Οικοδομική άδεια στο ΟΤ. 173 (MIELE –HELLAS)

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής 

Το θέμα που σήμερα μας απασχολεί είναι το ΟΤ 173, το γνωστό σε όλους οικόπεδο της MIELE. Σήμερα το οικόπεδο αυτό είναι ιδιοκτησία της Miele και έχει κτίσμα επάνω 4.709,65 τ.μ., σε τρεις ορόφους με 79 εγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης. Το θέμα του κτηρίου αυτού  έρχεται στο προσκήνιο μόλις την 20η Δεκεμβρίου για όλους εμάς που αποτελούμε μέλη της Διοίκησης Γαλάνη.

Εκείνη την ημέρα συνεδρίαζε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το 1ο θέμα αφορούσε την «λήψη απόφασης σχετικά με την απότμηση (διαμόρφωση) πεζοδρομίων για διαμορφώσεις εισόδων εξόδων οχημάτων στο ακίνητο επί των οδών Ρήγα Φεραίου – Νικηταρά – Λεωφ. Μεσογείων» (το γνωστό σε όλους κτήριο της MIELE -HELLAS) που εφεξής θα το ονομάζουμε ΟΤ 173.

Στα επισυναπτόμενα ήταν:

 • Η άδεια Πολεοδομίας με αρ. 525024 10-11-22 με ευθύνη ιδιώτη μηχανικού για λογαριασμού της MIELE και για ανέγερση εμπορικού καταστήματος με ισόγειο και υπόγειο χώρο στάθμευσης, χώρο καταστήματος στον Α΄ όροφο και βοηθητικούς χώρους στον Β΄όροφο και φυτεμένη στέγη
 • Η απαιτούμενη άδεια κυκλοφοριακής σύνδεσης από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών
 • Η σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού με την δημιουργία 118 θέσεων στάθμευσης

Το γεγονός αυτό ως γνώστες των Πολεοδομικών Θεμάτων του Νέου Ψυχικού μας προξένησε εντύπωση και ζητήσαμε από τον Δήμαρχο που προέδρευε της Επιτροπής να αναβληθεί.

Με την λήξη της Συνεδρίασης το θέμα τέθηκε και συζητήθηκε σε στενό κύκλο συνεργατών που βρισκόμασταν στο Δημαρχείο εκείνη την ώρα.

Άμεσα ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης συγκάλεσε και για την επόμενη κιόλας ημέρα μια σύσκεψη με παρόντες τον δικηγόρο εξειδικευμένο χρόνια στα πολεοδομικά κύριο Βασίλη Παπαδημητρίου, τον Διευθυντή της Πολεοδομίας, τους δύο μηχανικούς αντιδημάρχους και την αντιδήμαρχο Δημοτικής Διακυβέρνησης η οποία είναι και δικηγόρος.

Αρχικά ο Διευθυντής της Πολεοδομίας μας ανέφερε για την ιστορία ότι:

 1. Πρόκειται για οικόπεδο ιδιοκτησίας της MIELE – HELLAS εμβαδού 4.396,5 τ.μ. και αποτελεί τμήμα του ΟΤ 173 Νέου Ψυχικού
 2. Οι όροι δομήσεως είναι συγκεκριμένοι: κάλυψη 40%, συντελεστή δομήσεως 1,2, ύψος 14 μ. + 2 μέτρα στέγη ή πυλωτή.
 3. Το υπάρχον σήμερα κτίσμα αποτελείται από ισόγειο κατάστημα, δύο ορόφους γραφείων, υπόγειο χώρο στάθμευσης και ισόγειες αποθήκες και έχουν πραγματοποιηθεί: Κάλυψη = 2.495,66 τ.μ., Δόμηση = 4.709,65 τ.μ., ύψος = 13,20 μ. σε τρεις ορόφους και 79 εγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης.
 4. Η κατεδάφιση του υφιστάμενου καταστήματος της MIELE-HELLAS ΕΠΕ, προεγκρίθηκε με την υπ.αρ. 415136/25-5-2022 πράξη της ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής
 5. Η προέγκριση για την ανέγερση εμπορικού καταστήματος της MIELE-HELLAS ΕΠΕ εγκρίθηκε με την υπ.αρ. 463771/11-8-22 πράξη της ΥΔΟΜ Φιλοθέης – Ψυχικού.
 6. Η άδεια κατεδάφισης (κατ.1) εκδόθηκε με την υπ.αρ. 502661/13-10-22 πράξη της Διαχειρίστριας τεχνικής εταιρείας (ηλεκτρονική έκδοση).
 7. Η άδεια για την ανέγερση εμπορικού καταστήματος της MIELE-HELLAS ΕΠΕ εκδόθηκε με την υπ. αρ. 525024 πράξη της διαχειρίστριας τεχνικής εταιρείας (ηλεκτρονική έκδοση).
 8. Η συνολική δόμηση προς ανέγερση κτηρίου είναι 3.825,89 τ.μ., με κάλυψη 1.741,17 τ.μ., ύψος κτηρίου 14 μέτρα, αρ. ορόφων 2, αρ. θέσεων στάθμευσης 118.

Είναι προφανές πια με όλα αυτά τα στοιχεία που βλέπουμε ότι πρόκειται για μια ειδική κατασκευή και όχι ένα απλό κατάστημα. Επίσης έχει δοθεί άδεια για κατάστημα σε όροφο που γνωρίζαμε ότι απαγορεύεται επί της Μεσογείων στο ύψος που αφορά το Νέο Ψυχικό.

Μετά από διαλογική συζήτηση καταλήξαμε ότι η μόνη λύση για άμεση παρέμβαση και διακοπή των εργασιών είναι η έγγραφη καταγγελία προς την Πολεοδομία του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού ζητώντας εμείς οι ίδιοι τον επανέλεγχο των στοιχείων. Οι εργασίες αφορούσαν τις αρχικές δηλαδή προετοιμασίες για την κατεδάφιση των κτηρίων. Ότι είχαν βάλει περίφραξη εργασίας! Την καταγγελία υπέγραψαν οι κ.κ. Ζέππου Ελένη δικηγόρος και Φωτιάδης Δημήτρης Πολιτικός Μηχανικός ως απλοί πολίτες και γνώστες της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Ο Δήμαρχος μας πρότεινε να αναθέσουμε το σημαντικό αυτό θέμα στον ειδικευμένο παριστάμενο δικηγόρο.

Μετά την υπ.αρ. 512 11-1-23 καταγγελία η ΥΔΟΜ εξέδωσε την ίδια κιόλας ημέρα έγγραφο προσωρινής διακοπής των εργασιών πράγμα το οποίο και έγινε και μέχρι σήμερα δεν εκτελούνται εργασίες στο εν λόγω ακίνητο.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και σύσσωμη η Διοίκηση  παρακολουθούμε το θέμα και είμαστε σε αναμονή για την γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου στα πολεοδομικά θέματα την οποία και δουλεύει συνεχώς και θα την έχουμε τάχιστα στα χέρια μας.

Δημήτρης Φωτιάδης

Ελένη Ζέππου

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις