Οι Αντικειμενικές Αξίες των ακινήτων και πάλι στο προσκήνιο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Έκθεση Γνωμοδότησης για τον προσδιορισμό των Τιμών Ζώνης

Της Λυδίας Λέκκα

 Οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ήδη ισχύουν από την 1/1/2022 ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο λίγο πριν την εκπνοή του έτους, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών, με άρθρο σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, να δίνει στους Δήμους την δυνατότητα να υποβάλουν την γνώμη τους για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας, στο χρονικό διάστημα από 10 Δεκεμβρίου 2022 έως  20 Ιανουαρίου 2023.

Παρά το γεγονός ότι το χρονικό αυτό περιθώριο ήταν αντικειμενικά ασφυκτικό, καθώς μεσολαβούσε και το διάστημα των Εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού κινήθηκε ταχύτατα και ανέθεσε στην πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακίνητης περιουσίας Μαρία Αφτιά την σύνταξη σχετικής Έκθεσης Γνωμοδότησης για τον προσδιορισμό των Τιμών Ζώνης βάσει εκτίμησης των αγοραίων αξιών των ακινήτων για τα ακίνητα των τριών Κοινοτήτων του Δήμου μας.

Η Έκθεση παρουσιάστηκε από τον Αντιδήμαρχο Νίκο Ζερβό, παρουσία και της κυρίας Αφτιά και εγκρίθηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου 2023, που ήταν άλλωστε και το πρώτο του έτους.

Οι τιμές ζώνης που προτείνονται ανά Κοινότητα έχουν ως εξής: 

ΖΩΝΗ

ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ (€)
Α΄ 2.100
Β΄ 2.200
Β1΄ 2.050
Γ΄ 1.850
Δ΄ 1.750
Ε΄ 2.150
ΣΤ΄ 1.600

 

ΖΩΝΗ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ (€)
Α΄ 3.800
Β΄ 3.700
Γ΄ 3.400
Δ΄ 3.000
Ε΄ 2.800
ΣΤ΄ 2.300

 

ΖΩΝΗ

ΨΥΧΙΚΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ (€)
Α΄ 3.800
Β΄ 3.800
Γ΄ 3.300
Δ΄ 3.300
Ε΄ 2.800
ΣΤ΄ 3.000
Ζ΄ 2.600
Η΄ 2.800

 Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Ζερβός στην εισήγησή του, στο Νέο Ψυχικό οι πραγματικές εμπορικές αξίες είναι κοντά στις σημερινές αντικειμενικές, κάτι που όμως δεν ισχύει για το Ψυχικό και την Φιλοθέη, όπου για μεν το Ψυχικό οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των αντίστοιχων πραγματικών κατά 8-19%, με εξαίρεση την Ζώνη Β’ όπου συμβαδίζουν, ενώ για την Φιλοθέη, οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες κατά 5-16% από τις αντίστοιχες εμπορικές αξίες των ακινήτων, με πλέον αδικημένη ζώνη την ΣΤ’, που αφορά κατοικίες επί της Λεωφόρου Καποδιστρίου.

Στην εισήγηση έχει γίνει ειδική μνεία για την Ζώνη Α’ του Ψυχικού, στην οποία διαχρονικά δημιουργούνται συνθήκες αναιτιολόγητης και μακροχρόνιας φορολογικής επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και ζητείται η ενσωμάτωσή της στην Β’ Ζώνη της Κοινότητας.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού είναι μέχρι στιγμής ο μόνος δήμος της επικράτειας που κατάφερε και ανέθεσε εγκαίρως σε ειδικό τη σύνταξη Έκθεσης Γνωμοδότησης για τις τιμές των ακινήτων, ώστε η απόφαση-πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις τιμές να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση.

Η Έκθεση, εκτός των προτάσεων επί των αντικειμενικών αξιών και τιμών ζώνης, συμπεριλαμβάνει και ορισμένα στοιχεία για τις συνθήκες που επηρεάζουν την κτηματαγορά γενικότερα και διαπιστώνει τις συνθήκες αβεβαιότητας και την έντονη μεταβλητότητα που επικρατούν, λόγω των συνεπειών της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, των προβλημάτων λειτουργίας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και της – πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Συμπερασματικά διαπιστώνεται ότι μετά από μια περίοδο ανόδου, η Ελληνική κτηματαγορά παρουσιάζει αυτή τη στιγμή καμπτικές τάσεις, ενώ το 2023 προμηνύεται ως εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά, με έντονες αβεβαιότητες και ανησυχία τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης ανέφερε ότι ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους και ελάχιστους Δήμους που και το 2020 είχαν «υποβάλει γνώμη» και προτάσεις για τις τιμές ζώνης στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, καταφέραμε με τις ενέργειές μας να συγκρατήσουμε τις αντικειμενικές αξίες. Συνέκρινε δε τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού με τους Δήμους Γλυφάδας, Εκάλης, Κηφισιάς αλλά και με τον Δήμο Αθηναίων, όπου η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έφτασε, όπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις το 95%.

Στο τέλος της μέρας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2024. Ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα υπολογιστεί με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις