Έργα με τη σφραγίδα του ΕΣΠΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Από την Περιφέρεια Αττικής

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκε ο κύκλος ημερίδων με θέμα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου», που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών.

Αντικείμενο των θεματικών αυτών συναντήσεων ήταν η παρουσίαση των έργων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται υπό υλοποίηση και αυτών που προβλέπεται να γίνουν, εν όψει και της νέας διαχειριστικής περιόδου του ΠΕΠ 2021 – 2027.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που μπορεί να προσδώσει το ΕΣΠΑ στην ΠΕ Βορείου Τομέα και παρουσίασε τον προγραμματισμό και την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική 2014-2020”, με σκοπό την επίτευξη στρατηγικών στόχων όπως:

  • υλοποίηση έργων που δίνουν λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν χρόνια τους κατοίκους
  • αναπτυξιακή επανεκκίνηση και ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας
  • σχεδιασμός νέων στρατηγικών που θα ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής
  • διατήρηση και τόνωση των οικιστικών χαρακτηριστικών των Δήμων της περιοχής, που ανέκαθεν αποτελούσαν και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα.

Ο κύριος Πατούλης  επεσήμανε ότι μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα 1.534 έργα και δράσεις με προϋπολογισμό 99,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έργα αυτά συμπεριλαμβάνουν:

  • έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε δημοτικά κτίρια σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Βριλήσσια, Παπάγου, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση και Φιλοθέη – Ψυχικό
  • την κατασκευή νέων σχολικών υποδομών στους Δήμους Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ερυθραίας και Κηφισιάς
  • την κατασκευή της σύγχρονης πεζογέφυρας στην Αγία Παρασκευή επί της Λεωφόρου Μεσογείων
  • την κατασκευή στο επόμενο διάστημα δύο ακόμα πεζογεφυρών, μία επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και μια επί της Λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ.

Επιπλέον, διατέθηκαν 40,2 εκατομμύρια ευρώ σε 1.466 επιχειρήσεις του Βόρειου Τομέα ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid, χρηματοδοτήθηκαν με 21,7 εκατομμύρια ευρώ κοινωνικές δομές και 31 δράσεις κοινωνικής προστασίας για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δόθηκαν 5,5 εκατομμύρια ευρώ για έργα σχετικά με την αποχέτευση ομβρίων υδάτων σε Δήμους του Βόρειου Τομέα, ενώ χρηματοδοτήθηκαν η αποκατάσταση, ανακαίνιση και ανάπλαση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στην Κηφισιά και η προσθήκη νέου τριώροφου κτηρίου του Αστεροσκοπείου, στην Πεντέλη.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε την σημασία των εξής έργων:

  • της ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου που διαπερνά 8 Δήμους της Αττικής, ως μοναδικού μνημείου του μεγαλύτερου εν λειτουργία αειφόρου έργου της αρχαιότητας, αλλά και ως ενός σύγχρονου περιβαλλοντικού εργαλείου για την αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα
  • της κατασκευής του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα, στα πλαίσια της προώθησης ενός νέου μοντέλου αστικής κινητικότητας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφερόμενος στο ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της ανακύκλωσης, επισήμανε ότι αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση μαζί με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στους πρωταθλητές στον τομέα της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής οργανικών και φυτικών αποβλήτων συγκαταλέγονται Δήμοι του Βόρειου Τομέα και οι συγκεκριμένα, οι Δήμοι Φιλοθέης Ψυχικού και Βριλησσίων.

Στόχος της Περιφέρειας είναι ένα ολιστικό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων, με βασικό άξονα του σχεδιασμού την περιφερειακή αποκέντρωση, μέσω της δημιουργίας σε κάθε Δήμο εκατοντάδων γωνιών ανακύκλωσης, Πράσινων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και αποκεντρωμένων Μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Παράλληλα λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, μια ανοικτή ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία αναρτώνται οι επιδόσεις των Δήμων, όσον αφορά τόσο τα είδη των απορριμμάτων που παράγουν, όσο και τις ποσότητες των υλικών που ανακυκλώνονται. Τέλος, για την διαμόρφωση μιας νέας, “πράσινης” αντίληψης έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου, μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης διάρκειας τριών ετών, με στόχο την εκπαίδευση και κινητοποίηση των πολιτών, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, ο κύριος Πατούλης αναφέρθηκε στην λειτουργία του σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας, αλλά και στα επιμέρους έργα  που συμπεριλαμβάνουν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, την τοποθέτηση νέων φωτεινών σηματοδοτών με κάμερες ασφαλείας, την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων led, την δημιουργία νέων ασφαλών διαβάσεων πεζών, την αναβάθμιση των πράσινων νησίδων κατά μήκος των οδικών αξόνων, την αντικατάσταση στηθαίων και τις εργασίες διαγράμμισης.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν πραγματοποιηθεί σε όμορους κυρίως Δήμους του Βόρειου Τομέα και που αφορούν την διαχείριση των ομβρίων υδάτων, με την κατασκευή ή την επέκταση των υφισταμένων δικτύων, αλλά και παρεμβάσεις στα ρέματα, με έργα αντιστήριξης, οριοθέτησης, διαμόρφωσης, διευθέτησης και καθαρισμού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη κατά την εναρκτήρια ομιλία της αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της με τον Περιφερειάρχη τονίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιτευχθεί η ολική επανεκκίνηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ανέκυψαν, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Λουκία Κεφαλογιάννη, στην σημαντική αυτήν συνάντηση έδωσαν το παρών ο βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Κεχρής, Β. Κόκκαλης, Β. Γιαννακόπουλος, Χ. Ρώμας, Μ. Κουρή, στελέχη της Περιφέρειας, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, οι Δήμαρχοι Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης Βριλησσίων και Πεντέλης, οι Αντιδήμαρχοι Πεύκης, Αγ. Παρασκευής, Λυκόβρυσης, Κηφισιάς, Παπάγου, Αμαρουσίου, Πρόεδροι, Γραμματείς και Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, ουδείς παρέστη.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις