Οχυρώσαμε το Προάστιό μας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:
  • Όλες οι ενέργειες και οι κινήσεις της Διοίκησης

  • Διατηρούμε την Φυσιογνωμία

Διαβάζοντας στην έγκριτη εφημερίδα σας άρθρο με τίτλο «Ανοχύρωτη η πόλη μας;», και επειδή τον τελευταίο καιρό πολλά γράφονται και λέγονται στα μέσα μαζικής δικτύωσης από ενδιαφερόμενους δημότες για το τι έγινε και τι ισχύει σήμερα με τον νέο οικοδομικό νόμο άδραξα την ευκαιρία να γράψω το παρόν άρθρο.  Θα ήθελα, ως αρχικός χειριστής του θέματος, να ενημερώσω τους συνδημότες μας και να αναδείξω την αλήθεια και την ακρίβεια των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής.

Δεν είναι στις προθέσεις μου η πολιτική αντιπαράθεση αλλά έχω την υποχρέωση σε όσους προσπαθήσουν να στήσουν «προεκλογικά δημοτικά παιχνίδια» περί ενδιαφέροντός τους για τα πολεοδομικά δρώμενα να είναι πολύ προσεκτικοί και ακριβείς στα γραφόμενα.

Τα περί «ασυγχώρητης αδράνειας», «άγνοιας Νόμου ή αδιαφορίας» και «υποτίμησης των δημοτών» δεν αγγίζουν τη σημερινή Δημοτική Διοίκηση Γαλάνη και θα το αποδείξω ευθύς αμέσως.

Η ιστορία

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), δηλ. ο Νόμος 4067/2012, εκδόθηκε και ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά και επέφερε αλλαγές στον ισχύοντα  Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), όπου για πρώτη φορά στα άρθρα 10 και 15 μπήκαν διατάξεις «γκρίζας και ομιχλώδους ερμηνείας», που καταστρατηγούσαν τα ισχύοντα πολεοδομικά διατάγματα και έδιναν την δυνατότητα στους κατασκευαστές, από το «παράθυρο» να αυξήσουν τον συντελεστή δομήσεως καθώς και το ύψος που επιτρεπόταν στα προάστιά μας.

Αν δε με απατά η μνήμη μου, τότε Δημοτική Αρχή, ήταν η Διοίκηση Ξυριδάκη, με αξιόλογους ειδικούς Αντιδημάρχους και Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, που δεν αντέδρασαν.

Το ίδιο και μετά τις δημοτικές εκλογές το 2014 και μέχρι το 2019 δημοτική διοίκηση ασκούσε ο Δήμαρχος κύριος Ξυριδάκης με αξιόλογους Αντιδημάρχους όπως ο πολιτικός μηχανικός κύριος Καριώτης και ο αρχιτέκτονας κύριος Άλκης Γάτος. Και τότε καμία διαμαρτυρία, για τον «κακό» Νόμο Σαμαρά που επέτρεπε την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του Δήμου μας.  Αδιαφορία ή άγνοια Ξυριδάκη και συνεργατών;

 

Σήμερα επί Δημοτικής Διοίκησης Γαλάνη

Μετά τις Δημοτικές Εκλογές η νέα Διοίκηση, να θυμίσω για την ιστορία, ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2019. Στις αρχές Μαρτίου 2020, δηλαδή μόλις έξι μήνες μετά, έγινε η επέλαση του Covid-19 και το πρώτο «κλείσιμο» της κοινωνίας με γενικό Lock down. Και ευθύς αμέσως μετά το πρώτο άνοιγμα και συγκεκριμένα, αν θυμάστε, αυτό έγινε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, έχουμε την έκδοση της πρώτης ηλεκτρονικής άδειας που καταστρατηγούσε τους ισχύοντες όρους δομήσεως. Η ημερομηνία έκδοσής της ήταν 21/9/2020 και η κατασκευή θα γινόταν στο Νέο Ψυχικό.

Τότε διατελούσα Αντιδήμαρχος Δομημένου Περιβάλλοντος και πληροφορήθηκα άμεσα το γεγονός.

Οι κινήσεις

  • Ενημέρωσα τον Δήμαρχο και τον ειδικό νομικό σύμβουλο στα Πολεοδομικά κύριο Βασίλη Παπαδημητρίου.
  • Άμεσα κινηθήκαμε με έγγραφα προς την Πολεοδομία Αγ. Παρασκευής και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας Αττικής, (Βόρειος τομέας) και τέλος
  • Ενημερώσαμε τους κατασκευαστές αρχικά προφορικά και έπειτα γραπτά σαφώς ότι στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού αρνούμαστε την παράβαση των Πολεοδομικών Διατάξεων μιας και για την κοινότητα του Νέου Ψυχικού υπάρχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το 1989, που καθορίζει ειδικά το ύψος και τον συντελεστή δομήσεως.
  • Παράλληλα φροντίσαμε τα ενημερώσουμε και τους τρεις κατασκευαστές που τότε δραστηριοποιούνταν στον Δήμο μας για τα σαφή Βασιλικά και Προεδρικά Διατάγματα που διέπουν Φιλοθέη και Ψυχικό.
  • Δημοσιοποιήσαμε από τότε, (Νοέμβριος 2020), στα «Τοπικά Νέα» τις κινήσεις μας και τους κινδύνους για το δομημένο περιβάλλον στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού (βλέπε εφημερίδα 26 Νοεμβρίου 2020).

Η αλήθεια

Η Διοίκηση Γαλάνη από την αρχή προσέφυγε αρμοδίως για την προστασία της φυσιογνωμίας του δήμου μας και στις τρεις Κοινότητες (Ψυχικού, Φιλοθέης και Νέου Ψυχικού), παρ ότι η Πολεοδομία Αγ. Παρασκευής ήταν αρνητική και δεν έδινε στοιχεία.  Οι δύο μηχανικοί της Διοίκησης ο Νίκος Ζερβός και εγώ επίσης, αναζητούσαμε μέσω Η/Υ μόνοι μας τις εκδοθείσες άδειες, έτσι ώστε να αντιδράσουμε άμεσα.

Η συνέχεια είναι γνωστή διότι με τον Νόμο 4759 ΦΕΚ 245/Α/ Δεκέμβριος 2020, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αρμόδιο υπουργό τον κύριο Χατζηδάκη, διατήρησε το άρθρο 10 περί «κινήτρου για περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής κλπ.» καθώς και τα ευεργετήματα του άρθρου 15 περί υψών, παρ ότι ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο. Από την εφαρμογή των άρθρων αυτών, στην πράξη παρουσιάστηκε το φαινόμενο της παραβίασης των πολεοδομικών ισχυόντων νόμων όπως τα ΒΔ και Π. Διατάγματα για την Φιλοθέη και το Ψυχικό, και το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) για το Νέο Ψυχικό τόσο στα επιτρεπόμενα ύψη, όσο και στο συντελεστή δόμησης, από τους εργολάβους οικοδομών.

Η Δημοτική Αρχή Γαλάνη για τον σκοπό της θωράκισης του Δήμου μας από την ανεξέλεγκτη εισβολή των κατασκευαστών έθεσε στον πυρήνα των ενεργειών της την επίσπευση της ίδρυσης και λειτουργίας της τοπικής πολεοδομίας διότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Προαστίου μας θα ήταν το κέντρο βάρους των ενεργειών της όπως επίσης και ο έλεγχος των οικοδομικών αδειών από εμάς τους ίδιους.

Μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους τέτοιας υπηρεσίας που έθετε το Υπουργείο πήραμε τάχιστα την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τους κωδικούς λειτουργίας από το ΤΕΕ και τον Ιούλιο του 2022 ξεκίνησε.

Μετά την σημαντική αυτή επιτυχία είχαμε πια ένα εργαλείο δράσης στα χέρια μας. Με μια πρωτοποριακή ενέργεια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκύκλιος οδηγία προς την τοπική πολεοδομία ώστε να μην εφαρμόσει τις γενικές διατάξεις του νέου ΓΟΚ, αλλά τις ειδικές διατάξεις που απορρέουν από τα θεσμοθετημένα ανά κοινότητα διατάγματα και πολεοδομικά σχέδια.

Μάλιστα την κίνηση αυτή την θεώρησε και την κατέγραψε ως σωστή και πρωτοποριακή μεγάλο μέρος του πανελλαδικού καθημερινού τύπου.

Το γκρίζο και ομιχλώδες τοπίο που διαμορφώθηκε από τις συνέπειες της εφαρμογής των γενικών διατάξεων του Ν. 4067/12 και Ν. 4759/20 αντιμετωπίζεται με κατάλληλη νομική επιχειρηματολογία προς τα αρμόδια Δικαστήρια.

Η Δημοτική Αρχή Γαλάνη στην προσπάθεια αυτή διαφύλαξης του Δομημένου και Αδόμητου Περιβάλλοντος σας θέλει όλους συμπαραστάτες.

ΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΣ το Προάστιό μας νομικά αγωνιζόμαστε για την τήρηση της νομιμότητας και υπό αυτό το πρίσμα μεγιστοποιούμε το Δημοτικό, Κοινωνικό Όφελος.

Δημήτρης Φωτιάδης

Πολιτικός Μηχανικός,

Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Θεμάτων Περιβάλλοντος

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις