….τρία …. δύο ….. ένα ……2022 !

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Όλοι με τα καλά τους. Γιορτινή ατμόσφαιρα παντού.

της Μαριλένας Μανιατοπούλου

Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολισμένα, πολύχρωμα φωτάκια αναβοσβήνουν, νόστιμα εδέσματα στο τραπέζι, χαρούμενες φωνές ακούγονται σε όλους τους χώρους. Μαζί μας οι αγαπημένοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι, λίγο πριν από τη μεγάλη στιγμή μια αναταραχή.

Ένας να είναι έτοιμος να σβήσει τα φώτα, κάποιος άλλος να φέρει τα ποτήρια και ο τελευταίος το ποτό που θα συνοδεύσει τις πρώτες ευχές, τη σαμπάνια. Σε μια τέτοια σημαντική στιγμή, τη στιγμή που ξεχνάμε τις δυσκολίες της χρονιάς που πέρασε και υποδεχόμαστε την καινούργια γεμάτοι ελπίδες και δύναμη, επιβάλλεται κάθε επισημότητα.

Στην υγειά σας και καλή χρονιά. Σε όλους σας!

 

Gluhwein (Γκλουβάιν)

Είναι καιρός για αυτό το υπέροχο αρωματικό ζεστό κρασί με φρούτα και μπαχαρικά. Γεμίστε μία κούπα ζεστό κρασί και καθίστε δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα φωτάκια του.

Υλικά

Ένα λίτρο κόκκινο κρασί

Μισό φλυτζάνι ζάχαρη καστανή

Δύο ξύλα κανέλα

Ένα ακέρωτο πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες

Ένα μήλο κομμένο σε φέτες

Πέντε καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε χωρίς να πάρουν βράση. Σερβίρουμε σε φλυτζάνι.

 

Noix (νουά) τυλιχτό με σφολιάτα

 

τραγανό και λαχταριστό

 Υλικά                                                          

Ένα κιλό νουά από μοσχαράκι γάλακτος

Ένα φύλλο σφολιάτας

Αλάτι – πιπέρι

Ένα αυγό για το άλειμμα της σφολιάτας

Δύο κουταλιές βούτυρο

 Για τη μαρινάδα      

Ένα φλιτζάνι κρασί λευκό

Ένα φλιτζάνι λάδι ελιάς

Δύο – τρία φύλλα δάφνη

Ένα κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας (noix) σε ένα μπολ με τα υλικά της μαρινάδας και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ημέρα. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε το noix από τη μαρινάδα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπάμε στο blender τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το κρεμμύδι (προαιρετικά) και τα βράζουμε για δέκα λεπτά. Αλείφουμε το noix με βούτυρο αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε σε ταψί ελαφρά λαδωμένο. Το ψήνουμε περίπου μία ώρα στο φούρνο αλείφοντάς το σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη βρασμένη μαρινάδα. Αφού ροδίσει βγάζουμε το ταψί με το κρέας από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω στην επιφάνεια εργασίας και βάζουμε επάνω το κρέας. Τυλίγουμε το noix με το φύλλο και χαράζουμε ελαφρά σε τέσσερα – πέντε σημεία. Αλείφουμε το φύλλο με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί και ψήνουμε για άλλα τριάντα λεπτά.

Σερβίρουμε με σαλάτα εποχής ή πατάτες φούρνου.

Χ Ρ Ο Ν Ι Α      Π Ο Λ Λ Α ! !

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις