Το έργο του Νέστορα Τέηλορ για τα 500 χρόνια από τον θάνατο της Αγίας Φιλοθέης στο Κολλέγιο Αθηνών
Μισή χιλιετία, 500 χρόνια πέρασαν από τον θάνατο μιας σπουδαίας γυναίκας, μιας Αγίας που έζησε και έδρασε στον Δήμο Φιλοθέης –Ψυχικού. Και αυτή δεν είναι άλλη από την Αγία Φιλοθέη, κατά κόσμον Ρεβούλα Μπενιζέλου.
Τιμώντας την επέτειο αυτή, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού παρουσίασε στις 19 Φεβρουαρίου στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών το έργο του Νέστορα Τέηλορ «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία». Πρόκειται για μία συμφωνική καντάτα για χορωδία και ορχήστρα, που συνέθεσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού και παρουσιάστηκε σε ένα ενθουσιώδες κοινό 800 ατόμων. Οι συντελεστές επί σκηνής, χορωδία και ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ηλία Βουδούρη, ξεπέρασαν τα ενενήντα (90) άτομα με πρωταγωνιστές την coloratura soprano Χριστίνα Πουλίτση που υποδύθηκε την Αγία Φιλοθέη, την ηθοποιό και Υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου μας Νικόλ Δημητρακοπούλου στον ρόλο της πιστής φίλης της Αγίας, την μικτή χορωδία της ΕΡΤ σε ρόλους πιστών ακολούθων και μοναχών και την ανδρική χορωδία της ΕΡΤ στους ρόλους των Ενετών αρχόντων. Αφηγητής ήταν ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας ενώ ως Φωνή Κυρίου ακούστηκε η ηχογραφημένη ψαλμωδία του π. Αθανασίου Σκαρκαλά σε συγχρονισμό με την ορχήστρα.
Το έργο με λίγα λόγια
Η πλοκή εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη της τουρκοκρατούμενης Αθήνας τον 16ο αιώνα μ.Χ. και βασίζεται στο σωζόμενο εγκώμιο προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που ανακαλύφθηκε σε χειρόγραφο κώδικα του Μεγάλου Σπηλαίου από τον Καθηγητή Νικόλαο Βέη. Σύμφωνα με την παράδοση, οι στίχοι γράφτηκαν από την ίδια την Φιλοθέη σε νεαρή ηλικία και είναι αυτοί που έψαλλε ξανά κατά τις τελευταίες μαρτυρικές της στιγμές.
Ο υπερβατικός χαρακτήρας του κειμένου, σε συνδυασμό με τα αφηγηματικά μέρη που ενσωματώθηκαν στην σύνθεση του λιμπρέτου με σκοπό να παρουσιάσουν με τρόπο ελεύθερα ποιητικό τα διαδοχικά στάδια της εσωτερικής περιπλάνησης της Αγίας και την πορεία της προς την ενόραση και την θαυματουργία, συναντώνται με τρόπο απρόσμενο όσο και μοιραίο, με την προσευχή του πατέρα Αθανασίου Σκαρκαλά σε ήχο πλάγιο του πρώτου, που ακούμε με ηλεκτρονικά μέσα.
Όραμα και Έμπνευση
Ο Νέστορας Τέηλορ μιλώντας για το έργο του, ανέφερε ότι βασίστηκε σε μία ιδέα του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, που είδε στην ζωή και την δράση της Αγίας Φιλοθέης τις κοινές αξίες που διέπουν και τις τρεις Κοινότητες του Δήμου μας, που ακόμα και τα ονόματά τους σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τα έργα και τις ημέρες της Αγίας.
Στον πολύ κατατοπιστικό λόγο του στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι το έργο αφηγείται την Ιστορία των τριών Κοινοτήτων, στις οποίες υπήρξε ζωή και δράση 500 χρόνια πριν, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τις αρχές του 20ου αιώνα που τοποθετείται επίσημα η ίδρυσή τους. Πράγματι υπήρχαν τα πηγάδια που η Αγία είχε κατασκευάσει για να ξεκουράζονται και να δροσίζονται οι διαβάτες και οι εργάτες -ένα στο Ψυχικό και ένα στο Νέο Ψυχικό. Από αυτό το ψυχικό, την καλή πράξη δηλαδή της Αγίας, πήραν και οι δύο Κοινότητες το όνομά τους.
«Η Αγία Φιλοθέη υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μορφές στην Τουρκοκρατία. Μια εμβληματική μορφή που το μεγάλο έργο της σφράγισε τον 16ο αιώνα. Πρόσφερε πολλά σε ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό και παιδαγωγικό επίπεδο. Ίδρυσε σχολεία, νοσοκομεία, φρόντισε τους φτωχούς, πρόσφερε όλη την περιουσία της σε όσους είχαν ανάγκη. Συνέβαλε πολύ στην χειραφέτηση των γυναικών ιδρύοντας σχολεία για κορίτσια που εκείνη την εποχή φάνταζε απίθανο. Η Αγία Φιλοθέη και η στάση της απέναντι στη ζωή και τον συνάνθρωπο αποτελούν έμπνευση. Με την ανιδιοτελή προσφορά της πάλεψε να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Με αυτή την επετειακή συναυλία τιμούμε τη δική μας Αγία της οποίας τις αρχές και τις αξίες ασπαζόμαστε και προσπαθούμε με τη σειρά μας να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας της και του έργου της. Πιστεύω ότι οι τρεις αυτές Κοινότητες πρέπει να είναι ενιαίος Δήμος όπως και είναι γιατί από τις πράξεις της Αγίας Φιλοθέης έχουμε κοινές αντιλήψεις και κοινή πολιτιστική ταυτότητα. Με αυτή τη μουσική εκδήλωση θέλουμε ως Δήμος να τιμήσουμε την Αγία Φιλοθέη που μας έδωσε και το όνομα μας, αλλά και να φέρουμε σε επαφή την τοπική κοινωνία με την πολιτιστική της κληρονομιά και την ιστορία της. Μια ιστορία που κρατά 5οο χρόνια!»
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top–nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.