Στις πρώτες θέσεις στην Ανακύκλωση ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Στο 24,6% το ποσοστό που μας τοποθετεί στην τριάδα των Πρωταθλητών

10% λιγότερα θα πληρώσουμε για τέλος ταφής απορριμμάτων

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Την τρίτη θέση ανάμεσα σε εξήντα έξι Δήμους, κατέκτησε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού στον τομέα της Ανακύκλωσης για το έτος 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Αττική (ΕΣΔΝΑ).

Να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Δήμος μας διακρίνεται στην Ανακύκλωση. Την περυσινή χρονιά κατέκτησε την τρίτη θέση στην συλλογή των βιοαποβλήτων (κλαδέματα) για το έτος 2019.

Το χάλκινο μετάλλιο ο Δήμος μας φέτος το παίρνει και στα φυτικά μου μάζεψε κατά την διάρκεια του 2020, γεγονός που πιστοποιεί την περιποίηση του Πρασίνου αλλά και την χάλκινο πια στο σύνολο της Ανακύκλωσης που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Την κατάταξη του Δήμου μας στην τριάδα των Πρωταθλητών ανακοίνωσε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης σε εκδήλωση της 9ης Ιουνίου με κεντρικό θέμα την παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής που αφορά στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Αττικής.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τόσο από τον ΕΣΔΝΑ όσο και από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Ποιοι Δήμοι είναι «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση

Στο σύνολο της ανακύκλωσης (οποιοδήποτε απόβλητο βιολογικής προέλευσης, κλαδέματα και φυτικά):

  1. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης 35,4%, ποσοστό που δηλώνει ότι ο εν λόγω δήμος έχει πετύχει να ανακυκλώνει πάνω από το 1/3 των οικιακών αποβλήτων του.
  2. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 33,4%
  3. Και στην τρίτη θέση, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 26,4%.

 Στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς βιοαπόβλητα (μπλε κάδοι):

  1. Πρώτος είναι πάλι ο Δήμος Βριλησσίων, με ποσοστό 23,1%.
  2. Στη δεύτερη θέση είναι ο Δήμος Παιανίας με ποσοστό 18,7%
  3. Στην τρίτη ο Δήμος Πεντέλης με ποσοστό 16,2%.

Στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (κλαδέματα και φυτικά):

  1. Πρώτος είναι ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 20,3%.
  2. Στη δεύτερη θέση είναι ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό 14,5%
  3. Στην τρίτη θέση ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 13%.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία αποκομιδής απορριμμάτων έχουν ως εξής:

1.Σύμμεικτα (οικιακά σκουπίδια) σε ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων):  0.057,27 τόνοι

2.Σύμμεικτα σε ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης): 3.910,77 τόνοι

3.Ανακύκλωση συσκευασιών σε ΕΜΑΚ:   1.061,99 (τελική ποσότητα κατάλληλη για ανακύκλωση)

4.Υπόλειμμα από ΕΜΑΚ σε ΧΥΤΑ :  1.439,56 (τελική ποσότητα μη κατάλληλη για ανακύκλωση)

5. Βιοπαπόβλητα (φυτικά) σε ΕΜΑΚ:2.196,84

6. Σύνολο:  18.679,46 (Αστικά Απόβλητα – ΑΣΑ)

 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης μίλησε στα Τοπικά νέα για τους επόμενους στόχους:

Ο Δήμος μας έχει μπει σε μια ανοδική πορεία και στον τομέα της Ανακύκλωσης. Και αυτό δείχνουν τα νούμερα και τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και έχουμε στα χέρια μας. Μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε να εκτινάξουμε τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού από την 6η και την 8η θέση στην 3η. Σκοπός μας είναι να λειτουργήσει ο τομέας της Ανακύκλωσης ακόμα καλύτερα.

Σήμερα έχουμε κάνει το πρώτο και μεγάλο βήμα. Έχουμε καταγράψει όλο το δίκτυο Ανακύκλωσης και γνωρίζουμε πια τις αδυναμίες μας. Ο επόμενος χρόνος για εμάς είναι ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου, κυρίως για την ανακύκλωση χαρτιού, αλλά και η λειτουργία των καφέ κάδων που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στον δήμο μας λόγω έλλειψης οδηγών απορριμματοφόρων. Από την πρώτη στιγμή που τους παραλάβαμε κάναμε αίτηση για πρόσληψη οδηγών και περιμένουμε, δύο χρόνια μετά, να τελειώσει η διαδικασία και να αναλάβουν δουλειά.

Το άλλο σημείο που έχουμε πρόβλημα είναι τα καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά που μπαίνουν στους μπλε κάδους. Τα μισά υλικά που βρίσκουμε σε αυτούς είναι μη ανακυκλώσιμα. Είναι ένα θέμα σοβαρό που εντόπισε και ο Περιφερειάρχης μας ο Γιώργος Πατούλης και σύντομα  ευελπιστούμε να αντιμετωπισθεί με την σωστή ενημέρωση και επικοινωνία με τους κατοίκους όλης της Αττικής.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού και η Περιφέρεια Αττικής έχουν κοινή ματιά για τον τομέα της Ανακύκλωσης. Είμαι σίγουρος ότι τα Προγράμματα και οι κινήσεις που γίνονται σήμερα θα αλλάξουν την προσεχή πενταετία το Περιβάλλον της Αττικής.

Ευχαριστώ όλους τους κατοίκους για την ευαισθητοποίησή τους και την προσφορά τους. Η διάκριση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού ανήκει στους κατοίκους του! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου Νίκο Ζερβό και Γιώργο Παπαχρόνη για την άοκνη προσπάθειά τους στον τομέα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης.

Τα στοιχεία αυτά είναι που ανεβάζουν τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού σε μια θέση στο βάθρο των «νικητών» μα παράλληλα δείχνουν ότι ενώ ανακυκλώνουμε το 46,16% χάνουμε μεγάλο ποσοστό από την ανακύκλωση που γίνεται στους μπλε κάδους που αφορούν τα οικιακά απορρίμματα, όπως ανέφερε και παραπάνω ο Δήμαρχος. Ενώ συλλέγουμε σε αυτούς 2.501,55 τόνους για ανακύκλωση πάνε μόνο οι 1.061,99 δηλαδή το 42,5%. Εδώ παρ’ όλο που είμαστε εντός της πρώτης δεκάδας, το ποσοστό των ακατάλληλων προϊόντων που τελικά οδηγούνται στην ταφή μαζί με τα απορρίμματα ανέρχεται στο 57,5%.

Όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζερβός: Οι έρευνες δείχνουν πως περίπου το 30% των αντικειμένων που τοποθετούνται στους μπλε κάδους δεν είναι ανακυκλώσιμα, κάτι που αποδίδεται στην ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων.

Θα σας αναφέρω τα τρία συνηθέστερα λάθη που κάνουμε.

Οι μπλε κάδοι δέχονται μόνο συσκευασίες προϊόντων. Το γεγονός ότι δέχονται χάρτινες συσκευασίες δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τοποθετούμε εκεί και χαρτιά. Το χαρτί αποτελεί μόνο του ξεχωριστή διαδρομή.

Ένα άλλο σημαντικό λάθος είναι ότι επειδή βάζουμε πλαστικές συσκευασίες νομίζουμε ότι αυτό αφορά και σε όλα τα πλαστικά και έτσι βρίσκουμε πολλά πλαστικά αντικείμενα και ιδιαίτερα σπασμένα παιχνίδια τα οποία είναι σκουπίδια.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι οι συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρές και να μην έχουν υπολείμματα. Δηλαδή το χάρτινο ποτήρι του καφέ το ξεπλένουμε και το πετάμε. Τις περισσότερες φορές εμείς βρίσκουμε και την τελευταία γουλιά καφέ που δεν ακυρώνει μόνο το ποτήρι αλλά χύνεται και καταστρέφει και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Η μάστιγα όμως είναι οι γυρολόγοι που αδειάζουν τους κάδους την καθαρή ανακύκλωση.

Τα «Τοπικά νέα» δημοσιεύουν στην επόμενη σελίδα οδηγίες ορθής χρήσης των μπλε κάδων με την πεποίθηση ότι θα συμβάλλουμε και εμείς στην Προστασία του Περιβάλλοντος. Τέλος, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος να αναφέρουμε ότι ο Δήμος μας και φέτος όπως και την προηγούμενη χρονιά θα πληρώνει 10% λιγότερα για το τέλος ταφής των απορριμμάτων. Και επειδή τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά το κέρδος αφορά άμεσα και την τσέπη μας.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις