Το 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού τιμά τη μνήμη της Λέλας Καραγιάννη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ωδή στις αξίες της ελευθερίας και του πατριωτισμού

Της Λυδίας Λέκκα

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, σε μία αριστουργηματική εκδήλωση, μαθητές και απόφοιτοι του 1ου Γενικού Λυκείου Νέου Ψυχικού τίμησαν την μνήμη της ηρωίδας της Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη.

Όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα της καθηγήτριας του Λυκείου, Αθανασίας (Νάνσυ) Μπουράκη, που πριν από λίγους μήνες είχε την έμπνευση της οργάνωσης μιας εκδήλωσης τιμής και μνήμης για την Λέλα Καραγιάννη, την γυναίκα που έδωσε την ίδια ζωή της για την Ελλάδα, αγωνιζόμενη εναντίον των Γερμανών κατακτητών.

Η όμορφη αυτή ιδέα μετουσιώθηκε σε μία μοναδική καλλιτεχνική εκδήλωση, ένα θεατρικό, μουσικό και εικαστικό δρώμενο λεπτής αισθητικής και υψηλής ποιότητας, για το οποίο δούλεψαν και συνεργάστηκαν με αγάπη και μεράκι καθηγητές, μαθητές και απόφοιτοι του 1ου Λυκείου Νέου Ψυχικού. Η παράσταση αποτελούσε μία αφήγηση της ζωής της Λέλας Καραγιάννη, με έμφαση στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συμπεριλάμβανε βίντεο, μουσικά μέρη, τραγούδι, αφήγηση και δραματοποιημένα στιγμιότυπα, ενώ την σκηνή πλαισίωναν σκίτσα – προσωπογραφίες της ηρωίδας. Οι συντελεστές της παράστασης ήσαν όλοι είτε μαθητές είτε πρόσφατοι απόφοιτοι του Λυκείου.

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και παρέστη η εγγονή και συνονόματη της ηρωίδας γιαγιάς της, Λέλα Καραγιάννη, η οποία με έκδηλη συγκίνηση ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της εξαιρετικής και συγκινητικής αυτής παράστασης.

Όσοι τυχεροί βρεθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο του σχολείου, απολαύσαμε μία μεστή παράσταση που συνδύασε αριστουργηματικά και απόλυτα ισορροπημένα την ιστορική γνώση με την καλλιτεχνική έκφραση, ενώ με βαθιά συγκίνηση καμαρώσαμε τα νέα παιδιά που ξεδίπλωσαν το ταλέντο και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία και σκιαγράφησαν με σεβασμό την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη, φωτίζοντας πτυχές της ζωής και της προσωπικής της πορείας.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης στον σύντομο λόγο του καλωσόρισε τους Υπουργούς και τους θεατές, ευχαρίστησε θερμά την Λέλα Καραγιάννη για την παρουσία της στην εκδήλωση και μίλησε για την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη, που εκτελέστηκε έναν μόλις μήνα πριν την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, χαρακτηρίζοντάς την «φάρο πατριωτικής ακτινοβολίας, σε μια εποχή που η Ελλάδα βρέθηκε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της», ενώ τόνισε ότι «υπήρξε σύμβολο ενότητας, καθώς έδρασε ως Ελληνίδα, πάνω και πέραν από ταυτότητες αριστεράς ή δεξιάς».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Ζέππου, Αλίκη Γκιζελή, Δημήτρης Φωτιάδης και Γιώργος Παπαχρόνης, παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, στελέχη του Δήμου, ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Νέου Ψυχικού Διονύσης Τσάγκλας, Καθηγητές, γονείς, μαθητές και πλήθος θεατών.

Η παράσταση απέσπασε τα εγκωμιαστικά και ενθουσιώδη σχόλια όλων των παρισταμένων, ενώ τόσο ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης όσο και η εγγονή της ηρωίδας Λέλα Καραγιάννη, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την αρτιότητα και το υψηλό επίπεδο της παράστασης και εξέφρασαν την ευχή αυτή να «ταξιδέψει» και σε άλλα σχολεία.

Η Αναϊς Αχιλλοπούλου απόφοιτος του Λυκείου και νυν σπουδάστρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στην σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε:  «Ήταν μια εκδήλωση στην οποία ξεχώρισα τη γνώση και το μεράκι των καθηγητών, τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό των παιδιών, αλλά και τη συγκίνηση των γονιών τους και όλων εμάς των υπολοίπων που ήμασταν παρόντες. Υπάρχει ελπίδα στον τόπο, όταν όσοι μαθαίνουν στα παιδιά μας τη σύγχρονη Ιστορία, αλλά και τα ίδια τα παιδιά μας, αποδίδουν σημασία σε προσωπικότητες που ξεχώρισαν με τον αληθινό τους πατριωτισμό και τον αγώνα τους για τη δική μας ελευθερία, όπως ήταν η Λέλα Καραγιάννη».

 

 

 

 

 

Σε αντίστοιχη ανάρτησή της, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, συνεχάρη τόσο τον Διευθυντή του 1ου Γενικού Λυκείου Νέου Ψυχικού Διονύση Ντάγκλα, όσο και τον Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη.

Οι συντελεστές της παράστασης ήταν:

Τραγούδι: οι απόφοιτοι Δ. Ζάφτη, Δ. Κοκοτσή, Σπ. Τσαλούχος

Πιάνο: Α. Λιούκας (Γ’ Λυκείου)

Κιθάρα: Μ. Γεωργιάδη, Κ. Τάνιου

Τουμπερλέκι: Μ. Κάμαρη (Γ’ Λυκείου)

Χορωδία:

Γ’ Λυκείου: Ε. Αραμπατζή, Μ. Κάμαρη, Μ. Μπαρτσιώτα, Μ. Τζιαννετοπούλου, Ν. Τσίγκα

Β’ Λυκείου: Γ. Παναγάκου

Α’ Λυκείου: Γ. Αλεξάκης, Δ. Καλκαντάρα, Γ. Λυκουργιώτης, Χρ. Ουρανίτσα, Λ. Παπαβασιλείου

Αφηγήτριες: Π. Κόκκα, Μ. Αργυράτου (Β’ Λυκείου)

Δραματοποίηση: Ε. Μότσου (Γ’ Λυκείου)

Τεχνική Υποστήριξη: Δ. Σκαρλάτος (Β’ Λυκείου)

Σκίτσα – Προσωπογραφίες: Α. Αχιλλοπούλου, απόφοιτος του Λυκείου Νέου Ψυχικού και νυν φοιτήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Α. Μπουράκη, Α. Τόντη, Ο. Ντούρμα, Π. Πλέσσα, Λ. Σταυρακάρα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις