητικές τουαλέτες, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, για ποιον ακριβώς λόγο έγινε; Μήπως την ώρα του διαλείμματος μέσα στις μαθητικές τουαλέτες έχουν σημειωθεί κρούσματα αντικανονικών ή και παραβατικών συμπεριφορών; Οι καθηγητές δεν έχουν, όχι απλά το δικαίωμα αλλά την υποχρέωση, να τις εντοπίσουν ή να τις εμποδίσουν;

Και αφήνουμε τελευταίο το αίτημα που έχει προβληματίσει έντονα την τοπική μας κοινωνία και στο οποίο αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες πολλάκις θέτοντας ερωτήματα η Χριστίνα Μπραβάκου, διαχειρίστρια της διαδικτυακής της σελίδας «Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη, Ψυχικό» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν είναι άλλο από το αίτημα απομάκρυνσης του σχολικού ψυχολόγου,  τον οποίον οι μαθητές κατηγορούν για παραβατικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, πράγματι η Διεύθυνση του σχολείου, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων είχαν ενημερωθεί. Πλην όμως η έγγραφη καταγγελία στην Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2023 -την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Και βέβαια αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε για τι συγκεκριμένα κατηγορείται ο Ψυχολόγος από τους μαθητές, συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα. Το θέμα αυτό είναι πράγματι σοβαρό, γιατί χωρίς κουρτίνες έχουμε ζήσει πολλοί που περάσαμε από αυτό το σχολείο και το έχουμε ξεχάσει, τα προβλήματα όμως της ψυχικής υγείας πολλές φορές μας κυνηγούν και στην ενήλικη ζωή μας.

Το Χρονικό της Καταστροφής

Η ομάδα των ανήλικων μαθητών κλειδαμπαρώθηκε στο σχολείο από τις 6 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ανήλικοι μόνοι τους, χωρίς καμία επίβλεψη, έλειψαν τρία μερόνυχτα από τα σπίτια τους. Την δεύτερη ημέρα της κατάληψης ανέβηκαν στους ορόφους, εκσφενδονίζοντας θρανία, επιδόθηκαν σε εμπρησμούς καίγοντας καρέκλες, θρανία και ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκε για λίγη μόνον ώρα το σχετικό βίντεο, στο οποίο φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών και ακούγονται και τα ονόματά τους. Σήμερα, το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό βρίσκεται στα χέρια της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής η οποία έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία των καταθέσεων από τους εκπαιδευτικούς και έχει πλέον καλέσει και τους γονείς.

Πέπλο σιωπής και ανοχή στην παραβατικότητα

Οι μαθητές που ενεπλάκησαν στην κατάληψη είναι γνωστοί σε καθηγητές, γονείς και συμμαθητές. Όλοι τους γνωρίζουν, αλλά ουδείς τους κατονομάζει. Για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, στο Λύκειο του Νέου Ψυχικού πέπλο σιωπής καλύπτει τα γεγονότα της κατάληψης. Οι λίγοι μαθητές που τις προκαλούν, μαθαίνουν ότι οι πράξεις τους δεν έχουν συνέπειες, διδάσκονται την ασυδοσία και την ατιμωρησία, ενώ αυτοί που πρώτοι θα έπρεπε να τους φέρουν ενώπιον των ευθυνών τους και να τους εμφυσήσουν την στοιχειώδη κοινωνική συνείδηση, τους τοποθετούν στο απυρόβλητο, τόσο αυτούς όσο και τους γονείς και τους κηδεμόνες τους. Διότι ο Νόμος διαχωρίζει τον ενήλικα από τον ανήλικο και ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι όποιος ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου, παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση (βλ. Παραμέληση Εποπτείας Ανηλίκων). Οι γονείς όμως, που τα παιδιά τους έλειπαν τρεις μέρες εκτός σπιτιού και σκαρφαλωμένα σε ταράτσες και εξώστες πετούσαν θρανία στο έδαφος, μπορούν να συνεχίσουν να κοιμούνται ήσυχοι!  Η σιωπή δεν βλέπουμε προς το παρόν να σπάει.

Περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα;

Πέρα όμως από τις όποιες αξιόποινες πράξεις και τις ανυπολόγιστες φθορές, οι ανήλικοι που συμμετέχουν στις καταλήψεις και επιδίδονται σε καταστροφές θέτουν πλέον σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και διακινδυνεύουν την ίδια τη ζωή τους. Και όταν οι γονείς και οι κηδεμόνες δεν προστατεύουν τα παιδιά τους ως οφείλουν, κάποιος πρέπει να τους θυμίσει τις υποχρεώσεις τους. Η δε ανοχή σε αυτές τις συνθήκες ασυδοσίας, πολύ φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει νομοτελειακά και σε κάποια τέτοια τραγωδία. Αλήθεια, εάν ένα από τα παιδιά είχε πέσει από την ταράτσα και είχε σκοτωθεί, τι θα έκαναν όσοι σήμερα σιωπούν; Θα εκφωνούσαν συγκινητικούς επικήδειους;

Μήνυση κατά αγνώστων

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης μίλησε και ο ίδιος τόσο με το δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών, όσο και με την Διεύθυνση και τον Σύλλογο Γονέων. Με τα στοιχεία που έχει επισήμως διαθέσιμα, ο Δήμος προχώρησε στις σχετικές νομικές ενέργειες: «Έχουμε καταθέσει μήνυση κατ΄ αγνώστων. Οφείλουμε να προστατέψουμε πρωτίστως την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και την δημοτική περιουσία. Το θέμα για το εν λόγω Λύκειο φαίνεται πια να παίρνει δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά έχουμε τον τρόπο να το χειριστούμε με λεπτότητα, εχεμύθεια και χωρίς στοχοποίηση. Το ίδιο πράξαμε και στο Λύκειο του Ψυχικού και έκτοτε τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις