Η Επανάσταση του 1821 στο Ελληνικό Βιβλίο για παιδιά, στην Πινακοθήκη Λέφα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Από τη συλλογή του Δημήτρη και της Μάγδας Αναγνωστή

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό (Κοκκώνη 15, Ψυχικό, τηλ.2106717097) θα φιλοξενήσει στο χώρο της, μέρος της συλλογής «Ελληνικού Βιβλίου για Παιδιά» με θέμα την Επανάσταση του 1821, από το ζεύγος Δημήτρη και Μάγδα Αναγνωστή. Η  έκθεση θα  περιλαμβάνει και έργα τέχνης με θέμα την επανάσταση του 1821, μεταξύ των οποίων και 10 ελαιογραφίες του γνωστού Ναΐφ ζωγράφου Νώντα Ρεντζή.

Η Μάγδα Αναγνωστή καταθέτει τη δική της προσωπική εξομολόγηση για τη συλλογή αυτή που με τόσο αγάπη και πάθος, πάνω από 40 χρόνια τώρα, εκείνη και ο σύζυγος της Δημήτρης δημιουργούν: «Δυνητικά υπάρχουν άπειρα είδη συλλογών, έχουν όμως όλες ένα κοινό σημείο. Πίσω από την τάση για συλλογή υπάρχει πάντα μια νοσταλγική διάσταση. Κάθε συλλογή συνιστά μια νίκη στον πόλεμο ενάντια στον χρόνο. Μια ειδική περίπτωση βιβλιοσυλλογής, ιδιαίτερα ελκυστική αποτελεί η συλλογή βιβλίων για παιδιά. Το βιβλίο για παιδιά προκαλεί στον ενήλικα και μάλιστα στον βιβλιόφιλο ενήλικα, ενσυνείδητη νοσταλγία για την παιδική του ηλικία.

Αναζητούσαμε συγκεκριμένες εκδόσεις περίπου από το 1945 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Σκαλίζοντας όμως στα ράφια των παλαιοβιβλιοπωλείων ανακαλύπταμε βαθμιαία έναν κόσμο με παρελθόν και μέλλον – εκδόσεις παραμυθιών από το 1900 έως στα 1920, με ζωγραφιές μαγικές, που σε μετέφεραν θέλοντας και μη στον κόσμο τους… Τοποθετήσαμε το εξωσχολικό βιβλίο για παιδιά στην ελληνική γλώσσα, από την εμφάνισή του στις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τα 1982, ως κεντρικό περιεχόμενο του σώματος της συλλογής. Επιδίωξή μας: να συγκεντρωθεί το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής των δύο αυτών αιώνων, στόχος ίσως αδύνατος, αλλά όχι όμως και εντελώς απίθανος, αφού θα πρέπει να πλησιάζουμε ήδη ένα ποσοστό της τάξης του 90%».

Η έκθεση συνοδεύεται από βιβλίο, το οποίο έχει επιμεληθεί η Μάγδα Αναγνωστή και έχει εκδώσει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο/λεύκωμα, που περιλαμβάνει επίσης βασικές γνώσεις και πληροφορίες γύρω από τα εκδοτικά εγχειρήματα του 20ου αιώνα ως προς τα ελληνικά βιβλία για παιδιά και ειδικότερα όσα αναφέρονται στην Επανάσταση, καθώς και τον βασικό κατάλογο που προέκυψε από την αρχική αποτύπωση.

 

Την οργάνωση έχει ο ΟΚΑΠΑ του Δήμου Φιλοθέης–Ψυχικού και την επιμέλεια η Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης& Μουσειολόγος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 και ώρα 7.00μμ και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις  20 Μαΐου 2022. Οι ώρες λειτουργίας της πινακοθήκης είναι: Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 12.30μμ με 3.30μμ και οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν ραντεβού στο: egerolimatou@yahoo.co.uk.

Η χρήση της μάσκας εντός της πινακοθήκης είναι υποχρεωτική.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις